Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sposób komunikacji w podróży

WILIAM999

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, około końcówki czerwca mam zamiar wyjechać w podróż początkowo do Europy zachodniej przez Afrykę a następnie do Ameryk . Może to zabrzmi trochę dziwnie ale wraz z przyjaciółmi udajemy się w różne krańce świata jeden do Nowej Zelandii drugi do Walii lub Irlandii (decyzja trwa) a trzeci zamierza zwiedzać Azję. I teraz mam do Was ogromną prośbę o dobranie czegoś odpowiedniego do pozostania w ciągłym kontakcie. Po wszystkim trzeba się będzie znowu spotkać hah. Wszystko zaraz wyjaśnię więc przechodząc do sedna

Najpierw to co odrzucamy:

-Z góry wykluczam wynalazki typu Skype gdyż przynajmniej dwóch z nas nie będzie miało zbyt często dostępu do stabilnego połączenia internetowego a poza tym złapanie się w 4 osoby na różnych krańcach globu o tej samej godzinie będzie graniczyło z cudem bo to zdarzenia losowe typu padł komuś telefon lub jesteś w górach gdzie internet dowożą na osłach itp itd. Jest jeszcze sprawa że w momencie gdybyśmy mieli dostęp powiedzmy do jakiegoś randomowego komputera to mamy ten problem, że jeśli nie ma Skypa trzeba pobierać a to trwa zwłaszcza na odludziu

-Ktoś może powiedzieć czemu nie dzwonić już wyjaśniam raz będziemy posiadali multum kart każdy będzie zmieniał numery czyli jeśli ktoś by się nie dodzwonił lub wysłał nowy numeru na kartę której ktoś już nie posiada to wszyscy stracimy ze sobą kontakt i jesteśmy w ciemni. Do tego koszta związane z połączeniami i brak możliwości ogólnej konwersacji.

-Osobiście będę też miał (podejrzewam że koleś od Azji również) taki problem iż często nie będę miał dostępu do prądu w wystarczającym zakresie aby naładować coś pokroju telefonu. Dobra dobra "smartfona" o telefon bym się nie martwił jedno ładowanie noki 3310 i dookoła globu a nawet na bieguny hehe.

-Telefony satelitarne odpadają bo znów sprawa prądu do najtańszych nie należą i kwesta wagi

-Wszyscy postanowiliśmy zgodnie, że usuwamy albo zawieszamy takie rzeczy jak Facebook bo to tylko rozprasza a możliwości komunikacyjne może i nawet niezłe ale ja osobiście wolałbym aby nie notowano gdzieś tam u Zuckerberga jak to któryś z nas kupuje sproszkowane jaja lamy na ryneczku w Kazachstanie, że sem tak pozwolę zażartować.

-Listy no bez przesady ja i jak i reszta przez pierwsze miesiące będziemy w podróży wiec jakikolwiek stały adres odpada.

-Zwykłe emaile myślę że zbyt wolne bo brakuje to konwersacji z wszystkimi na zasadzie ogólnodostępnej rozmowy.

Tak no trochę się tego uzbierało z góry przykro mi, że ktoś musiał to czytać ale jeśli już to dotarłeś to może znasz hmm tutaj trudno to wyjaśnić może platformę komunikacyjną może jakąś stronę internetową może coś w stylu opłacanego serwera z możliwościami pisania w konwersacji grupowej uploadu plików zdjęć etc. który wymaga tylko chwilowego połączenia internetowego ewentualnie coś w stylu kormoranów pocztowych i chcesz z nami się podzielić ta wiedzą :D hmm? A może ktoś był w podobnej sytuacji i używał jakiegoś zmyślnego ustrojstwa?

Zapraszam do w miarę kulturalnej dyskusji. Za wszelkie pomocne informacje lajk lub piwo gdy się spotkamy.

1384596242-U666099.png
Opublikowano

jak widać zero myślenia a same bzdury wychodzą na sam początek  

- telefon z romingiem OBOWIĄZKOWY  , to raczej już posiadasz , zmień co najwyżej abonament albo wykup usługi, rusz d*** do salonu operatora i pytaj sobie

- portale społecznościowe czy programy do chatów których masa ostatnio to PODSTAWA   z której jak widać rezygnujecie 

- email jest NAJSZYBSZYM SPOSOBEM KOMUNIKACJI i do tego najtańszym a wy jak widać nigdy  nie korzystaliście z wiadomości grupowych 

podsumowując, weźcie se bębenki będziecie sobie w nie klepali jak w Afryce, w ostateczności znaki dymne sobie puszczajcie jak dalej będziecie trwali przy tych bezsensownych zasadach swoich 

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Może gg? 

