Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Książki

Małpa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć !

Dwa tygodnie wolnego, o jeny. Tona czasu. Potrzebuję książek, które będę mógł sobie wieczorami czytać, odlatując od rzeczywistości. Chcę się totalnie w książce zanurzyć, jednak nie musi być to fantasy o nierealnych rzeczach.

Tak więc rzucam pytanie: jakie książki możecie mi polecić? Dobrze by było przy tym dać jaki to gatunek.

Nie mam jakichś wygórowanych wymogów, czytam wszystko. Od fantasy, przez przygodowe, historyczne, romanse(ale nie przesadzone), komedie, no wszystko co jest ciekawe.

Z góry dzięki, każdy post nagrodzę tym guzikiem po prawej co jest jak mi kimit wróci :)

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Twórczość Stephena Kinga, króla horrorów.

Polecam Ci m.in.

- Martwa Strefa,

- Joyland,

- Cmętarz Zwieżąt

- Podpalaczka,

- Misery,

- Komórka,

oraz Bastion, magnum opus S. Kinga, jestem właśnie w trakcie tej książki i zapowiada się niesamowicie.

Słyszałem również, że pan Przybyłek ma kilka ciekawych pozycji, m.in. CEO Slayer'a, gatunek science fiction, lecz jeszcze nie czytałem nic z jego twórczości, więc nie poświadcze, że są dobre :)

Opublikowano

Jeżeli chcesz jakieś niezobowiązujące lektury to polecam całą Pieśń Lodu i Ognia. Dobre kilka tysięcy stron ciekawej prozy :) Gatunek - fantasy. Można jeszcze iść klasycznie - jakieś Władcy Pierścieni, czy trylogie Czarnego Maga i Zdrajcy Trudi Canavan. :) Z lekkich książek ciekawe wydają się także powieści Dana Browna, Kod da Vinci itp. Sam nie wiem, jaki to gatunek, ale były niezłe, przynajmniej dla mnie. :) Z bardziej ambitnych utworów polecam chociażby Zdążyć przed Panem Bogiem. :)

"Wróg mojego przyjaciela jest moim wrogiem"

Opublikowano

Ja sam niedawno zakupiłem i wciągneło mnie strasznie. Chodzi mi  o zbiór powieści Lovecrafta zatytułowany "Zgroza i inne przerażające opowieści", jeżeli chodzi o gatunek to chyba można się domyślać po autorze bądź tytule. A polecam również "Wiara, Ziemia, Rodzina" Ziemisława  Grzegorzewica, traktuje ona o Rodzimowierstwie Słowiańskim aczkolwiek to tylko taka propozycja ode mnie jeżeli interesują kogoś takie tematy. W sumie to teraz zapewne jest trudno dostępna ;/ Ale i tak mało kogo interesują te klimaty.

Opublikowano

Tak jak up Bukowskiego;

-Kobiety

-Szmira 

Te w szczegolnosci jak dla mnie;)

Ponadto S. Kinga - Mroczna Wieza ( 1 czesc Roland jest slaba ale sie nei zniechecaj)

No i od M. Puzo;

-Głupcy umieraja

-Sycylijczyk

Opublikowano

Hyperion, Upadek Hyperiona, Endymion, Tryumf Endymiona autorstwa Dana Simmonsa. Założę się o tysiaka, że przeczytasz wszystkie jednym tchem.

1567846744.png
Opublikowano

Polecam Bukowskiego Charlesa, dość charakterystyczny styl :)

Zacznij od Hot Water Music, potem możesz porwać się na Szmirę czy Kobiety.

f.png

Opublikowano

Wiedźmin, cała saga. Polecam jak najbardziej. Osobiście jestem wielkim fanem opowieści o Geralcie z Rivii. Myślę, że powinieneś o niej słyszeć bo jest to bardzo znane dzieło na skalę międzynarodową napisane przez naszego wspaniałego pisarza Andrzeja Sapkowskiego. 

Saga składa się z 8 tomów. Świetne rozwiązanie na nudne wieczory i do oderwania się od rzeczywistości by zatopić się w cudownym świecie fantasy. :)

Opublikowano

Dzięki wszystkim, jak na razie z recenzji przekonało mnie:

Hollywood, Listonosz - Charles Bukowski

I te książki Dana Simmsona

Jeśli ktoś ma jeszcze ciekawe tytuły i jeszcze nie zarzucił, to śmiało, każdą odpowiedź nagrodzę tym lajkiem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...