Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rasa

Radi ;3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

po drugim zdaniu stwierdzam, że to troll ale okej.

polecam shih-tzu mam od 5 lat i jestem zadowolony że wybrałem tą rase.

jak chcesz by po paru latach reagował na wszystko to polecam kupić szczeniaczka 2 mies maksymalnie po 2-3 latach bawienia sie z nim codziennie, wychodzenia z nim na spacer będzie twoim "sługą" xD.

moge dodać jeszcze że ta rasa jest mała, urośnie troche i więcej nie, więc to bardziej do mieszkania w bloku ale to ty zdecydujesz.

pare zdjęć mojego pieseła:

7736914244633291344829.jpeg   około tydzień po kupieniu go (październik 2010)

8485014244633291344829.jpeg  po paru miesiącach (2011)

7393914244633291344829.jpeg po roku (2012)

8308914244633291344829.jpeg po paru latach (sierpień 2014)

dodałbym więcej ale reszte mam albo w komórce albo na tablecie. :P

ogólnie polecam.

troche chaotycznie napisane ale myśle że zrozumiesz. xD

JQ88oYy.png

kocham renissance  <3  <3  <3

Opublikowano

Nie chodzi mi o wychowanie go jeśli chodzi o higienę i zachowanie. Chodzi o CHARAKTER. O to, czy pies jest bojaźliwy, czy odważny, czy ciekawski czy leniwy. Tego psa nie nauczysz. To już jest wrodzone. A do psów ze schroniska można przychodzić tak długo ile się chce. Wiadomo, że każdy chce dobrać psa, który mu akurat pasuje. Nie mówię tu o dwóch spacerkach i koniec, tylko o zapoznaniu psa przez dłuższy okres czasu. Nawet zabranie go do domu na dzień, dwa. Niektóre schroniska na to pozwalają po to tylko by pies znalazł dom.

­

Czy pies będzie bojaźliwy czy odważny, kwestia odpowiedniej tresury albo doboru rasy. Żaden problem nauczyć szczeniaka ,żeby się nie bał innych psów/ludzi/wystrzałów/zwierząt/jazdy samochodem. Potrzebujesz odważnego psa ,który będzie pilnował posesji, kupujesz dobermana. Nie bez powodu jedne rasy podlegają próbom pracy a inne nie. Chcesz energicznego psa, kupujesz sheltie albo border collie, nie bez powodu border collie wygrywają tak dużo zawodów typu agility. Chcesz kanapowego lenia w wielkim rozmiarze, kupujesz mastiffa angielskiego, z rozmiarze mini kupujesz pekińczyka. Pies rasowy to nie tylko określony fenotyp, to także utrwalone cechy charakteru, które łatwo się ujawniają podczas tresury.

@down: Tak czy siak każdy pies czy to rasowy czy kundelek ma swoje zalety, tytuł "najlepszego przyjaciela człowieka" zobowiązuje :)

Opublikowano

Czy pies będzie bojaźliwy czy odważny, kwestia odpowiedniej tresury albo doboru rasy. Żaden problem nauczyć szczeniaka ,żeby się nie bał innych psów/ludzi/wystrzałów/zwierząt/jazdy samochodem. Potrzebujesz odważnego psa ,który będzie pilnował posesji, kupujesz dobermana. Nie bez powodu jedne rasy podlegają próbom pracy a inne nie. Chcesz energicznego psa, kupujesz sheltie albo border collie, nie bez powodu border collie wygrywają tak dużo zawodów typu agility. Chcesz kanapowego lenia w wielkim rozmiarze, kupujesz mastiffa angielskiego, z rozmiarze mini kupujesz pekińczyka. Pies rasowy to nie tylko określony fenotyp, to także utrwalone cechy charakteru, które łatwo się ujawniają podczas tresury.

Niech Ci będzie, mimo to się z tym nie zgadzam. Nie każdy pies musi być taki jaki jak go rasa określa. Pies jak i człowiek każdy swój charakter ma. Psa nie zawsze oduczysz tego że będzie miał przerażona minę bo już ma taki charakter od urodzenia. I tu nie chodzi o to że pies boi się wszystkiego a o to że byle krzyk go wystraszyc może. Ale masz swoje zdanie i spoko. Kłócić się przecież nie będę.

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

Podam coś dla odmiany:
berneński pies pasterski

najlepszy psiak na świcie, w praktycznie godzinę można nauczyć go kilku sztuczek. Mądry, przyjazny do ludzi, lubi dzieci. 
Polecam ;]
Szczeniaki są warte około 500zł, ale często można spotkać ludzi, którzy chcą wydać je za darmo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...