Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Warto Zaczynać

Biter.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnie mi czasy, rozmyślałem czy nie wrócić na PLA? Miałem przerwę 2 roczną (max lvl 40) Od nowa bym zaczynał.

Większość czasu przesiadywałem na  privach (easy). Kilka pytań.

1. Opłaca się wracać.

2. Kupić tak na start 100kk, kupię coś za to?

3. Jako że za miesiąc będzie Wielkanoc, będzie jakiś event, na którym trochę zarobię?

4. Jakiś dobry, sposób na zarobek, bez wydawania kasy na IS i na eq?

5. Jak dobrze zacząć? Na który lvl zacząć kupować eq? Ile będę potrzebował yangów?

6. Na jakim serwerze grać?

7. Kim grać?

Proszę o podanie, różnych "rad" dotyczące tej gry. Typu jak dobrze zacząć itp.

Za rozbudowane wypowiedzi, daje lajki.

Opublikowano

Witam ostatnie mi czasy, rozmyślałem czy nie wrócić na PLA? Miałem przerwę 2 roczną (max lvl 40) Od nowa bym zaczynał.

1. Opłaca się wracać.

2. Kupić tak na start 100kk, kupię coś za to?

3. Jako że za miesiąc będzie Wielkanoc, będzie jakiś event, na którym trochę zarobię?

4. Jakiś dobry, sposób na zarobek, bez wydawania kasy na IS i na eq?

5. Jak dobrze zacząć? Na który lvl zacząć kupować eq? Ile będę potrzebował yangów?

6. Na jakim serwerze grać?

7. Kim grać?

1. Raczej tak, jeśli nie lubisz grać na privach tak jak ja ;p

2. Kupisz, średni fms+9, jakaś tygra, może i na żelaka starczy.

3. Raczej będzie.

4. Metiny, metiny, metiny ;p Prosisz kogoś z wyższym lv żeby ci zostawił rekawice zlodzieja w red i praktycznie 100% szans na ku ;p

5. Nie expić cały czas, zdobyć jakieś eq, gildia, wpłacanie expa. Zatrzymać się na 35 i eq dobre kupić ;p

6. Negros, tbd

7. Do dropu body, do expa wp.

Rady jakieś? Nie expić cały czas i gonić z eq +4 tylko starac sie zarobic ;p

Opublikowano

Ogólnie warto zaczynać i grać ale tylko na małym lvl (35-55lvl) robić dobre eq i skille na małym lvl i gra spoko. Nie ma co się pakować dalej bo wszyscy już mają eq warte po kilka tyś pln, którego Ty bez bardzo długiej pracy nie osiągniesz. Dla przykładu: średnie eq na 90 lvl do bicia to  koszt okolo 10kk (1000 zł) jak nie więcej. A jest to tylko średnie! A np. ja na 55 lvl z duchowym na P w eq wartym lekko ponad 1kkk kładłem prawie całe m1 na podobnym lvl  (nie licząc bm-ów).

Opublikowano

1. Opłaca się wracać. Jeżeli masz czas i chęci to tak.

2. Kupić tak na start 100kk, kupię coś za to? Zależy jaki server (na Diumar jest to dużo kasy jak na sam początek )

3. Jako że za miesiąc będzie Wielkanoc, będzie jakiś event, na którym trochę zarobię? Jeżeli będą Metiny wielkanocne z koszykami jak było nie dawno, to można troche zarobić chyba że dadzą co innego)

4. Jakiś dobry, sposób na zarobek, bez wydawania kasy na IS i na eq? Wszystko zależy na jaki lvl.   Mój poradnik dla tych co zaczynają --> http://www.mpcforum.pl/topic/1331223-zarabianie-na-niskim-lvlu-global/ 

5. Jak dobrze zacząć? Na który lvl zacząć kupować eq? Ile będę potrzebował yangów? Zależy jaka klasa postaci. W przypadku Mentala potrzebny jest jedynie porządny ribek, na Diumar śr 44 z 2x kd +4 około 700kk czyli średnio 70zł 

6. Na jakim serwerze grać? Polecam Diumar/Samos

7. Kim grać? Mental/Dagger jako główna postać i WP do dropa 

Jeżeli grasz na privach i chcesz powrócić na PL'a to posprzedawaj tamto eq albo wymień po prostu.

