Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wycena zestawu i sens jego wymiany.

Astix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie wiem czy dział odpowiedni ale lepszego sam nie znalazłem (jeśli zły to przepraszam).

W chwili obecnej dysponuję zestawem:

- procek i7 860 2,8GHz (chodzi na ~3,5 GHz)

- płyta od Asusa P7P55D Pro

- chłodzenie od SilentiumPC Fortis HE1225

- pamięć 16GB (4x4, 1333)

- grafika od Palita GTX770 Jetstream 4 GB

- zasilacz modularny Chiftec 650

- dyski SSD 120 Vertex 3 + 1TB WD

- oczywiście jakieś pierdółki w stylu wifi, nagrywarka czy czytnik kart pamięci też są

Pytanie 1, ile taki używany zestaw może być jeszcze wart, tak pi razy oko?

Pytanie 2, czy warto wymieniać go na zestaw za ok 4000 z i5-4690K, oczywiście pod gry (nadchodzący wiesiek)?

Szczerze to jeszcze nie odpalałem gry w której musiałbym schodzić poniżej full ustawień i w tym kontekście bardzo zastanawiam się nad sensem zmian, cały mój zestaw ma już 5 lat (rok temu zmieniłem MB i chłodzenie co pozwoliło mi podkręcić procek, trochę później wymieniłem grafikę bo spodziewałem się wieśka w 2014 roku ale poprzekładali wydanie prawie o rok).

Z góry dzieki za rady.

Opublikowano

Jak dla mnie jedynym takim "spowalniaczem" w tym zestawie może być procek. Zyskasz ok. 20-30 fps kupując i5-4460 lub i5-4690k do podkręcenia. Tyle, że wtedy musisz wymienić również płytę główną na socket LGA 1150. Wydaje mi się, że na razie nie ma sensu zmieniania całego kompa. :)

Opublikowano

Tam jak up napisał trzeba wymienić procka i to wszytko 

nie widzę żebys podał obudowę jesli to jakis piekarnik to mógł bys go wymienic na zalmana z3 

ale jesli chcesz potwora do gier to radze ci sprzedac tego,mniej wiecej jest wart z 1500-2000 [! pisze na szybko nie sprawdzalem cen moge sie mylic]

to jak go sprzedasz bedziesz miał 5500zł i wtedy kupuejmy i7 4790k + gtx 980

Opublikowano

No nic, na razie nic nie zmieniam, jak sobie dziś oblookałem wzrost o 30 nawet niecałe klatek w takim Thief'ie wiązałby się z wymianą procka na i5 i to podkręconym, pamieci, płyty no i najważniejsze pewnie grafiki na gtxa 970tke, chyba się jeszcze nie opłaca jako że teraz ten Thief mi poniżej 30 klatek nie spada a średnio wyrabia 48, poczekam na Wiedźmina i zobacze co będzie, dzieki za info wszystkim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...