Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Koszty celne

WiPeKKK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam brałem tak Lenovo a820 i wdupczyli Mi 130 zł cła.Przesyłka szła przez Zabrze ;(

21f0dgn.jpg

Opublikowano

ok 100-130 zł oclenie  + 23% Vat 

kup na allegro , ok 400-500 zł 

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Samo kupno przez allegro nie zapewni Ci zwrot kosztu cła aczkolwiek niektóre firmy dają gwarancję pokrycia o ile się pojawi bo niekonieczne jest to, że akurat Twoją paczke celnicy wezną w swoje łapska.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

jakiego cła i kosztów ?  wystarczy kupić od kogoś kto już ma w kraju kupionego. dostawa w normalnym terminie 2-3 dni a nie kilku tygodni 

zresztą jest opcja niepłacenia wcale cła i VAT ;)   ale powiedzmy niektórzy na tym zarabiają więc mało znana i nie rozpowszechniana  

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

ok 100-130 zł oclenie  + 23% Vat 

kup na allegro , ok 400-500 zł 

Nie ma cła na telefony..

Tylko vat. Jeśli telefon przejdzie przez Zabrze, Poznań lub Wawę to licz się z vat.

­

Opublikowano

jakiego cła i kosztów ?  wystarczy kupić od kogoś kto już ma w kraju kupionego. dostawa w normalnym terminie 2-3 dni a nie kilku tygodni 

zresztą jest opcja niepłacenia wcale cła i VAT ;)   ale powiedzmy niektórzy na tym zarabiają więc mało znana i nie rozpowszechniana  

My tu mówimy o ściąganie z zagranicy.

Niektóre produkty nie opłaca się kupować w kraju.Ja jak kupowałem smartfona z Chin  z zagranicy kosztował 4 stówki a w Polsce licytacje dochodziły do 8 stów.Druga sprawa  "zresztą jest opcja niepłacenia wcale cła i VAT" pewnie chodzi Ci o tzw GIFT  czyli prezent.Otóż raczej nie jesteś w temacie bo już od dawna celnicy wiedzą co i jak, sam miałem paczke pod gift i co ??I vat przyszedł więc jeżeli chodziło Ci o tą metodę którą każdy zna już nie jest efektywna.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

akurat nie chodzi mi o  gifty,  trzeba przy nich płacić przynajmniej  VAT  , przy gifcie nie robi się tylko odprawy celnej za którą się płaci ( koszt to cło + koszty oclenia

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Pewnie coś tam Ci naliczą, osobićie nie wiem jakie by było dobre rozwiązanie ale może lepiej nie kombinować nic?

Opublikowano

Nie polecam dhl=100% bd miec urzad celny

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Jeżeli coś kupuje w internecie to już z opłatami celnymi i podatkiem w tym wziętym, jak można liczyć opłaty celne ?

Nie raz kupowałem coś z Polski do Niemiec i za nic nie płaciłem, żadnych opłat, prócz kosztów przesyłki, jeżeli  dany produkt jest zapakowany i opłacony do wysyłki nikt go nie otwiera i patrzy ile będą kosztowały opłaty celne. 

Opublikowano

człowieku, prostej rzeczy  nie  rozumiesz że opaty celne nic nie maja wspólnego z kupnem towaru gdziekolwiek czy jego cenom ? 

to odrębne przepisy co do exportu czy importu danych towarów obowiązujące w danym kraju 

nie pieprz mi tu bzdur że z Niemiec nic nie płaciłeś bo MIAŁEŚ NIE PŁACIĆ CŁA skoro to Unia Europejska czyli ta sama strefa gospodarcza a nie Chiny czy Tajwan które nie należną do UE i są w innej strefie gospodarczej objętej cłem na towary !   

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Obecne z Niemiec kupuje coś na ebay.com z usa, płacę kwotę towaru plus koszty wysyłki, nie interesuje mnie żadne cło ile co i jak.

A jak wiadomo usa nie jest w ue, i nie mam żadnych problemów z zakupem towaru.

Opublikowano

bo nie kupuje towarów objętych cłem i w ilościach handlowych, przesyłka traktowana jako prezent do określonej kwoty przesyłki

i po cholerę dajesz przykłady cła Niemiec czy USA skoro jak pisałem każdy kraj czy strefa gospodarcza ma swoje przepisy względem innych krajów.

Niemcy maja swoje przepisy celne dla USA, Polska ma swoje dla USA 

to też ciężko pojąć ? 

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...