Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Shaco - demoniczny błazen

oreo1233

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

350w4zc.jpg

Shaco

Cokolwiek byś nie robił, nie mów mu, że nie zrozumiałeś dowcipu.

Hay, ja jestem oreo i dzisiaj chciałbym Wam przedstawić poradnik do Shaco - Demonicznego Błazna. Zapraszam do lektury.

Shaco jest postacią, która daje bardzo duży fun z rozgrywki, pozwala rozwijać swoje umiejętności i PRZEDE WSZYSTKIM umiejętności podejmowania decyzji - które w LoLu są niesamowicie ważne.

No ok, myślę, że to na tyle opisu - przejdźmy dalej, a konkretniej do pros i cons (wad oraz zalet) :)

PROS AND CONS (Plusy i minusy)

plusy

- mobilny

- łatwa counterjungla

- przy dobrym użyciu może pokonać 1v1 każdego junglera

- mocny snowball

-  Silny early, mid i late

- Możliwość escapeowania przez ściany 

- ok early objectives

- dobry do trollowania enemies

- można nim grać na wiele sposobów (ad/ap/hybryda/tank z dps - dps=damage per second)

- może uniknąć ulta karthusa, fizza syndry itp poprzez swojego ulta (oczywiście trzeba go użyć w dobrym momencie)

minusy

- bardzo hard2master

- papier

- manożerny

- dymek z Q jest widoczny

- klon nie ma buffów

SPELLE

2qn8s9z.jpg

Smite, bo podstawa - na jungle PODSTAWA.

2iic01y.jpg

Raczej tylko solo top.

fw52r6.png

Zwiększa użyteczność w early i ułatwia twoje ganki.

s3ke4g.png

O ile nasz supp go nie ma, można wziąć.

Runy

2qc0z6e.png

Wydaje mi się, że najlepsze i nie ma co nawet brać innych  :)

Masteries

2e3v8dh.png

Lekkie Yolo masteries, ale dają przyjemniejszą counterjungle i lepsze pacynki.

Umiejetnosci

2pq9a2g.png

Cios w plecy

Shaco zadaje 20% więcej obrażeń waląc w plecy.

Niby 20%, ale przy gankach się sprawdzi. Radzę walić w plecy, jak popadnie.

23su74j.jpg

Podstęp

Shaco teleportuje sie i jest niewidzialny. Nastepny atak wykonany w ciagu 6 sekund bedzie krytykiem.

Nasza umiejetnosc, ktora pozwala nam na mobilnosc/gankowanie/escapowanie.

jl2dsl.jpg

Zabawka Niespodzianka

Shaco tworzy niewidzialnego, ruchomego pajaca na sprezynie, ktory wzbudza strach w pobliskich jednostkach, a potem je atakuje.

Pacynki do clearu jungli bez wiekszego tracenia HP. Niezla opcja. Sluzy rowniez jako trap etc.

2vwecl1.jpg

Zatrute Kosy

Bierna: Kiedy Zatrute Kosy są gotowe do użycia, podstawowe ataki Shaco spowalniają cel na 2 sekundy. Zmniejszają też szanse na trafienie stworów na 2 sekund.

Aktywna: Shaco rzuca kosą, zadając obrażenia magiczne i spowalniając cel na 3 sekundy. Efekt bierny nie działa, gdy umiejętność nie jest gotowa do użycia.

Glowny spell do robienia dmg'a. Ma stosunkowo niski CD, wiec mozna nim spamic.

sdml1f.jpg

Halucynacje

Shaco znika na 0.5 sekundy i pojawia się ze swoim klonem, który istnieje przez maks. 18 sekund. Klon zadaje 75% obrażeń ataku Shaco (zadaje 50% obrażeń ataku wieżom) i otrzymuje 50% więcej obrażeń. Kiedy ginie, wybucha i zadaje obrażenia magiczne pobliskim wrogom. Klon może być kontrolowany klawiszem alt i prawym przyciskiem myszy lub przy ponownym użyciu tej umiejętności.

Jeden skill - wiele sposobów na użycie. Uniknanie skillshotów, escape, push itp - niesamowita sprawa i każdemu się przyda.

Jak grać w jungli Shaco (early)

Zaczynasz standardowo, invadeujesz (wardujesz i pingujesz)/spokojnie, bezpiecznie (wtedy idziesz na ropuchę, potem blue). Potem robisz wilczki, możesz je zesmiteować o ile nie czujesz się bezpiecznie. Standardowo, smiteujesz ropuchę. Robisz recall, kupujesz fioletowe ulepszenie i pare potek (możesz zmienić trinketa na reda). Idziesz reda, smiteujesz ptaszki i gankujesz. Po paru udanych gankach się wracasz i kupujesz niebieskie ulepszenie (zmieniasz) i kupujesz Devourera/Warriora. Potem to już jak się gra potoczy. glhf! (No i oczywiście robimy kraba przy drake)

Build=

Stalker+Warrior/Devourer, Butki 5tki, Hydra, Statik, Infinity, LW

Butki na ganki, Hydra bo life-steal i ad, Statik bo można B), Infinity dla kryta z Q, LW dla tanków, Warrior armor pene, ad i cdr/Devourer aka latarka.

