Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 3k

SchowalemNick:D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję pomocy w złożeniu komputera do 3000 złotych. Będę go używał tylko do gier, jakieś rendery czy coś odpada, gry maja chodzić płynnie w nienagannej jakości.

Myślałem już nad tym, jeśli chodzi o procesor to chciałbym żeby był naprawdę mocny ( może i5 4690k?) nawet kosztem trochę gorszej grafiki. Teraz pojawiły się te gtx 760 2gb chyba na szynie 126 bit. Martwi mnie tylko ta szyna, czy napewno starczy? Jeśli chodzi o ram to 8GB nie mniej, i proszę o wytłumaczenie różnicy między 1600-1800-2133 mhz taktowania, które ramy się opłaca (firma). Zasilacz chyba 530W od ThermalTake powinien wystarczyć (ten z brązowym certyfikatem). Obudowę wezmę pewnie Zalman Z3, chyba że zaproponujecie jakąś inną. Płyta główna zależy od ramu, jeśli będzie te 8GB w jednej kości to wystarczy dwa miejsca, jeśli 2x4GB to przydało by się 4 miejsca dla ewentualnej rozbudowy, 1 miejsce na kartę graf.

Proszę o dokładne wytłumaczenie, nagradzam lajkami i 5 w profilu.
                                                                                                                                                                                                        Pozdrawiam :D

@Edit można by wycenę starego?

i5 3350P 3.1ghz
radeon hd7850
4gb 1333mhz
seagate 500gb
płytka h61m
thermaltake 630W

coollogo_com-12709341.png&_loc=image

Opublikowano

Ja na tym kompie nie mogę nawet w Battlefield'a 4 pograć, bo zbyt klatkuje. Mam jakieś 15 fpsów, a to nie jest komfortowa gra. Kupując nowy komputer myślę o Dying Light, Battlefield Hardline czy Wiedźminie 3 na co najmniej wysoking ustawieniach. Procesor jest dla mnie za słaby, płyta do wymiany na lepszą. Pozatym mam z nim złe wspomnienia :(.

Opublikowano

ja jedynie co tu widze to kupno ramu i karty

dziwne, ja na gorszym sprzecie mam ponad 60 na wysokich, nie jest to wina sprzetu imo

jak chcesz oczywiscie moge zlozyc, tylko ze tu nie wszystko jest do wyrzucenia

jaka bude masz?

­

Opublikowano

kolejne 4 gb ramu płytka pod h81/87 nie wiem czy robisz oc i teraz procesor,tak jak juz pisałem nie wiem czy robisz oc więc wstępnie proponuję i5 4670k+gtx970

Opublikowano

Sprawa wygląda tak, mam dwóch kupców za 1300, mam na wydatki 1700 złotych. Czyli nie ma mowy na upgrade który byłby mi potrzebny. Obudowę mam Brutus M23.

@XJ9 Poproszę o złożenie, w sumie nie musi być ten procesor. Myślę, że taki 3.3ghz by starczył na jakieś 2 lata (popraw jeśli błędnie rozumuje) a to jakies 150 złotych mniej. Można by dołożyc do karty. Mogę dodać, że zestaw będę zamawiać w komputroniku, bo jest u mnie w mieście. Na sklepach internetowych już się przejechałem. :)

Opublikowano

ten sprzet jest warty przynajmniej 1500, chodz ja bym zostawil z niego dysk, bude, zasilacz, reszte sprzedal na czesci za ok. 1000 zl

wiec masz teraz 3k na sprzet czy dopiero po sprzedazy?

­

Opublikowano

W temacie napisałeś "Teraz pojawiły się te gtx 760 2gb chyba na szynie 126 bit.", a chyba ci chodziło o gtx 960, ale ok.
Napisałeś również że myślisz o i5 4690k, ale w takim budżecie to raczej nie ma sensu...
Koszt oc to mniej więcej - i5 4690k (900zł) + min. asrock z97 pro 4 (350zł) + chłodzenie procka (100 zł) = 1350zł.

Zostaw obudowę, zasilacz i ewentualnie dysk chyba że potrzebujesz większy a jak reszte sprzedasz to powinno w sumie starczyć na OC + gtx 960/r9 280x/r9 290

Opublikowano

Nie, miałem na myśli 760. Prosiłbym jednak o złożenie nowego.

Czyli nic nie chcesz zostawić z tamtego kompa i chcesz go całego sprzedać, tak?

@Edit

Chyba miałeś na myśli gtx 960, bo gtx 760 na rynku są ponad rok ;)

Opublikowano

@pajeczek Tak sprzedaje cały, poproszę o nowy. Chyba za 3000 da się coś porządnego złożyć?
Miałem na myśli GTX 760 2GB 126bit, na jakiejś stronie pisało NOWOŚĆ przy takiej karcie, prawdopodobnie nowość na stronie. Mój błąd.

Opublikowano

chodzi o to ze moim zdaniem nie ma sensu w calosci tego sprzedawac, a czesci ktore nie sa potrzebne i tak sprzedasz za pokazna sumke (a do odstrzalu przy takim budzecie idzie cpu, plyta, ramy i karta) za co wezmiesz 1000 zl przynajmniej, wiec nieoplacalne jest sprzedawanie calego co masz za 1300

­

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngXJ9  super dziękuję. Mam tylko jeszcze pytanie, czy duża różnica będzie jeśli wziąłbym karte 2GB i jakiś lepszy procesor? Czy ten zestaw który mi podałeś bedzię idealny pod dzisiejsze gry/ Wiedźmina 3 lub GTA V?

Opublikowano

nie, lepiej tego radeona niz brac lepszy procesor, w tym budzecie inaczej sie nie da zlozyc

2 gb full hd na full detalach to juz mala ilosc pamieci

obie gry pociagnie, na jakich ustawieniach graficznych nikt nie wie

­

Opublikowano

Wiecej pamieci w karcie graficznej jest po to jakbys chcial grac na wyzszej rozdzielczosci, nie zapedzaj sie wiedzmin ma miec kosmiczne wymagania ale raczej bez lagow pograsz ;d

Opublikowano

Może wymienić na MSI

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-r9-290-4096mb-ddr5-512-d-h-pci-e-gaming-4g-r9-290-gaming-4g-621447/

cena prawie ta sama, a zyska rok gwarancji więcej.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano
http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...