Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy Premium wypali?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio mam spory mętlik co do serwera.

Czy w Polsce, serwer premium ma rację bytu? Czy jest tylu graczy aby taki mały, 30 slotowy serwer freebuild był pełen? 

Oraz, czy szansa jest większa na scenie między narodowej...

Pozdrawiam.

b_560_95_2.png

Opublikowano

I tak i nie.

Jak zrobisz dobry serwer z dobrą administracją, pluginami, skryptami, nowościami, autorskimi rzeczami, działkami itp to może się udać.

Administracja nie może olewać, ale takich serwerów jest bardzo dużo non premium.

Więc po co ktoś ma grać na premium? Musi się on czymś wyróżniać?

Kappa.

Opublikowano

Szansa zawsze jest, ja bym od razu spróbował pod zagraniczną społeczność, bo w Polsce szanse są po pierwsze mniejsze, po drugie community na pewno znacznie gorzej przyjmie taki serwer, bo i poziom społeczności w Polsce jest o wiele niższy.

Oczywiście rób takie coś pod warunkiem, że masz obszerną wiedzę i znajomość angielskiego na poziomie komunikatywnym (akurat znajomość englisza powinien posiadać każdy bez wyjątków, kto ukończył gimnazjum).

Jakby co pisz PW - pomogę w sprawach technicznych, tłumaczenia komunikatów etc. ;)

(2500 post, szaaalony!)

­

5465845486.png

Opublikowano

@Degistive

Pierwsza zasada: Minimalizm wśród pluginów. Zero Skryptów. A wszystko dopięte na ostatni guzik. 

Staram się aby serwer był też sprawny pod względem technicznym. Znam ludzi co wcisnęliby 3-4 pluginy od tego samego, ja tak nie robię.

@Risen.

Problemem nie jest mój komunikatywny angielski, tylko to jak się taki serwer przyjmie. Jesteśmy w Polsce, nie mogę celować w ludzi z Ameryki, bo mamy tutaj za słabe łącze (pingi rzędu 120).

Też jest inna rzecz: reklama. Szczerze powiem, nie umiałbym zareklamować serwera po stronie angielskiej. W Polsce łatwo: YT, MPC, MCLista i jedziem. A najlepiej to wrzucić zapowiedź na 2-3 miesiące na MPCForum (To jest sarkazm, taki bałagan jest w "Prezentacjach serwerów". Zaprezentuję wam coś czego nie ma).

Ktoś wrzuci jeszcze opinię?

b_560_95_2.png

Opublikowano

@Risen.

Problemem nie jest mój komunikatywny angielski, tylko to jak się taki serwer przyjmie. Jesteśmy w Polsce, nie mogę celować w ludzi z Ameryki, bo mamy tutaj za słabe łącze (pingi rzędu 120).

Też jest inna rzecz: reklama. Szczerze powiem, nie umiałbym zareklamować serwera po stronie angielskiej. W Polsce łatwo: YT, MPC, MCLista i jedziem. A najlepiej to wrzucić zapowiedź na 2-3 miesiące na MPCForum (To jest sarkazm, taki bałagan jest w "Prezentacjach serwerów". Zaprezentuję wam coś czego nie ma).

@Polowicer, w Polsce kiedyś było łatwo. Już tak kolorowo nie jest. Może i serwer typu easyhc for pieniążki łatwo jest zareklamować, bo tam działa prosty schemat: tworzenie serwera na FunnyGuilds w 3 dni -> przygotowanie sklepu SMS z możliwością zakupu wszystkiego co się da (właściciele najchętniej własną matkę by w tych itemshopach sprzedali) --> zapłacenie 100 zł randomowemu youtuberowi 10.000 widzów nagrywającemu pseudo klepy na pseudo serwerach - sukces, 300 graczy!

Przy ambitnych projektach jest większy problem, o wiele większy. Polska społeczność nie jest przyzwyczajona do czegoś nowego, ambitnego, wolą ciągle ten sam, wciąż wałkowany schemat. Tyle.