Porady co do Shaco=

- Enemy Rengar na ulti? Gdy widzisz obok siebie wykrzyknik, podstaw pacynę pod nogi carry. Wtedy Rengar jest easy :)

- Staraj się dobrze użyć ulta, by Vi zultowała twojego klona.

- J4: omijasz combo przed szóstym lvl, z areny na spokojnie można się wydostać, potem już jest oki.

- Xin Zhao: przy invade potrzebna jest wizja i dobre rozstawienie pacynek

- Lee Sin: unikasz Q i jest ok.

Maksowanie umiejętności

1. W, 2. E, 3. Q, 4. E, 5. E, 6. R, 7. E, 8. W, 9. E, 10. W, 11. W, 12. W, 13. W, 14. Q, 15. Q, 16. R, 17. Q, 18. Q

czyli

R>E>W>Q

z wyjątkiem, na 1 lvl W.

Jeżeli się podobało nie zapomnij zlajkować - motywuje bardzo.

Użyczyłem trochę z h2w :)

gyobUMW.png

Opublikowano

Szczerze to słaby poradnik. Po maksowaniu e lepiej dawaj pkt w q, szybsze cdr, a ad shaco nic nie daje ulepszanie pacynek. Polecam kolesia shaclone na euw.

Opublikowano

­1. "Przy dobrym użyciu może pokonać 1v1 każdego junglera" - jeśli nic się nie zmieniło, to raczej np. z takim WW będzie miał ciężko moim zdaniem :/

2. "Klon nie ma buffów" - mógłbyś napisać, że klona łatwo rozpoznać i zabić

3. Do minusów dodałbym jeszcze słabe counter-ganki

4. Nie sądzisz, że lepiej maxować 'Q' zamiast 'W'? Pierwsza umiejętność daje Ci możliwość szybszego użycia "flasha" (teleportu) i kosztuje mniej many, co jest bardzo przydatne, gdyż jak napisałeś w wadach Shaco jest manożerny. Maxowanie jako drugiego 'W' jest moim zdaniem bez sensu, bo jak idziesz pod AD (normalne i najczęściej stosowane na jungle) to z tego 'W' nic nie bijesz.

5. "Hay, ja jestem oreo i dzisiaj chciałbym Wam przedstawić poradnik do Shaco - Demonicznego Błazna. Zapraszam do lektury" - troche nie na miejscu, zamień na jakieś "Poradnik Shaco" (Twoja decyzja, moim zdaniem lepiej "lektura" xD by się prezentowała :)

6. Dodaj jakieś kolory, zmień czcionkę i w "Plusy" dodaj "+" zamiast "-". Wtedy wszystko będzie estetycznie

7. Możesz także dodać spis treści

8. Dodaj:

a) synergie

B) największe kontry

c) obrazki do buildi

Poradnik troche niedopracowany :(

//Także polecam gracza "Shaclone"

Opublikowano

Bez obrazy, ale bardzo słaby poradnik. Po przeczytaniu stwierdzam, że nie znasz się na shaco ;) Maxowanie W po E? Nie. Maxujesz Q po E. Runki? Masakra ;x Masterki?...Zamiast tego poradnika polecam tak jak inni Shaclone - od niego nauczyłem się grać shaco ;) Firstblood zawsze mój ;)

Opublikowano

-20/10, poradnik tak słaby, że aż szkoda gadać. Masterki, maxowanie to porażka. Shaclone foreva

Pomocnik
Opublikowano

Nie obraź się , ale kiepski poradnik , runki i masterki katastrofa . Po E maksujesz Q , pozatym po usunięciu DFG ap shaco już nie istnieje .

Opublikowano

Grałem jakiś 30-40 gier shaco, w late jest on gównem, może oneshootować adc przy dobrym buildzie ale to wszystko oczywiście w late.

Twoje runy to wgl porażka według mnie,masterki też nie lepsze.. Poradnik bardzo słaby :)

Życie to lata bólu i sekundy szczęścia, więc żyj pełnią życia!

Opublikowano

Grałem jakiś 30-40 gier shaco, w late jest on gównem, może oneshootować adc przy dobrym buildzie ale to wszystko oczywiście w late.

Twoje runy to wgl porażka według mnie,masterki też nie lepsze.. Poradnik bardzo słaby :)

Jedynie jeszcze moze sluzyc jako przyneta. O tak!

• 5 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...