Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer 4500 złotych

Timezpl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jako iż zepsuł się nareszcie ten mój teraźniejszy komputer muszę zakupić nowy. Z tego teraźniejszego komputera raczej nie mam nic pożytecznego. Wszystko pod ATA, stara płyta procek zasilacz to corsair vs 450 jako jedyny coś warty oraz 8 gb ram ddr2 800mhz Kingston

Komputer się zepsuł nie opłaca się go naprawiać więc jest okazja na nowego :3 Po 8 latach normalny komputer będę mieć co jest dla mnie uszczęśliwieniem i zbawieniem.

Budżet to 4500zł
Na morele.net udało mi się złożyć zestaw niestety nie mam konta tak więc tutaj nazwy rzeczy i ich ceny. Napiszcie mi co w nim zmienić lub podajcie lepsze przykłady. Nie potrzebuję SSD bo jak dla mnie system może się włączać nawet godzinę może kiedyś sobie dokupię.

Mój zestaw który sobie złożyłem:

Procesor Intel CORE I7-4770K 3.5GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I74770K    1299,01 zł
Karta graficzna MSI GTX 970 GAMING 4096 MB DDR5 - (GTX 970 GAMING 4G) 1619,00zł
Pamięć HyperX FURY DDR3 8GB 1600MHz CL10 2x4GB (HX316C10FK2/8)    299,00 zł
Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)    229,00 zł 
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 2 HE1224 (SPC094)    95,00 zł 
Płyta główna MSI Z97 PC Mate, Intel Z97, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX (Z97 PC Mate)    369,00 zł 
Obudowa Zalman Z9 PLUS - CZARNA MIDI TOWER (Z OKNEM, BEZ PSU) ZALMAN GAM,KOM - (Z9 PLUS)    219,91 zł 
Zasilacz Corsair CS550M modular 80 PLUS Gold CP-9020076-EU    349,00 zł 
Napęd Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA (DRW-24F1ST/BLK/B/AS) OEM  63,00 zł 

Całkowita kwota do zapłaty: 4560,92

z kurierem to jest :)

Tak więc czy zasilacz starczy?
Płyta główna jest dobra ?
Chłodzenie da rade ?
Karta ma piszczące cewki i czy jest ona mocna ?
Obudowa pomieści ?
Z góry dziękuję:)

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu zamienilabym karte na gtx 970 od gigabyte, bo jest tansza. Dodatkowego odzenia nie potrzebujesz bo jest juz na procku, o czym informuje nas wersja "BOX"

6770714055827651007269.jpeg
Opublikowano

Bez SSD? No ok, twoja sprawa. Potrzebny Ci ten i7? Teraz 4790K jest bardzo drogi (jak wszystko teraz). W graniu nie da przypływu mocy adekwatnej do ceny. No chyba że dość często masz zamiar renderować itp.

Zasilacz starczy. Jest ok ale za niewiele więcej są już w pełni modularne z półpasywnymi trybami pracy. A taniej jest podobny Antech True Power Classic.

Słaba trochę. Minimum to MSI Z97-G43 i taka też byłaby najlepsza o ile nie potrzeba Ci wyglądu i paru bajerów. Zamiennie ASRock Z97 Pro 4 nawet trochę lepiej wyposażony.

Chłodzenie za słabe. Tutaj to SPC Grandis lub Thermalright HR-02 Macho BW.

Każda karta może piszczeć. A przy ok 1500 FPS to już chyba każda bez wyjątku piszczy ;) MSI miało z tym problem ale jednocześnie nie należy się tego bać.  Z podobnych jest jeszcze Asus Strix (albo nowa Asus Black :) )

Obudowa pomieści ale jak Z9 to U3. Przydałby się tutaj Gelid Darkforce lub lepiej. Fractal Design Core 3500 też by tutaj pasował.

Jaką masz rozdzielczość monitora?

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu zamienilabym karte na gtx 970 od gigabyte, bo jest tansza. Dodatkowego odzenia nie potrzebujesz bo jest juz na procku, o czym informuje nas wersja "BOX"

Co Ty piszesz? Chlodzenie boxowe jest gorze a ten procesor nadaje sie do podkrecania. Do tego moim zdaniem MSI jest duzo lepszym producentem od gigabyte. Mialas wgl cos drozszego od gigabyte? Jak dla mnie to piszesz glupoty.

