Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dość stresujące temperatury procesora

JodaH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Bez zbędnych dodatków etc. przejdę do sedna...

Otóż po grze w Wiedźmina drugiego ciągle sprawdzałem temperatury procesora by być pewnym, że go nie "katuję"...

No i tutaj pytanie...

Tak jak na zrzucie ekranu są to normalne temperatury przy grze w ową grę na najwyższych ustawieniach (bez ubersamplingu) przez okres 2 godzin?

SS: http://imgur.com/RhdKjQl

Mogę spać spokojnie?

Dodam, że procesor ma zaaplikowaną pastę MX-2 Arctic cooling jak i działa na stock'owym cooler'rze  ;)

Jest sens kupowania lepszego chłodzenia?

Pozdrawiam.

76561198053978450.png

Opublikowano

A do jakich mam się ograniczać? 

Nie mam zamiaru uszkodzić w jakiś sposób CPU stąd ta obawa :D 

76561198053978450.png

Opublikowano

Żeby nie tworzyć kolejnego tematu to mam jeszcze jedno pytanie...

Otóż zmieści się Grandis XE1236 do płyty głównej H61M-P21?

Obawiam się, że będzie kolidować ze slotami ram, ale wole się upewnić...

76561198053978450.png

Opublikowano

Aktualnie mam jakiegoś tracer'a, ale przy zakupie obudowy (zalman z3+) mam zamiar domówić właśnie ten cooler stąd takie pytanie...

Pamięci to HyperX blue: http://imgur.com/dzW7ozB

76561198053978450.png

Opublikowano

do z3 plus zmiesci sie

nie powinien kolidowac z pamieciami (chodz pewnie bedziesz musial zdjac grandisa kiedy bedziesz chcial wyjac modul)

­

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź ;)

A jeżeli chodzi o sam cooler to jest opłacalny? Jest coś lepszego w granicach 150zł czy jednak wystarczy Fera2-ka dla mojego CPU by się nie zagotował podczas uruchamiania wiedźmina 3-ki (jak już wyjdzie) na niskich? :D Wracając do temperatur to zauważyłem, że przy zdjęciu bocznego panelu obudowy i grze przez ~3h temperatury trzymały się na 55C, a nie na prawie 70 także tutaj już nie mam obaw co do tego ;p

76561198053978450.png

Opublikowano

Dla twojego cpu to fera będzie dobra, ale Grandis bardziej przyszłościowy no i jednak lepszy, jak dla mnie warto 50zł dopłacić

Opublikowano

jak dla mnie branie grandisa to lekka glupota do zablokowanej i5, starczy nawet spartan, fera 2 by bylo ciszej i jeszcze bardziej temperatury spadly, na tym cpu nie zauwazysz roznic pomiedzy grandisem a fera 2 w obciazeniu, nie jest to jakas grzalka ktora by wymagala konstrukcji 2 wiezowych

­

Opublikowano

Czyli mam rozumieć, że Grandis to taki typowy OverKill dla mojego CPU? :D

Co do rozbudowy to na pewno będę wymieniać kartę, ale to w przyszłości, a co do procesora to chyba nie śpieszy mi się by wymieniać go na 1150 ;p

Dzięki za pomoc, rozważę kupno tego grandisa właśnie ze względu na tą cholerną płytę główną...

Pozdrawiam ;)

76561198053978450.png

Opublikowano

Wspomnę również że komputery z czujnikami temperatury mają zabezpieczenia przeciw przegrzaniu się, jeżeli temperatura osiągnie punkt krytyczny, komputer zostanie automatycznie wyłączony.

Opublikowano

Wiem o tym gdyż mam ustawione na max 80C obu podzespołów (CPU i GPU) :D

76561198053978450.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...