Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Dying Light

Miyoshi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
444151422277657477327.png

Chociaż Dying Light ma swoją oficjalną premierę w Polsce dopiero 30-ego stycznia, szczęśliwcy, którzy byli na Hall of Games we Wrocławiu mogli pograć w produkcję Techlandu nieco wcześniej. Rozgrywka w klimacie survival horroru, podczas której towarzyszą nam hordy niezbyt przyjaźnie nastawionych zombie i świat widziany z perspektywy pierwszej osoby. Brzmi banalnie? Tylko z pozoru, a te lubią mylić. 

Lądujemy w środku chaosu, a konkretnie w mieście Harran, w którym rozpoczęła się epidemia. Dookoła możemy zobaczyć ruiny budynków, opuszczone stacje, bunkry i wszystko inne, co kojarzy nam się z post-apokaliptycznym światem. Naszym zadaniem jest przetrwać, a przy okazji zaopatrzyć się w niezbędne do walki ze zdechlakami przedmioty, po drodze odnajdując niefrasobliwego agenta, który zaczął działać na własną rękę. Ciekawym elementem rozgrywki są zmieniające się pory dnia. Kiedy jest jasno zombie nie są specjalnie aktywne, przemykanie między nimi należy do stosunkowo łatwych, więc mamy wolną rękę - możemy eksplorować teren, szukać surowców i broni. Jak to w grach bywa, nasz bohater został odgórnie obdarzony wieloma ukrytymi talentami, także skakanie po dachach, wspinaczka po ścianach, a nawet upadki z całkiem sporych wysokości są mu nie straszne. Urozmaiceniem tego wszystkiego jest z pewnością fakt, że nie jest to tak mocno zautomatyzowane, jak np. w sławnym Assassin's Creed. W Dying Light przemieszczanie się po budynkach wymaga zdecydowanie więcej uwagi i dokładności. 

Sam system walk jest dobrze dopracowany, bo nasz bohater nie jest szczególnie wytrzymały, więc nie ma mowy o wleceniu w hordę zombie i wybiciu wszystkiego bez otrzymania najmniejszego zadraśnięcia. Musimy stosować uniki i wyprowadzać przemyślane ciosy, a nie biegać i ślepo machać czymś, co akurat trzymamy. Warto wziąć pod uwagę też fakt, że w DL posługujemy się głównie bronią białą i obuchową, a znacznie rzadziej palną. Poza tym do walki ze zdechlakami możemy używać praktycznie wszystkiego, co nam w ręce wpadnie, mając jednocześnie na uwadze to, że każdy przedmiot prędzej, czy później ulegnie zniszczeniu i będzie trzeba (albo i nie - zależy to tylko od Was) go naprawić. Dodatkowo możemy korzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje nam otoczenie, a więc wszelkiego rodzaju ostrych krawędzi, wystających drutów, pali, kałuż i tak dalej, i tak dalej...  

Sytuacja diametralnie zmienia się, kiedy zapada noc. Wtedy na ulicę wychodzi jeszcze więcej zombie, a żeby tego było mało, to pojawia się gatunek znacznie mocniejszy i szybszy od tych zwyczajnych umarlaków. Mamy dwie opcje - jedną z nich jest przeczekanie ciemności, chowając się w różnych miejscach, do których zdechlaki nie mają dostępu, a drugą wyjście na miasto, co jest zdecydowanie bardziej opłacalne, ponieważ w po zmroku otrzymujemy znacznie więcej doświadczenia niż w dzień (poza tym w nocy to zaczyna się dopiero zabawa, a co!).

Ciekawą innowacją jest tryb "Be the Zombie", w którym to gracz wciela się w umarlaka. Początkowo możliwość ta miała być udostępniona tylko pre-orderowcom, ale Techland oficjalnie poinformował, że taką możliwość otrzymają wszyscy za darmo. Opcja "Be the Zombie" to oczywiście element rozgrywki multiplayer.

Mamy trzy możliwości rozwoju postaci, a więc są trzy drzewka z umiejętnościami: przetrwania, zwinności i siły. Punkty przetrwania otrzymujemy za wykonane zlecenia i postępy w fabule. Punkty zwinności dostaniemy za zwinne przemieszczanie się po dachach i budynkach, a także efektowne akrobacje. Punkty siły, jak łatwo się domyślić, zdobywamy za walki.

Podsumowując - na chwilę obecną ciężko znaleźć w Dying Light jakieś wady, ale przecież to dopiero początek przygody. Dużo przestrzeni, niebanalne widoki i świetnie odwzorowany klimat post-apokaliptycznego świata bardzo wciąga. Osobiście myślę, że na tej produkcji się nie zawiodę, ale w pełni świadomie będę mogła to stwierdzić dopiero za jakiś czas.

Opublikowano

Zagrałem na mojej specyfikacji (sygnatura) i nawet na najniższych nie daje rady grać... A poza tym są problemy jakieś z dialogami i napisami (u mnie też), bo czytałem w necie że wiele osób ma problem. Wraz z tym jest słaba optymalizacja pod AMD.

Ogólnie pograłem trochę w męczarniach, ale sama gierka w sobie mi się naprawdę podoba.

Recenzja ładna dla oka i miło się czyta :D

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

Zagrałem na mojej specyfikacji (sygnatura) i nawet na najniższych nie daje rady grać... A poza tym są problemy jakieś z dialogami i napisami (u mnie też), bo czytałem w necie że wiele osób ma problem. Wraz z tym jest słaba optymalizacja pod AMD.