Zestaw dobry. Chociaz ja bym zmienil procesor na i5 4690k. Napisz co bedziesz rb na tym kompie

Opublikowano

Pisze z komorki teraz bo komp juz sie calkiem rozpierdzielil ino fioletowy ekran sie pokazuje..

co do pytan.

to jest i7 4770k a nie 4790k ;)

I5 juz nie starczy za dwa lata na najwyzsze.

Potrzebuje ten komputer do gier oraz podstawowych rzeczy

ssd sie poki co nie przyda.

Poprawie zestaw i go tutaj wystawie ;)

komputer musi mi starczyc na 3 lata max;)

intel i7 bedzie za jakis czas potrzebny wiec lepiej pomyslec przyszlosciowo niz potem znowu narzekac ;D

z tego co czytalem to.970 gtx jest tak naprawde gorszy niz zapowiadano.

Mam kolege ktory kupil kompa za 3500zl z gtx 770 na pokladzie miesiac przed 970 gtx i teraz zaluje. Wole nie popelnic tego samego bledu.

procki i7 sie grzeja wiec wole sobie dokupic chlodzenie:)

mam nadzieje ze ugram na tym w dying light, gta 5 bf4 bez problemu na srednich chociaz w Normalnych fps. Niestety ja wychowalem sie na 20 fps w grach sprzet ktory mam mial juz ok. 10 lat :/ Juz widze jak mi kopara opadnie na przesiadke z taka moca :0

dzieki zmienie na asrock z97

Opublikowano

A kto wie, czy za 2 lata wyjdą nowe procki i ten i7 będzie lamusem?

Wiadomo, że mają więcej rdzeni od i5 więc starczą jeszcze bez problemu:) Gdyby gry wykorzystywały więcej rdzeni na Intelu.

Opublikowano

i7 nie mają więcej rdzeni, chyba że mówisz o tych z porąbanie wysokimi cenami (od 1700 zł źródło - http://www.jaki-procesor.pl/szesciordzeniowy). Te tańsze mają jedynie HT (dwa wątki na rdzeń), co nie daje aż tak dużo i sprawdza się właśnie w renderowaniu i innych wymagających aplikacjach, jednakże prawdą jest, że w przyszłości może on lepiej sprawdzić się w grach. Pamiętaj też, że rdzenie/taktowanie nie są najważniejsze, liczy się też litografia, pamięć cache procesora...

Jak chcesz wydać aż 4500 zł to bezsensowne byłoby niekupienie SSD, bardzo przyśpiesza on działanie systemu operacyjnego, więc wszystko będzie chodzić lepiej, w tym gry.

Tu masz przykładowy tani SSD - http://www.ceneo.pl/30673485#tab=spec

Naprawdę to przemyśl, bo możesz stracić dużo.

Opublikowano

i7 nie mają więcej rdzeni, chyba że mówisz o tych z porąbanie wysokimi cenami (od 1700 zł źródło - http://www.jaki-procesor.pl/szesciordzeniowy). Te tańsze mają jedynie HT (dwa wątki na rdzeń), co nie daje aż tak dużo i sprawdza się właśnie w renderowaniu i innych wymagających aplikacjach, jednakże prawdą jest, że w przyszłości może on lepiej sprawdzić się w grach. Pamiętaj też, że rdzenie/taktowanie nie są najważniejsze, liczy się też litografia, pamięć cache procesora...

Jak chcesz wydać aż 4500 zł to bezsensowne byłoby niekupienie SSD, bardzo przyśpiesza on działanie systemu operacyjnego, więc wszystko będzie chodzić lepiej, w tym gry.

Tu masz przykładowy tani SSD - http://www.ceneo.pl/30673485#tab=spec

Naprawdę to przemyśl, bo możesz stracić dużo.

SSD zakupię miesiąc po kupnie komputera wiec raczej dam radę przeżyć :)

I właśnie ten inteli7 dlatego, że w przyszłości będę potrzebować mocnego komputera do programów w Technikum. Pouczyć się trochę w domu ;p Oprócz tego granie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...