Co do serwera na rynek amerykański - problemem nie jest jedynie ping (bo przy dobrym internecie i maszynie położonej w DC Ameryka OVH pingi są do zaakceptowania), ale też kwestia rozliczeń podatkowych (gdzie to rozliczać, co z płatnościami SMS? Tylko PayPal?). Poza tym, obserwując przez tak długi czas tę gównoburzę gó*no wartych polskich serwerów trudno byłoby się przestawić. Czyli, podsumowując:

• opcja A ) robisz easyhc z wcześniej wymienionym schematem, masz 300 graczy, zarabiasz 3000 zł/miesiąc;
  • opcja B ) robisz coś ambitnego na polski rynek i masz tych 30 graczy, ledwo wiążesz koniec z końcem.

Oczywiście, troszkę uogólniam. Mocno uogólniam, bo aż tak źle nie jest. Istnieją też pełnoletni, doświadczeni, starzy wyjadacze, którzy mają łeb na karku i nie dają się dymać w tylną część ciała, preferują ambitne projekty, ale nie da się ukryć, że przedstawia się to mniej więcej tak:

• Gracze pełnoletni, dojrzali, pragnący nowych doznań, ambitnych projektów: 5%;
  • Gracze niepełnoletni (średnia wieku ~ 15 lat), uwielbiający oklepany schemat i wydawanie kieszonkowego na zbroje prot 4: 95%.

Liczby oczywiście wyssane z palca, ale pewnie tak to się przedstawia, po mojej wieloletniej obserwacji rynku serwerów w naszym kraju. Niestety.

Chcesz prowadzić coś ambitnego, ale mieć małą liczbę stałych graczy i niemal zerowe zarobki? Rób coś oryginalnego!

Pragniesz setek (niedojrzałych, infantylnych, rozwydrzonych bachorów) graczy? Rób oklepane pomysły i zarabiaj tysiące!

Taka jest brutalna prawda i tyle. Oczywiście, można próbować robić coś nowego. Ludzie próbują wynaleźć leki na raka, leki na AIDS, leki na ból dupy. 

Po 1000, 5000, 10000 starań w końcu się udaje. Ktoś próbować musi, bo jeśli każdy uznałby, że się nie opłaca i góry zakładał porażkę, to pierwsze easyhc by nie powstało, pierwszy MiniGames by nie powstał. Wszyscy nadal siedzieliby na singleplayer, lub na Survivalach bez pluginów.

Bu, koniec wykładu!

­

5465845486.png

Opublikowano

@Risen. 

To jest zaje.. ekhem, tak. To jest niezły post. Jak na ten dział... szacun kompletny. 

Rozliczenia podatkowe - fru, wszystko idzie na maszynę a ja nic nie robię z tym (hosting ma sobie o to zadbać). Serwer robię dla frajdy a nie dla zarobku.

Wciąż, wydaje mi się że dziś/jutro przestawię się na premium oraz na angielskich "konsumentów". Jedyne co muszę zrobić to przetłumaczyć wszystko... na angielski (czyli na to, co nie chciałem wcześniej)

Risenie, napiszę Ci na PW. Wydaje mi się że możesz mi pomóc tu i uwdzie, bo pomimo tej 3-ciej klasy gimby, to i tak myślę że nie jestem perfekcyjny do tego. 

b_560_95_2.png

Opublikowano

Według mnie jakby Byłą Dobra Administracja, dobre pluginy, dobrze rozbudowana mapa to możliwe, że 30 osób by wbiło na serwer :)

Ale jakby niebyły spełnione te wymogi to gracz by nie wszedł na serwer.

Opublikowano

­Przede wszystkim reklama, bo nawet serwery premium są chwalone.

Niektórzy (np. @TheMolkaPL xD) nienawidzą non-premium, więc szukają serwerów premium, na świecie jest wiele takich osób, więc polecam Ci zrobić reklamę na listach serwerów i oznaczyć jako premium (tryb serwera, nie jakieś kupowane itd.).

sygnatura.png

Opublikowano

Lepiej zrobić wtedy serwer anglojęzyczny - więcej premium.

Ale na Polskiej scenie powinien się wybić.

Musi być dobra administracja, etc.

aw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...