Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór szkoły

Gość Szaki22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;) Wkrótce czeka mnie wybór przyszłej szkoły, a ja ciągle nie mogę się zdecydować. Obecnie mam na oku dwie szkoły. Pierwsza to technikum mechaniczne konkretniej Technik mechanik samolotowy, a druga to liceum z rozszerzoną biologią i chemią (Medycyna). Obie szkoły są bardzo interesujące, jednak trudno mi wybrać tą wymarzoną. :D Gdybym poszedł w kierunku lekarza. Miałbym na 100% gwarantowaną pracę, bo wujek jest ordynatorem. Jednak z drugiej strony mechanik samolotowy jest takim... Żywszym zawodem nie wiem jak to ująć, ale mam nadzieję, że każdy rozumie. ;)

Opublikowano

Jak już będziesz lekarzem i czegoś nie spieprzysz to też będzie ,,żywo'' ;)

Medycyna lepsza.

x4Ctt7j.png

LONG.LIVE.A$AP !

Opublikowano

Jeśli jesteś gotowy na wkuwanie od rana do nocy to polecam medycynę. Nie chcę cię zniechęcać, tylko ostrzegam że trzeba się na prawdę sporo narobić aby dostać się na studia.

Opublikowano

Witam ;) Wkrótce czeka mnie wybór przyszłej szkoły, a ja ciągle nie mogę się zdecydować. Obecnie mam na oku dwie szkoły. Pierwsza to technikum mechaniczne konkretniej Technik mechanik samolotowy, a druga to liceum z rozszerzoną biologią i chemią (Medycyna). Obie szkoły są bardzo interesujące, jednak trudno mi wybrać tą wymarzoną. :D Gdybym poszedł w kierunku lekarza. Miałbym na 100% gwarantowaną pracę, bo wujek jest ordynatorem. Jednak z drugiej strony mechanik samolotowy jest takim... Żywszym zawodem nie wiem jak to ująć, ale mam nadzieję, że każdy rozumie. ;)

Bardzo dobrze, że zastanawiasz się nad takimi poważnymi zawodami ;) 

Medycyna to lata nauki, i bardzo stresująca praca ... w końcu chodzi o życie ludzkie. 

Mechanik samolotowy, to bardzo ciekawe zajęcie, na pewno od dziecka trzeba się tym mocno interesować, żeby to ogarnąć. Taki mechanik też w pewnym sensie dba o ludzkie życie ;p

Pomyśl nad wyborem bardzo dokładnie, bo to może być najważniejsza decyzja w życiu. 

Ja wybrałbym chyba bardziej mechanikę, jeśli to lubisz to również znajdziesz pracę, a szukanie jej po rodzinie to głupi pomysł ... pamiętaj jedną złotą radę :

"Z rodziną najlepiej na zdjęciu" 

Pozdrawiam, i życzę dużo zawodowych sukcesów .

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Ja to widzę tak, że po technikum to nic ciekawego przy samolotach nie będzie ci dane robić. Jak gdzieś dalej byś poszedł w tym kierunku, to kto wie, chociaż konkurencja pewnie spora.

A jak medycyna, to na pewno nie jakiś lekarz, który robi cały czas coś powtarzalnego. Medycyna spoko, ale tylko jeśli jest codziennym wyzwaniem, a nie jeśli będziesz lekarzem rodzinnym.

Oba zawody z potencjałem na ciekawe życie, ja bym szedł w kierunku medycyny. Chociaż matura z biologii wygląda przerażająco ;D

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Jeśli masz wujka ordyntora,to ja bym na twoim miejscu się nie zastanawiał ,ponieważ jak masz układy to się dostaniesz i prace masz gwarantowaną. A jak wiadomo lekarze zarabiają ładne pieniądze :)

Idź na lekarza !!! :D

Opublikowano

Jeśli masz wujka ordyntora,to ja bym na twoim miejscu się nie zastanawiał ,ponieważ jak masz układy to się dostaniesz i prace masz gwarantowaną. A jak wiadomo lekarze zarabiają ładne pieniądze :)

Najpierw musi się na te studia dostać, a w tym wujek mu już nie pomoże.

Opublikowano

Jak masz hajs i zapał do nocnego kucia, aby po studiach zarabiać kilkanaście kafli to idź tam.  Ale trzeba robić to co chce sie i lubi robić a nie bo dużo płacą.

Wolałbym zarabiać trochę mniej ale chcieć to robić niż się męczyć.

Syn mojej matki chrzestnej kuł nieźle na studiach informatycznych i obecnie zarabia 3-4 kafle w całkiem całkiem firmie. Więc raczej warto studiować.

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

Jeżeli wybierzesz medycynę to czekają Cię niełatwe studia, a potem też niełatwa praca - od Twoich czynów będzie zależeć ludzkie życie. Jeżeli na prawdę się tym interesujesz i czujesz na siłach to idź w tym kierunku.

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

A jak medycyna, to na pewno nie jakiś lekarz, który robi cały czas coś powtarzalnego. Medycyna spoko, ale tylko jeśli jest codziennym wyzwaniem, a nie jeśli będziesz lekarzem rodzinnym.

Chociaż matura z biologii wygląda przerażająco ;D

Nigdy bym nie chciał zostać lekarzem rodzinnym. :P Kręci mnie coś bardziej ekstremalnego. Nawet niekoniecznie praca w szpitalu. :D

Najpierw musi się na te studia dostać, a w tym wujek mu już nie pomoże.

Oto się raczej nie martwię. Oceny mam dobre oraz dość szybko łapię materiał.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pozwolę sobie jeszcze odświeżyć temat, bo do mojej listy doszło liceum z językiem chińskim. Może warto się zainteresować? Sam już nie wiem.

Opublikowano

Zależnie od tego też gdzie mieszkasz. Jeśli w Twojej okolicy jest jakiś duży zakład PZL to śmiało wybrałbym ten kierunek, głównie dlatego że praca lekarza po pewnym czasie może się znudzić - pamiętaj też, że musisz mieć bardzo mocną psychikę, gdyż do każdego przypadku pochodzi się inaczej. Oczywiście nie wspomnę nawet o trudności studiów, to wymienili poprzednicy.

Zaś co do tego mechanika. To jest kierunek technik mechanik pojazdów lotniczych? Jeśli tak, do tego masz gdzieś blisko duży zakład, najlepiej mający nie tylko w zasięgu Polskę ale i inne kraje, wybrałbym to. Nie jest to ścisła praca przy oleju, smarach itd. jak pisał ktoś niedoinformowany wyżej. Pamiętaj, że społeczeństwo jest bardzo zajawione na loty w kosmos, latanie samemu, taki kierunek pozwoli Ci rozwinąć nie tylko swoje pasje, ale i skrzydła pod względem twórczości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...