Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

100% użycia procesora przez Jave

Danio55

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć i czołem.

Mam pewien problem i nie mam pojęcia jak temu zaradzić.

Kilka dni temu zrobiłem format kompa i natchnęło mnie na grę w majkraft, pobrałem lunchera, jave i wszystko pięknie chodziło.

2 dni później postanowiłem pobrać i wgrać oprifina, bo czasem odczuwałem braki fpsów.

Pobrałem i zainstalowałem, odpalam mc, ustawiam optifina, wchodzę na serwer, a tu lag potężny przez kilka minut nie mogłem nic zrobić, ani czat nie chciał się włączyć, nawet przycisk esc załapał dopiero po jakimś czasie.

Klikam alt+ctrl+delete, patrze a java zżera prawie 100% cpu, wyłączyłem proces, włączyłem jeszcze raz i nadal to samo. 

Próbowałem już dużo rzeczy żeby to w jakiś sposób naprawić, ale nic nie pomogło.

Napisze może co już robiłem żeby 2 razy nie robić.

Więc tak:

- reinstal javy,

- instalacja starszej wersji javy,

- całkowite usunięcie plików majkrafta,

- inne lunchery,

- starsze wersje majkrafta.

Dodam, ze pracuje na windowsie XP

Podam jeszcze parametry, może coś to Wam podpowie.

Procek: Intel Calderon 3.4 ghz

Grafika: Raedon Xpress 200 Series

Opublikowano

Mała aktualizacja.

Na wersji 1.5.2 działa normalnie, ale zużycie procesora nadal jest w okolicach 100%.

Opublikowano

Moze glupie pytanie, ale kiedy czysciles swoj komputer ( Pod wyzsza temperatura procesor wchodzi pod ,,nizsze taktowanie" i dlatego moze byc 100 %..),

oraz procesor to nie ,,celeron" ?

Najnowsze wersje javy sa dostosowane do najnowszych systemow, wiec niewiele pomoze na Xp :/

Na twoim miejscu zainstalowalbym directX na Xp ( niestety nie pamietam jaka to wersja byla ), Jave. Troche moze przeczyscic ( przedmuchac sprezonym powietrzem) uklad chlodzenia. Ewentualnie zobaczyc, czy tak samo dzieje sie na innych launcherach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...