Ogólnie pograłem trochę w męczarniach, ale sama gierka w sobie mi się naprawdę podoba.

Recenzja ładna dla oka i miło się czyta :D

Wiesz, ja grałam w to na Hall of Games, a tam sprzęt był, no cóż, z bardzo górnej półki, więc nie zaobserwowałam takowych problemów i zapewne zupełnie inaczej się grało, niż na 'standardowym' komputerze (chociaż patrząc na Twoją specyfikację, to nie wydaje się być to słaby sprzęt xD). Ale poczekam do premiery i spróbuję odpalić to u siebie, a że mam AMD, to zweryfikuję, czy u mnie też pojawi się problem, o którym wspomniałeś. :P

Opublikowano

@554461402688252517908.png Miyoshi

Premiera była wczoraj :D

a ja nie mam pojęcia co z tymi dialogami jest nie tak bo się nie odtwarzają i często nawet napisów nie ma.

jakby ktoś miał problemy z dubbingiem polskim i napisami to pisać do mnie na PW

Opublikowano

Premiera była wczoraj :D

a ja nie mam pojęcia co z tymi dialogami jest nie tak bo się nie odtwarzają i często nawet napisów nie ma.

W Polsce premiera jest 30 stycznia przecież. ;-; Przynajmniej takie info było jeszcze dwa dni temu. :v

Opublikowano

w sklepach widziałem że wysyłka 25stycznia z dostarczeniem 26 :P

A poza tym na steamie już była od razu chyba że wolisz z pudełkiem :D

Ale od razu mówię że optymalizacja tej gry to tragedia jak zresztą ostatnio to standard. Ludzie z SLI GTX 970 na wysokich maja 50-60FPS

Opublikowano

w sklepach widziałem że wysyłka 25stycznia z dostarczeniem 26 :P

A poza tym na steamie już była od razu chyba że wolisz z pudełkiem :D

Ale od razu mówię że optymalizacja tej gry to tragedia jak zresztą ostatnio to standard. Ludzie z SLI GTX 970 na wysokich maja 50-60FPS

Hmm.. to dziwne. :v Szczerze mówiąc nawet nie patrzyłam po sklepach, żyłam ze świadomością, że premiera jest 30. Całe życie w błędzie. ;-;

Co do optymalizacji - przetestuję i się wtedy wypowiem. :P

Opublikowano

Tylko żeby Ci PC przez okno nie wyskoczył, chyba że masz GTX970 to wtedy śmiało odpalaj na najwyższych xD

Opublikowano

Tylko żeby Ci PC przez okno nie wyskoczył, chyba że masz GTX970 to wtedy śmiało odpalaj na najwyższych xD

Nie, nie. Włożę najwyżej komputer do zamrażarki. xD Nawet nie liczę, że mi Dying Light na średnich pociągnie. Jak na minimalnych pójdzie, to będę zadowolona. xD

Opublikowano

na minimalnych też cieszy oko lecz nie ma takiego efektu jak na wysokich :D

Ale grać też się da. Ja na razie gram na średnich. Może to jakoś zoptymalizują ;/

Opublikowano

na minimalnych też cieszy oko lecz nie ma takiego efektu jak na wysokich :D

Ale grać też się da. Ja na razie gram na średnich. Może to jakoś zoptymalizują ;/

Wiadomo, że średnie ≠ ultra. Domyślam się, że różnica w obrazie jest kolosalna, ale no nie tylko dla pięknych widoków człowiek gra, chociaż nie powiem, że to przyjemność przy okazji rozgrywki cieszyć oko ładnymi obrazami. :v

Opublikowano

Ale powim Ci @554461402688252517908.png Miyoshi że nawet na najniższych jak patrzyłem gra nie wygląda źle. Bywało o wiele gorzej z grami. Ogólnie obraz miasta z daleka itp. i tak robią wrażenie lecz już przy teksturach z bliska gdzie np. napis na skrzynce "DANGER" wygląda jak z minecrafta, nie daje miłego efektu + skrzywienie na buzi :D

• 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Na najwyższych ustawieniach gra wymiata! Polecam  :D

Porady do: CSGO, Terraria, BF4, WOT, WOT Blitz, Trove, LoL oraz Fifa!

jClHFR0.gif

Opublikowano

@UP przeszedłem grę ale na średnich dlatego znów zainstaluje jak tylko dostanę GTX 970 :D i będzie gra na ultra ::

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Po przeczytaniu recenzji zastanawiam się nad kupnem gry. Dobra recenzja

Jeśli jeszcze nie grałes to serdecznie polecam szczególnie ze wyszedł dodanego "The Folowing" takjakby druga część bo duże DLC :D

Opublikowano

Po przeczytaniu recenzji zastanawiam się nad kupnem gry. Dobra recenzja

Jeśli jeszcze nie grałes to serdecznie polecam szczególnie ze wyszedł dodanego "The Folowing" takjakby druga część bo duże DLC :D

Jest może na forum dział graczy dying light? Bo pograł bym z kimś multi ale nie mam z kim :D Ale giera zajebiaszcza!

­2qwmpkz.jpg
◕‿◕

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra recenzja ;)

Warto podkreślić że Dying Light jest aktualnie najlepszą grą o zombie na rynku. Choć to może moja subiektywna opinia :|

* ------------------------*
| 100 300 500 700 900   |
|
200 400 600 800 1000 |
*-------------------------*

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...