Zalety dla Mentala ---> Tanie KU, nie trzeba na początku wydawać kasy na eq by radzić sobie w expie ( do 50 lvl'a ) Bardzo silny w pvp

Zalety dla WP do dropa ---> W miare tanie KU, do expa i dropu bardzo dobra postać nawet z słabym eq, ze skillami na G-P potrafi dużo zdziałać

Opublikowano

1. Opłaca się wracać. Jeżeli masz czas i chęci to tak.

2. Kupić tak na start 100kk, kupię coś za to? Zależy jaki server (na Diumar jest to dużo kasy jak na sam początek )

3. Jako że za miesiąc będzie Wielkanoc, będzie jakiś event, na którym trochę zarobię? Jeżeli będą Metiny wielkanocne z koszykami jak było nie dawno, to można troche zarobić chyba że dadzą co innego)

4. Jakiś dobry, sposób na zarobek, bez wydawania kasy na IS i na eq? Wszystko zależy na jaki lvl.   Mój poradnik dla tych co zaczynają --> http://www.mpcforum.pl/topic/1331223-zarabianie-na-niskim-lvlu-global/ 

5. Jak dobrze zacząć? Na który lvl zacząć kupować eq? Ile będę potrzebował yangów? Zależy jaka klasa postaci. W przypadku Mentala potrzebny jest jedynie porządny ribek, na Diumar śr 44 z 2x kd +4 około 700kk czyli średnio 70zł 

6. Na jakim serwerze grać? Polecam Diumar/Samos

7. Kim grać? Mental/Dagger jako główna postać i WP do dropa 

Jeżeli grasz na privach i chcesz powrócić na PL'a to posprzedawaj tamto eq albo wymień po prostu.

Zalety dla Mentala ---> Tanie KU, nie trzeba na początku wydawać kasy na eq by radzić sobie w expie ( do 50 lvl'a ) Bardzo silny w pvp

Zalety dla WP do dropa ---> W miare tanie KU, do expa i dropu bardzo dobra postać nawet z słabym eq, ze skillami na G-P potrafi dużo zdziałać

To powiedzmy że będę grał na Diumar, to za te 100kk. Nie ma co liczyć że wydam 70zł na riba, obejdzie się bez niego? Co mogę kupić żeby mi się dobrze grało, powiedzmy Mentalem. I mam taki problem, bo nie lubie grać dwoma postaciami np. Główna Postać + dropek. To kogo wybrać

Opublikowano

To powiedzmy że będę grał na Diumar, to za te 100kk. Nie ma co liczyć że wydam 70zł na riba, obejdzie się bez niego? Co mogę kupić żeby mi się dobrze grało, powiedzmy Mentalem. I mam taki problem, bo nie lubie grać dwoma postaciami np. Główna Postać + dropek. To kogo wybrać

Nie ma problemu, ja grałem Mentalem jako główna i dropek, tylko że w inny sposób. Na początku wbiłem 35 lvl mentalowi i dorabiałem się na metinach w m2 i eventach + na dropieniu fms'ów dropkiem 21 lvl w dolinie orków. Gdy już porobiłem skille do m5/m6 wbijałem 55 lvl i dropłem Blaski w Trudnym Lochu Małp i biłem metki na Sohan.

Opublikowano

1. Zawsze się opłaca gdy masz chęci i odpowiednie nastawienie. 

2. Na tortudze za 100kk kupisz fms sr 40 +9, ale tam 100kk kosztuję 65zł :P na negrosie np 16zł

3. Nie ma oficjalnego co będzie i kiedy dokładnie, ale event się odbędzie jak co roku.

4. Metki m1, od godziny 19 do 21 masz szanse na wierzcha dropiąc go można wydropić dość dużo ku.

5. Tak jak pisałem wyżej zacznij od dropu wierzcha w m1 a przy okazji może wpadnie Aura czy ostrze.

6. Oczywiste, że tortuga jeżeli jesteś nowym graczem nie długo wielkanoc wtedy będziesz miał szanse się dorobić musisz pamiętać, że na starych serwerach gracze są już tak pokuci, że pvp z nimi nie wygląda zbyt fajnie bo grają po pare lat na tortudze tego nie ma jest więcej niższych lvl co powoduję, że rozgrywka jest ciekawa już od 1 lvl, drugim serwerem który bym Ci polecił to negros ze względu na ilość graczy oraz ceny eq, ku czy też ulepszaczy można się dorobić kopiąc rudy. 

7. Wp zdecydowanie. 

Nie goń z expem przez pierwsze dni, do momentu zarobienia na szeroki i tygre później stopniowo do góry i na 55 stań skończ biologa, wykuj skile i eQ. 

