Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Płyta do procesora i5-4460

Housik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chiałem zmienić sobie komputer w bliskiej przyszłości i szukam jakiejś dobrej płyty głównej jednak im więcej czytam tym bardziej jestem niezdecydowany.
Zastanawiałem się nad zakupem procesora Intel i5-4460 oraz nad jedną z ponższych płyt:

Asus Z97-Pro Gamer
Asus H97-Pro Gamer
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3

I tutaj moje pytanie. Która z tych płyt jest najlepsza albo którą byście polecili.
Jeżeli są jeszcze jakieś inne w podobnym przedziałe cenowym i w miare dobre jakościowo to też możecie podrzucić.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Kolego, sprawa wyglada tak po co ci tak droga plyta do takiego procka?

To jest plyta na chipsecie z97 czyli do prockow z odblokowanym mnoznikiem (w intelu na koncu maja literke "k").

Jak bierzesz taki procek, to wez zwykla plyte za 200zl na H81M, chyha ze masz kase to wymien procka na i5 4690k i go podkrecaj, wtedy bierzesz asrock z97 pro 4 + do tego dodatkowe chlodzenie za ok 100zl.

Podkrecanie nie jest niebezpieczne, chyba ze twoj zasilacz to tykajaca bomba.

Opublikowano

Zasilacz mam Tacens Valeo V 900W to nada się do podkręcania ??

Zakładając że kupiłbym i5-4690k to czy podkręcenie go bardzo zmniejsza żywotność ??Bo mam zamiar trochę z niego pokorzystać.
Do ilu można by podkęcić tego procka i jak bardzo by to wpłynęła na wydajność ??
i ostatnie. W czym lepsza jest ten asrock od np Asus Z97 pro gamer ??

Opublikowano

To nie zmienia zywotnosci, podkrecisz do 4.5ghz, wydajnosc dosc znacznie wzrosnie.

Moim zdaniem jedyne ciekawe mobo to asrock z97 pro 4,msi z97 gaming 5/7,a potem asusy rog

Opublikowano

To nie zmienia zywotnosci, podkrecisz do 4.5ghz, wydajnosc dosc znacznie wzrosnie.

Moim zdaniem jedyne ciekawe mobo to asrock z97 pro 4,msi z97 gaming 5/7,a potem asusy rog

+ gigabyte seria gaming i asrock pro 4/seria extreme

­

Opublikowano

+ gigabyte seria gaming i asrock pro 4/seria extreme

Czyli pomiędzy gigabyte z97 gaming 3 a asus z97 pro gamer lepiej wybrać gigabyte ??

Opublikowano

chyha ze masz kase to wymien procka na i5 4690k i go podkrecaj, 

Zrobię tak jak mówisz i wezmę tego i5-4690k i będę podkręcał ale w tej ilości płyt trochę się już gubię.

Do asrocka nie jestem jakoś przekonany a asusy z serii ROG trochę drogie są.

Powiedzcie mi więc jeszcze która z trzech płyt poniżej będzie najlepsza ??

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5

MSI Z97 Gaming 5

Asus Z97 Pro Gamer

Opublikowano

obojetnie, ktora firme i design wolisz, zadna nie ma czegokolwiek by przekonac do siebie

To po prostu wybiorę tą która mi sie bardziej spodoba :)

A moglibyście jeszcze podrzucić jakieś chłodzenie do procesora do podkręcania ?? Bo dużo rożnych widzę na stronach w sklepach a może macie jakiejś sprawdzone.

Opublikowano

Z tamtych płyt co podałeś to bym wybrał Asusa. Razem z GB mają 8 fazową sekcje zasilania. MSI niestety ma słabszą.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Z tamtych płyt co podałeś to bym wybrał Asusa. Razem z GB mają 8 fazową sekcje zasilania. MSI niestety ma słabszą.

Dzięki za radę :).Odpuszczę więc MSI i z tamtych dwóch wybiorę.

budżet?

Chodzi mi o to żeby byl dobry ale nie za drogi (im tańszy tym lepszy, byle by nie tracić na jakości)  ale tak jakoś do 200zł

I takie żeby się do mojej obudowy zmieściło :) 

Moja obudowa to CoolerMaster My Tique

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16811119129

Opublikowano

macho rev. b / schythe ashura

Wiem że mogę być męczący ale czy masz coś troszkę tańszego albo w podobnej cenie ale co jest łatwiej dostępne ?? bo przeglądam internet i niby są ale jest ich bardzo mało

Opublikowano

Na morele są oba, jeszcze możesz pokusić się o grandisa (chodź nie polecam, zakrywa sloty pamięci jak większość konstrukcji 2 wiezowych)

Oba co podałem są dostępne na morele

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...