Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stare mapy - czy warto w nie grać?

maVxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zacząłem grać znowu w osu no i w sumie gram na starych mapkach (po kolei Beatmap Pack #1 i tak dalej, obecnie jestem na 11#) i tutaj właśnie ponawiam pytanie czy warto w nie nadal grać? Udało mi się na nich nabić prawie 1300 pp ale jeśli chodzi o niektóre mapy to nic z nich nie leci. I czy da się na nich jakoś nabić skilla? W sumie gram dla zabawy, ale chyba każdy chce być prosem. Według mnie na razie idzie średnio, ale chciałbym też przeczytać coś ciekawego od "ekspertów" tejże gry :D.

Opublikowano

Jak ogarniesz stare mapy to będziesz dobrym graczem, bez względu na to ile dostaniesz pp. Starsze mapy często mają nietypową budowę, z względu na niskie AR sprawdzają umiejętności readingu, sprawdzają accuracy bo większość obiektów to kółka, a nie slidery jak to teraz bywa. Generalnie najlepiej graj zarówno stare mapy, jak i nowe, tak będzie najlepiej się rozwijać.

image1.png?uid=3801346&m=3

Opublikowano

Jeśli chodzi o ogarnianie starych map to już u mnie jakiś progres jest, tylko gorzej jak mi się trafi mapa z AR 9,0/10,0 albo CS 8,0 + slidery za którymi nie idzie nadążyć. No i dziwaczne streamy, w których raz trzeba kliknąć naraz 20 kółek, a raz serie po 3 :D. Chyba najgorzej mi idzie z tymi streamami, ale no trzeba próbować dalej, zresztą i tak gram od 3 tygodni w osu, więc nie jest aż tak źle.

No i oczywiście dzięki za szybką i konkretną odpowiedź :). Jakby ktoś jeszcze chce coś doradzić to chętnie może pisać :D.

Opublikowano

Wow, trzy tygodnie i 1300 pp, ja to kilka miesięcy regularną grą wbijałem.

Niektóre stare mapy są po prostu słabej jakości, szczególnie z początków osu. Nikt nie wiedział jak dobrze mapować, każdy małpował styl pierwowzoru, który był przystosowany do ekranu dotykowego a nie kursora, nikt nie umiał zrobił dobrze timingu. Ale od 2009 roku już masz całkiem przyjemne i grywalne mapy. Jak będzie jakaś dziwna to nie graj, w osu map praktycznie nie brakuje, nie to co w manii

image1.png?uid=3801346&m=3

Opublikowano

Na wszystkim da się nabić skilla, tylko problem w tym, że tamte mapy bardzo różnią się od nowych i grając tylko na starych, to będzie ciężko Ci na nowych i na odwrót. ;) Ja osobiście próbuje czasami ugrać coś na trudnych mapach, mimo, iż są bardzo trudne.

Opublikowano

Dobra, pograłem w parę starych mapek i mogę już sam stwierdzić, że warto grać :D. Trochę skilla nabiło się w te ponad 20 dni. Sporo topek oczywiście też się wbiło :D.

A poniżej macie ss'a sprzed 2 tygodni około :P.

post-1342499-0-33065500-1424266272_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...