Opublikowano

1. Zawsze się opłaca gdy masz chęci i odpowiednie nastawienie. 

2. Na tortudze za 100kk kupisz fms sr 40 +9, ale tam 100kk kosztuję 65zł :P na negrosie np 16zł

3. Nie ma oficjalnego co będzie i kiedy dokładnie, ale event się odbędzie jak co roku.

4. Metki m1, od godziny 19 do 21 masz szanse na wierzcha dropiąc go można wydropić dość dużo ku.

5. Tak jak pisałem wyżej zacznij od dropu wierzcha w m1 a przy okazji może wpadnie Aura czy ostrze.

6. Oczywiste, że tortuga jeżeli jesteś nowym graczem nie długo wielkanoc wtedy będziesz miał szanse się dorobić musisz pamiętać, że na starych serwerach gracze są już tak pokuci, że pvp z nimi nie wygląda zbyt fajnie bo grają po pare lat na tortudze tego nie ma jest więcej niższych lvl co powoduję, że rozgrywka jest ciekawa już od 1 lvl, drugim serwerem który bym Ci polecił to negros ze względu na ilość graczy oraz ceny eq, ku czy też ulepszaczy można się dorobić kopiąc rudy. 

7. Wp zdecydowanie. 

Nie goń z expem przez pierwsze dni, do momentu zarobienia na szeroki i tygre później stopniowo do góry i na 55 stań skończ biologa, wykuj skile i eQ. 

Opowiesz coś więcej, z tym Wierzchowcem i dropem z metków w m1 w tych godzinach.

Opublikowano

Ostanie pytanie.

Waham się nad serwerem Tortuga a Diumar. Który lepszy, w którym będzie mi się lepiej/przyjemniej grało.

Na Diumarze bym miał 100kk na start. A na Tortudze 10kk na start.

Opublikowano

Zazwyczaj tutaj jest tak, że każdy doradza Ci grę tam gdzie on sam gra nie patrząc na to czy Ci tam będzie się dobrze grało czy nie... więc zastanów się sam i odpowiedz sobie na bardzo ważne pytanie mianowicie:

Wolisz grać na serwerze starym? czy na serwerze młodym ? 

Wbij obczaj ceny,ilość graczy to Ci na pewno pomoże w wyborze. 

Opublikowano

Zależy na którym by ci się lepiej grało.

Zobacz ile graczy gra i ceny :) .

Ja bym zaczął grać Na Diumarze bo bym miał 100kk na start.

Bo wtedy więcej kasy :) .

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Czekam na dalsze odpowiedzi?

To co Tortuga czy Diumar?

10kk           100kk

Dla porównania, na Diumar za 20kk masz Żelka i za 70kk około ebo +9

Opublikowano

powiem szczerze że nie opłaca się tam grać.

sam zakończyłem przygode z "PLem" jakiś czas temu ~ definitywnie :)

Uzasadnij swoją wypowiedź, najłatwiej jest napisać że sie nie oplaca grać bo tak.

Metin2 to nie jest sposób zarobku że ma sie opłacać, tylko ma być frajda z gry

Opublikowano

1. Opłaca się wracać. - Moim zdaniem tak, ja wróciłem kilka dni temu i nie żałuję.

2. Kupić tak na start 100kk, kupię coś za to? - Moim zdaniem nie warto kupować, największa satysfakcja jest jak się samemu czegoś dorobi.

3. Jako że za miesiąc będzie Wielkanoc, będzie jakiś event, na którym trochę zarobię? - Na pewno będzie.

4. Jakiś dobry, sposób na zarobek, bez wydawania kasy na IS i na eq? - Przetopy, medale, kawałki klejnotu, kawałki zepsutej zbroi, ewentualnie ryby.

5. Jak dobrze zacząć? Na który lvl zacząć kupować eq? Ile będę potrzebował yangów? - Nie ociągaj się, exp exp exp i jeszcze raz exp, wykonuj misje by nie wpaść w rutynę.

6. Na jakim serwerze grać? - Gram na Androsie, mogę ci go polecić.

7. Kim grać? - Mental, Body lub Wp. Innymi postaciami będzie po prostu za ciężko na początek.

Opublikowano

Ja bym Ci nie radził zaczynać na PL jak skonczyłeś na 40lv przez całą kariere a potem grałeś na priwach easy to graj na priwach tu jeśli wydajesz na is wydasz mniej a jeśli umiesz grać to Ci się zwróci na pl wydasz wuchte kasy a nie zwróci Ci się. Ale jak już chcesz grać to graj na Tortudze (dawnym TBD). Pozdrawiam. 

Opublikowano

Opłacalność lub nieopłacalność powrotu na PL'a to kwestia indywidualna. Dla jednej osoby poświęcanie miesięcy na rozwój postaci, jej skilli i doskonalenie ekwipunku jest fajne i przyjemne, a ktoś inny, niecierpliwy, nie widzi w tym żadnej frajdy. Ostatnio również zastanawiałam się nad powrotem na PL'a, jednak pograłam chwilę i stwierdziłam, że to jednak strata czasu, nerwów i pieniędzy.

Osobie, która grała w większości na serwerach easy, trudno będzie przestawić się psychicznie na PL'a, gdzie nie ma chociażby bezpośredniego teleportu z miasta do miasta.

Tak więc wybór należy wyłącznie do Ciebie.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...