Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

CS:GO - gra przez wifi, wysoki ping

PZIVE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zawsze, kiedy gram w cs, mam ping koło skaczący między 40 a 300. Jest to strasznie uciążliwe, nie da się grać. Gram przez wifi, ruter jest w pokoju siostry [ tak, wiem, że w tym tkwi problem ], dopóki nie wróciła [ do dziś ] miałem jeszcze normalny i stały, lecz gdy tylko odpaliła swój komputer i zaczęła przeglądać internet, ping zaczął skakać do 200. Wiem, że problemem jest właśnie gra przez wifi, ale czy nie ma innego  sposobu na zmienienie pingu, niż zmiana internetu ?

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Witam. Zawsze, kiedy gram w cs, mam ping koło skaczący między 40 a 300. Jest to strasznie uciążliwe, nie da się grać. Gram przez wifi, ruter jest w pokoju siostry [ tak, wiem, że w tym tkwi problem ], dopóki nie wróciła [ do dziś ] miałem jeszcze normalny i stały, lecz gdy tylko odpaliła swój komputer i zaczęła przeglądać internet, ping zaczął skakać do 200. Wiem, że problemem jest właśnie gra przez wifi, ale czy nie ma innego  sposobu na zmienienie pingu, niż zmiana internetu ?

Pozdrawiam ;)

Wyłączy skype gg wszystko co zżera Ci neta albo po prostu graj kiedy siostry nie ma w domu... 

Opublikowano

Up wyłączam wszystko. Próbowałem już takich rzeczy, szperałem po googlach ale nie pomogło. Ja chce grać, jak ona też jest... 

Opublikowano

Jeżeli Twój router posiada QoS, to podziel troszkę internet tak, aby siostra Tobie nie wykorzystywała całego łącza. Ewentualnie pobaw się jakimś netlimiterem, który ogranicza neta na PC. Z zasięgiem nie ma problemów? Jaka prędkość łącza?

Opublikowano

Postaram się. Qos to coś w rodzaju uporządkowania pakietu (łącza)  między innymi komputerami. Chodzi generalnie o to, aby ktoś kto np. ogląda filmy na youtube, ściąga jakieś drobne pliki nie mulił łącza tym, co np. chcą sobie pograć. Działa to na takiej zasadzie, że w swoim routerze w ustawieniach przydzielasz priorytet na dany komputer i internet jest dzielony ładnie na 2 komputery i nikt nie zużywa Ci całego łącza, a w momencie gdy nikt nie korzysta z 2 komputera ty masz wtedy normalnie 100% swojego łącza. Co jest fajne w takim qos to to, że nie ma ustawienia łącza na sztywno i to router odpowiada za rozdzielenie łącza. W każdym routerze te ustawienie wygląda troszkę inaczej, ale w Dlinku mniej więcej coś takiego powinno być

: qualityofservice.jpg

Jeżeli nie ma to jest jeszcze taki programik netlimiter, który ogranicza łącze na danym komputerze, ale tam niestety jest to robione na "sztywno" i nie wiem jak jest w obecnej wersji, ale w starszych ustawiało się limit łącza na poszczególne aplikacje np. przeglądarkę i ustalało się limit np 100kb. No i wtedy komputer pracowałby z taką prędkością. Rozwiązanie to nie jest za dobre w przypadku kiedy nikt nie pracuje na 2 komputerze (no bo dlaczego mamy mieć limit na komputerze wtedy kiedy nikt nie pracuje na 2 komputerze? bezsens) dlatego warto pobawić się z tym qos'em w routerze. Mam nadzieję, że wiesz o co mi się rozchodzi. Jeżeli nie bardzo to poczytaj sobie na temat "podziału łącza na 2 komputery".

