Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Napisanie Bota

MasterGreen_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam zamiar zrobić swojego bota. Jako, że mam zamiar zostać informatykiem, chcę zacząć jak najwcześniej. Jakich programów potrzebuje? Jest jakiś uniwersalny szkielet, baza, którą mógłbym wykorzystać? W jakim języku mam go napisać? Wiem, są to pytania o totalne podstawy, ale jestem totalnie zielony w te klocki.

Opublikowano

Witam. Mam zamiar zrobić swojego bota. Jako, że mam zamiar zostać informatykiem, chcę zacząć jak najwcześniej. Jakich programów potrzebuje? Jest jakiś uniwersalny szkielet, baza, którą mógłbym wykorzystać? W jakim języku mam go napisać? Wiem, są to pytania o totalne podstawy, ale jestem totalnie zielony w te klocki.

Najpierw naucz się programowania jako takiego, bo bez sporej wiedzy napiszesz jedynie coś co klika Bitwa, czeka na koniec gry i dalej. Jak można się domyślić, zerowe korzyści, tragiczny bot i szybki ban. Nie, nie ma uniwersalnego szkieletu bota do WoT'a/jakiejkolwiek gry. Nie kieruj się językiem pod bota, tylko weź jakiś porządny, kompletny, np. C++. Jak już bardzo dobrze ogarniesz język + napiszesz w nim sporo rzeczy, to możesz się ew. przerzucić na inny, wybrany już pod bota i spróbować napisać bota o inteligencji kłody drewna. Powodzenia.

Opublikowano

Bez sensu jest skreślanie jego pomysłu. Niżej masz od tego odpowiedni dział i tam masz poradniki co i jak. W razie ,,w" możesz się spytać i ktoś Ci powie co poprawić lub co dodać. :)

Opublikowano

Jak jesteś dobry to w dwa miesiące ogarniesz podstawy C++ i objectowe c++...ale zanim dojdziesz do bibliotek graficznych itp to masakra :D Nawet jak już to wszystko ogarniesz to i tak bota nie napiszesz.

PS. Co do twojego pomysłu, że zacząć się już przygotowywać: "mam zamiar zostać informatykiem, chcę zacząć jak najwcześniej." jak najbardziej się z tym zgadzam! Sam na informie miałem nauczycielkę, że graliśmy w CSa itp. i nigdy nic nie programowałem. Poszedłem na studia (polibuda wrocławaska) i mam spore problemy z programowaniem bo nie zaczynaliśmy od podstaw... oni zakładają, że się już podstawy ogarnia. Polecam kursy od Mirosław Zelend. Masz linka: 

Jest to kurs od podstaw. Gość naprawdę bardzo dobrze, zrozumiale i ciekawie tłumaczy. Myślę, że się tym zainteresujesz. Sam na wykładach na początku siedziałem i myślałem: "o czym oni mówią" a później znalazłem te poradniki i "lol przecież to proste". Jak przerobisz cały ten kurs to polecam obiektówkę c++ również od tego pana przerobić (tam na jego kanale znajdziesz). Jak się wciągniesz to sam będziesz chciał dalej się uczyć programować :) Na polibudzie praktycznie na każdym kierunku (nie tylko na informatyce) będziesz miał programowanie (np ja na Automatyce i Robotyce to mam 2x więcej programowania od informatyków :P)

Opublikowano

Po co bawić się w c++, które już powoli jest wypierane przez nowoczesnego c#? Naucz się porgramować w c#, najbardziej przyszłościowa opcja. Jeżeli chcesz się ograniczyć tylko do robienia botów itd to polecam AutoIT, dużo prostszy.

Opublikowano

Po to, że w KAŻDEJ szkole/uczelni zaczyna się od c++. Poza tym wcale c# nie jest dużo lepszy. Dla programisty nie znać c++ to wstyd. Jak ogarniesz c++ to później resztę języków łatwo ogarnąć. Oczywiście zgadzam się, że c# jest bardziej do gier... łatwiej napisać grę/bota (chociaż w grach i tak najczęściej jest c++ wykorzystywany)... ale on i tak nie napisze bota!! niech się chłopak uczy jak każdy programista od c++... Później się najwyżej przesiądzie... czego nie polecam ale... z c++ na c# jest łatwo przejść bo c# jest łatwiejszy.

Opublikowano

Dzięki za pomoc - więc zacznę od prostszych rzeczy. Skąd mogę w ogóle wziac za darmo bota do wot? I jest jakiś sposób, by go poprawić?

Ledwo co był ten temat:

http://www.mpcforum.pl/topic/1358293-bot-do-gry-prawie-darmowy/

Co do poprawienia to nie poprawisz, bo musiałbyś mieć porządną wiedzę z programowania, algorytmiki oraz sporo doświadczenia. Oczywiście większą niż autorzy tego bota, więc nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...