Albo gołębie pocztowe.

Wgl. dziwne świat jest rozwinięty technologicznie, a tak ciężko znaleźć odpowiedni sposób.

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

jak widać zero myślenia a same bzdury wychodzą na sam początek  

- telefon z romingiem OBOWIĄZKOWY  , to raczej już posiadasz , zmień co najwyżej abonament albo wykup usługi, rusz d*** do salonu operatora i pytaj sobie

- portale społecznościowe czy programy do chatów których masa ostatnio to PODSTAWA   z której jak widać rezygnujecie 

- email jest NAJSZYBSZYM SPOSOBEM KOMUNIKACJI i do tego najtańszym a wy jak widać nigdy  nie korzystaliście z wiadomości grupowych 

podsumowując, weźcie se bębenki będziecie sobie w nie klepali jak w Afryce, w ostateczności znaki dymne sobie puszczajcie jak dalej będziecie trwali przy tych bezsensownych zasadach swoich 

Widzę, że od razu ofensywnie kolego. Cóż u Ciebie z czytaniem i logicznym myśleniem także średnio.

1.Jak napisałem jedziemy w inne krańce świata nikt nie będzie posiadał tych samych numerów ponieważ  prawdopodobnie żaden z nas nie wraca do kraju w najbliższych latach więc nie będziemy również opłacali jakiegokolwiek abonamentu z romingiem o kartach nie wspominając. Gdy ewentualnie ktoś się zadomowi to jasne wtedy na pewno jakoś nas poinformuję że ma wspaniały i stały numer telefonu

2.Może podasz jakiś fajny bezpieczny program który nie wymaga instalowanie jakiegoś shitowatego oprogramowania u jakiegoś poczciwego człowieka w którego domu będę na przykład nocował? A tak marginalnie pisząc rzeczy typu Facebook miałem na myśli coś bardziej porządnego do komunikacji a nie pobierające masę śmieci aby zapełnić aktualności przy kontakcie przykładowo telefonu z internetem i dopiero wysyłając moja wiadomość. Wiesz czasem trzeba wysłać wiadomość mającą 40kb na drugi koniec świata balansując na szczycie palmy a przy Facebooku to prędzej bym się dowiedział jaką to świetną popijawę zorganizował jakiś tam mój znajomy którego ledwo kojarzę.

3.Wiadomości grupowe tak no są niezłe tylko trochę to jednak trwa jak chcesz najpierw wysłać coś wszystkim a później przykładowo jeden plik komuś innemu do tego dochodzi jakiś spam czy inne rzeczy które automatycznie znów pobierają się przy kontakcie telefonu z internetem. I kwestia czegoś lepszego niż Gmail itp. Oraz jeszcze kwestia ładowania skrzynek. musisz mieć stabilne połączenie internetowe podczas przechodzenie między wątkami + liczne bugi typu podwojenie wiadomości brak dojścia lub problemy z dostarczeniem

4.Myślę że ktoś wpisujący w hobby informatyka potrafi wywnioskować z takiego tematu że poszukujemy czegoś bardziej bezpiecznego ba nawet można by pomyśleć szyfrującego bo o dziwo grupka ludzi może mieć ochotę i prawo! do poufności informacji względem siebie. Hmm pewnie nawet tego dokładnie nie czytałeś i tylko nabijasz sobie posty durnym flamem. But that's none of my business. Świetnie by było gdybyś zaoferował może chociaż jedną stronę/ nazwę firmy która się czymś podobnym zajmuje ale nie lepiej zacząć szczekać na kogoś, że zadaje pytanie z dziedziny strikte związanej z informatyką. Ja wiem internet te sprawy ale wiesz czasem wystarczy trochę pogodnego ducha.

Może gg? 

Albo gołębie pocztowe.

Wgl. dziwne świat jest rozwinięty technologicznie, a tak ciężko znaleźć odpowiedni sposób.