Co do prędkości Twojego łącza, to zazwyczaj przy zawieraniu umowy u dostawcy internetu jest taka informacja jaką mamy prędkość, ale można to też sprawdzić z poziomu przeglądarki i testu online np: http://www.speedtest.net/pl/

Opublikowano

4110348079.png

W tym qosie mam coś podobnego do Ciebie, aczkolwiek nie znam adresów i nie wiem jak przydzielić

Z tym, że w tym teście coś przekłamany jest przekłamane za każdym razem wychodzi inaczej

Opublikowano

Posiadasz WiFi (tak jak ja). U mnie sprawa wygląda tak. Zależy jaka jest prędkość twojego łącza, odległość do router'a również idzie w tym pogoda (np. jeśli pada za oknem lub jest burza akurat u mnie internet chodzi gorzej) i oczywiście dostawcę jakiego masz obecnie. Ja posiadam Enea (INEA) i jest nawet jak na WiFi zadowolony. Pokombinuj własnie z tymi ustawieniami w netlimiter może to coś zmieni.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hmm ja w sumie mam ciągle 3 laptopy na wifi i w cs ping max 40[przy internecie radiowym], skoro ping skacze aż do 300 to może sistra ma jakiś syf na kompie wirus czy coś że tak obciąża sieć ?

Kiedyś jak miałem duży ping czytałem na innym forum że można kliknąć taki przycisk z tyłu routera [nie reset] i to pomogło o dziwo :D

175001456602037225492.gif

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Już gdzieś widziałem taki sam temat , po prostu gra przez wi fi zawsze będzie Ci przeszkadzała w grze ponieważ iż :

• Zasięg Wi fi jest za daleko 
  • Włączone programy 
  • Wi fi ma słabą jakość .

Nic do tłumaczenia prosty sposób = zmień dostawcę .

i1sWQY0.jpg

Opublikowano

119884857.png ;)

EDIT: A jakbyś umiał czytać, albo nie leciał tylko na licznik postów to zauważyłbyś na górze, że wszystkie programy mam powyłączane. Wifi mam  5/4 kreski, zasięg wifi za daleko, Co to w ogóle ma znaczyć?

We wszystkich takich testach mam niski ping, na hostach niemieckich na stronie speedtest.net mam ping 40, a w grze? ;) Najśmieszniejsze jest to, że nawet na polskich serwerach mam pingi skaczące, bo to słowo kluczowe. Czasem mam 40 a zaraz podskakuje do 150. I nie, nie potrzebna jest zmiana internetu, bo jest on dobry, powtarzam, we wszystkich testach wypada dobrze, mam teraz 5 kresek zasięgu wifi już od kilku godzin. Po to tutaj pisze, aby jakiś ekspert mi pomógł, a nie jakiś zwykły user, dla którego liczy się tylko licznik postów ;)

EDIT 2: Dla potwierdzenia: nqeDM.jpg

@Edit

I ostatni dowód: EsVo2.jpg

Opublikowano

Ja mam podobnie, podpięty pod kabel nie mam żadnych lagów. A na każdym, ale to każdym wifi mam skoki pingów czasem z 50 na 150, a czasem z 50 na 300. Zasięg wifi był doskonały, modem w tym samym pokoju oddalony z 2 metry.. Testowałem na wifi liveboxie neostrady, na upc i netii.. wszedzie na wifi byly lagi mimo ze routery byly obok laptopa, a pod kablem zadnych problemow nie bylo.. nie pomagaja ani nowe sterowniki ani nic ;) Mam ten problem juz od 1,5 roku dlateog jak moge to wole podpiac sie pod kabel, no ale nie zawsze mozna i nie zawsze jest to wygodne.. Jakby sie chcialo siedziec pod kablem to by sie kupilo stacjonarke :D

Opublikowano

Śmieszne jest to, że wcześniej miałem dobry ping przez wifi, stosunkowo niedawno ;) Komputer jest czysty na 100%, wszystkie robaki wyrzucone, logi są sprawdzone, więc nie wiem czego to jest wina, ping jak widzisz sprawdzałem na wielu stronach i tam jest dobrze, w cmd również.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...