Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc w złożeniu

KuTi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, byłem w ProLinie by złożyć komputer przy pomocy ich specjalisty, no i coś z tego wyszło teraz chciałem zasięgnąć opinii ludzi. Zaznaczam, że komputer będzie przeznaczony do gier i nie mam zamiaru go podkręcać. Budżet to do 4000 zł może przekroczyć o 100/150 zł MAX.

Procesor: i5 4690 3,5 GHz 6MB 1150 box (995 zł)
Płyta Główna: MSI Z97 Gaming 3 (515 zł)
Ram: Crucial Ballistix 2x4 GB DDR3- 1600 (299 zł)
Dysk Twardy: Seagate 1TB sATA III (229 zł)
Nagrywarka: LG DVD Recorder  (55 zł)
Karta Graficzna: Asus GF GTX970 (1585 zł)
Zasilacz: Corsair vs Series VS650 (279 zł)
Obudowa: Cyclone Ares C41 Pure Black USB 3.0 (Z tym, że obudowę bym zmienił na nieco droższą, jak ktoś ma jakieś fajne obudowy do 200zł to niech poleca chyba, że ta jest wystarczająca, 129 zł)

razem: 4046 zł

No i tak to się prezentuje, komputer ma starczyć na kilka lat. Proszę o opinie 

This is Sparta!!!!

Przyjmuje +

Opublikowano

obudowę na zalman z3 plus 

płytę da się taniej chyba że zależy ci na wyglądzie w srodku obudowy i zasilacz wystarczy ci 500w

Opublikowano

@TheVolume Na tym dysku bym trzymał system operacyjny i ogólne działanie systemu byłoby szybsze tak? O to chodzi? bo lekko nie ogarniam :D

This is Sparta!!!!

Przyjmuje +

Opublikowano

Płyta za droga, obudowa na z3 lub z9. Zasilacz nie musi mieć 650W... Tym bardziej z tym gtx ;P

Zamiast Seagate możesz kupić WD

I obowiązkowo wymień procesor na 4690k. Po co ci płyta na z97 + procek z zablokowanym mnożnikiem.

Edit: i ramy w tej cenie tez jakies zwykłe. Lepiej dopłacić i brać jakieś 2133/2400

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

@TheVolume Na tym dysku bym trzymał system operacyjny i ogólne działanie systemu byłoby szybsze tak? O to chodzi? bo lekko nie ogarniam :D

Dysk SSD słynie z szybkości ;)

Szybsze jest uruchamianie systemu i aplikacji, szybszy zapis/odczyt, krótszy czas dostępu do danych. Oraz coś dla graczy - szybsze wczytywanie tekstur :P

HB5fLf7.png

Opublikowano

@Freaky™

Chciałem 4690k ale gościu się pytał czy będę podkręcał, powiedziałem, że nie to on odparł, że i tak więcej na nim nie wyciągnę, a tylko więcej kosztuje, z płytą główną masz rację, to będę musiał wymienić, jakieś sugestie odnośnie tego procka i płyty głównej? Mój budżet jest ograniczony tak jak mówiłem, ram zostawię i dysk raczej też może tego SSD pod system kupię i zmienie obudowę. Z3 to chodzi ci o Zalman firmę? 

This is Sparta!!!!

Przyjmuje +

Opublikowano

Na co Ci taka droga płyta główna? Lepiej kup tańszą i dokup sobie SSD pod system :).

edit

Bierz wersje K, dopłacasz niewiele, a w przyszłości możesz kręcić.

Opublikowano

Jak nie podkręcasz płyta za 200zł Ci styknie... Skoro już dajesz te 400 zł na płytę to dopłać do ramów 5 dyszek i do procka stówkę. A podkręca się bardzo łatwo. Tak, chodzi o Z3 od zalmana.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Dzięki wszystkim za porady, płytę główną zmienię i kupię obudowę Zalman Z9 nic więcej nie zmieniam, jeszcze raz dzięki za odpowiedzi :)

This is Sparta!!!!

Przyjmuje +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...