Tak no gg nie nasza szata graficzna ale wiesz gołębie jednak wybieramy stokrotne dzięki. Skoro sytuacja tego wymaga to i sposób będzie niedzisiejszy. Ile od siebie dajesz tyle do Ciebie wraca... Wgl. fajny podpis szkoda tylko że to puste słowa :/ --Tak już na poważnie  to UWAGA pierwsze zadanie było użyte z lekką dozą sarkazmu-- GG może i fajne jak byłem w liceum wtedy przeżywało taki bum ale ani to bezpieczne ani to  zachęcające.

Niemniej obojgu panom dziękuję za wyrażone opinie oraz zachęcam do dalszej rozmowy

1384596242-U666099.png
Opublikowano

czy ja mówiłem o abonamencie jakimkolwiek ? karty prepaid też mają swoje abonamenty i trzeba wybrać ofertę dla roamingu

nie wiem co znaczy te twoje "te same numery", jak ty sobie wyobrażasz komunikację skoro będziecie w różnych krajach ? nie używałeś nigdy telefonu w roamingu czy co ?  zwykły telefon z kartą prepaid polską, doładowaniem od 50 do 100 zł wystarczy na wiadomości tekstowe czy zadzwonienie przynajmniej kilkanaście razy z niego , bo tylko o to wam chodzi  a nie o pieprzenie o głupotach przez telefon jak stado bab przez pól godziny czy dłużej

jak ty chcesz kupować w każdym kraju nową kartę , nastaw się na to że zabulisz 3-4 x więcej niż kupno jednej karty w kraju z roamingiem bo i tak zapłacisz za międzynarodowe rozmowy i do tego drożej niż w samym romingu z Polski

zresztą możecie kupić sobie wszyscy u jednego operatora w kraju ( orange czy t-mobile, mają sieci w całym świecie ) , jak napisałem odwiedzić sobie salony i popytać o ceny , ulgi itp duprele licząc na zniżkę przy kontakcie w grupie. na 100% są takie oferty operatorów w roamingu na cały świat wystarczy sobie poszukać, mi się nie chce

2

messenger, skype, gg, whatsapp ... + setki komunikatorów jakie chcesz i jaki ci się akurat podoba

3

jezu człowieku , jesteś chyba 100 lat za mamutami z taką wiedzą ( może niewiedzą ) o poczcie . zwykły Gmail obsługuje grupowe konto , jedna poczta dla dziesiątków kont pocztowych, działa idealnie, możecie sobie pisać wszyscy na raz do siebie wysyłać dowolne pierdoły nie patrząc na to do kogo się wysyła , do tego normalnie zagadnąć prywatnie do każdego czy dwóch użytkowników 

co do otwarcia strony poczty po cholerę wczytywać całą skoro są od tego aplikacje, nie wczytują nic poza wiadomościami w trybie tekstowym i załączniki kiedy chcesz

nie podałeś jak będzie obsługiwana poczta czy  tablet, telefon czy laptop , zresztą to mało ważne na każdy z nich jest program pocztowy

4

na koniec sam nie wiesz czego chcesz, chcesz stałego kontaktu po najniższych cenach do tego na tyle prywatnego by nikt nie dowiedział się o czym piszesz, planujesz podróż szpiegowską czy rajd po bankach europy że takie wymagania ?

chcesz skorzystać z usług firm , nie ma problemu skieruję cie do odpowiednich czy nawet możesz iść do dowolnego operatora komórkowego ( świadczą takie usługi )   będziesz miał wszędzie na całym świecie za darmo telefony, internet ale zapłacisz miesięcznie abonament nie mniejszy niż 3-5 stów przez okres przynajmniej 6 miesięcy ( przecież tego właśnie nie chcesz mieć ) , dostaniesz VPS , karty SIM i możecie sobie godzinami na żywo wszyscy rozmawiać szyfrując połączenia w telekonferencji

jak widzisz najtańsza opcja to zwykły zakup kart  prepaid i doładowanie , bo na darmowe sieci WIFI nawet w dużych miastach nie ma co nawet liczyć odkąd zmieniły się przepisy co do udostępniania internetu tego typu. zresztą bedziesz miał restauracje, KFC, MacDonaldy czy kawiarnie z sieciami może darmowymi albo darmowymi po zakupie czegoś

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...