Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja mojego pc

all_kosz_all

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Planuje wymianę mojej karty graficznej oraz zasilacza ponieważ szykuję się na nadchodzącą premierę GTA 5 pc.Może zacznę od specyfikacji komputera

Windows 8.1 64 bit
Płyta główna ASUS M5A78L-M LX3
Karta graficzna ZOTAC NVIDIA GEFORCE GT 630 128 bit ddr 3 4gb
Procesor AMD FX 6300
Zasilacz 500 wat jakiś chiński badziew
Ram 8gb ddr3
Dysk twardy 1 tb ST1000DM003-1CH162 ATA Device

Planuję zmianę karty graficznej na radeona r9 270x gaming oraz zasilacza na jakiś markowy.Pytanie moje brzmi.Czy karta będzie w 100 % wykorzystywana ? Nie będzie w jakiś sposób blokowana przez to że jest ona pci x16 3.0 a moja płyta to chyba pci x16 2.0 ?Karta pobiera chyba 170 wat a czytałem że pci x16 2.0 dostarcza 150 wat co wtedy ?Czy ta karta nada się do wyciągnięcia tych 50 fps na HIGH w gta 5 ?Budżet to 800 zł na kartę graficzną i około 150 na zasilacz.

PS mam też obudowę która jest niewielka wymiary :
-Wysokość 42 cm
-Szerokość 18 cm
-Długość 34 - 33 cm

I nie wiem co zrobić ponieważ karta r9 270x gaming ma 27 cm długości teoretycznie się zmieści ale ma jeszcze radiatory 2 na sobie co i nie wiem czy takie upychanie ma sens ... Problem jest w tym że mam ograniczony budżet.Chyba ze bym dorwał jakąś używaną tanią obudowę.

Opublikowano

Karta się zmieści, a jak nie to wytniesz co nieco :D Miałem microATX i r9 270 to mieściło się. Kup do tego vs 450 i będzie :) Miałem tez płytę z pci 2.0 i szło wszystko dobrze ;)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz ale jak byś mógł jeszcze powiedzieć co to vs 450 :D Bo mi nie świta :D
Zdaje się ze zasilacz ok wiem już :D No wymianę zasilacza planuję bo na tym chińskim śmieciu to prędzej komputer się spali ... A co do obudowy to myślę że się przemęczę kilka miesięcy na domowym wiatraku 450 mm który będzie chłodził mi tą małą zamkniętą puszkę bo już kiedyś stosowałem ten patent i ma się całkiem dobrze żadnych problemów z przegrzewaniem ^^ Jeszcze jak mógł bym zapytać jak się sprawuje ten r9 270x dobry jest w grach ?

Opublikowano

karta gtx 680?^^ Masz tyle kasy? moze chodzi ci o 660? O to nie wiem ale po testach można stwierdzić że osiągi podobne do r9 270. Ja mam r9 270, jest wersja z "x". Wersja z "x" To wersja podkręcona przez producenta więc jesli bez x'a będzie grafika tańsza do bierz ja i kręć :) Mam i5 4460 6gb ram i r9 270 z gigabyte. Śmiga mi wszystko, nie narzekam na nic :D unity na średnich/wysokich chodzi. Inne gry też hulają, bf3 na ultra 50fps+, (w full HD wszystko), minecraft na shaderkach tez śmiga :)  

Opublikowano

Tak pomyliło mi się z tym gtx 680 sorry już poprawiłem ;) W sumie chyba ten r9 270x da rade z gta 5 na high bo nawet w rekomendowanej specyfikacji do gta 5 podana jest słabsza karta niż ten r9 270x a to oznacza ze jak podają na rekomendowanych taką kartę to uciągnie wysokie.I zapytam jeszcze wie ktoś dlaczego jak odpalę menadżer zadań to pokazuje mi w zakładce CPU że mam 3 rdzenie i 6 procesorów logicznych jeżeli mój CPU ma 6 rdzeni ?Kiedyś chyba pokazywało mi 6.

Jeżeli już miał bym brać tego r9 270x to jakiego ? gaming,x,sapphire,hawk,asus,msi itp. ?????

Opublikowano

nie wiadomo czy uciągnie ale patrząc po jakosci grafiki w gta to raczej nie ma fizycznej możliwosci żeby ta wygenerowała taką moc to uciągnięcia gta 5 na full 

a i polecam MSI/ASUS 

Opublikowano

To znaczy czytałem że mogą być jakieś problemy z gta 5 pc na ultra w 60 fps tylko nie wiem czy chodziło o 4k ale nawet jeśli to 4 k nie mam więc pewnie i ultra by poszło.I myślę że pójdzie skoro to już oficjalne wymagania.Ale chyba jeszcze wstrzymam się z zakupem do 24 marca aby zobaczyć opinię innych posiadaczy r9 270x.Napisałeś MSI/ASUS ale z "X" i gaming ? Nie orientuję się trochę w tych modelach i z czym to się je.

Opublikowano

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

A mam jeszcze pytanie r9 270x gaming czy hawk mam brać ? Dzięki za odpowiedzi

Bierz 270x gaming, już ktoś tam wyżej pisał że jest tańszy a naprawdę msi to może nawet najlepsze chłodzenie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...