Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Irelia - The Will of the Blades

Deerek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym poradniku chciałbym przedstawić bohatera na topa - Irelia.

Chciałbym podziękować @wilcykiel oraz @FakJe ponieważ dzięki nim wiem troszkę więcej o Irelii i poprawiłem błędy w poradniku! :)

aWYwN1H.png

1. PLUSY oraz MINUSY postaci:
+ heal
+ dash z Q
+ mobilna
+ wytrzymała
+ slow lub stun (stun jest warunkowy, Irelia musi mieć mniej HP od przeciwnika)
+ genialne ulti do Teamfight'ów
- lekko manożerna, gdy używa się cały czas Q

2. BUILD:

(również bardzo zależy od gry, jeśli będzie to konieczne dopiszę pod daną sytuację)

START (Doran lub Kryształową Flaszkę + potki)

5dbria.jpg

Pierwszy powrót

il94ze.jpg

Następnie budujemy się tak po kolei:

2pvfqo.jpg

3. CZARY:

48px-Flash.png + 48px-Teleport.png

Flash - chyba nie trzeba tłumaczyć, standardowy spell,

Teleport - pozwala nam na szybki powrót na linię, jak i w szybkie dołączenie się do teamfightów!

4. RUNY:

INYYy3Q.png

Mark 9x Attack Damage

ZP2Ei7g.png

Seal 9x Armor

8VgK7ex.png

Gliph 9x Magic Resist

FpyqLfG.png

Quintessence 3x Attack Speed 

5. MASTERIES:

2cnd6a.jpg

6. UMIEJĘTNOŚCI:
I) Opis:

Irelia.Ionia%C5%84ski_Zapa%C5%82.png

[Pasyw] Ioniański Zapał - Skraca czas wszystkich negatywnych efektów nałożonych na Irelię za każdego wrogiego bohatera znajdującego się w pobliżu. 1 bohater - 10%, 2 bohaterów - 25%, 3 lub więcej bohaterów - 40%.

Irelia.Fala_Ostrzy.png

[Q] Fala Ostrzy - Irelia rzuca się do przodu, by uderzyć i zadać obrażenia fizyczne celowi. Jeśli cel umiera czas odnowienia umiejętności zeruje się, a Irelia otrzymuje 35 many z powrotem.

Irelia.Styl_Hiten.png

[W] Styl Hiten - Bierna: Irelia za każdy podstawowy atak odnawia sobie zdrowie. [/font]

Aktywna: Podstawowe ataki zadają nieuchronne obrażenia przez 6 sekund i przywracają dwa razy więcej zdrowia.

Irelia.Zr%C3%B3wnowa%C5%BCone_Uderzenie.

[E] Zrównoważone Uderzenie - Irelia przebija cel, zadając obrażenia magiczne i spowalniając cel o 60% na kilka sekund. Jeśli zdrowie celu jest większe (procentowo) od zdrowia Irelii, cel zostaje wtedy ogłuszony.

Irelia.Transcendentalne_Ostrza.png

[R] Transcendentalne Ostrza - Irelia przywołuje 4 widmowe ostrza oraz ciska nimi w kierunku kursora, zadając obrażenia fizyczne przeciwnikom przez które przenikną. Irelia zyskuje zdrowie - 25% obrażeń bohaterów, 10% obrażeń stworów.

II)  Maksowanie:

Pierwsze trzy skille: W -> Q -> E. następnie tak:

Irelia.Styl_Hiten.png(W) -> Irelia.Zr%C3%B3wnowa%C5%BCone_Uderzenie.(E) -> Irelia.Fala_Ostrzy.png(Q)

lub (ZALEŻY OD LINII)

Irelia.Zr%C3%B3wnowa%C5%BCone_Uderzenie.(E) ->Irelia.Styl_Hiten.png(W) -> Irelia.Fala_Ostrzy.png(Q)

7. SYNERGIE:

(zostaną podane w najbliższym czasie)

8. KONTRUJE:

(większość assasinów na topie)

eerklg.jpg

rcs0bl.jpg

btxffa.jpg

9. POWINNA UNIKAĆ:

ztabzq.jpg

Jego stun jest skuteczniejszy od Irelii, dlatego walcząc z nim najlepiej być ostrożnym

4m307h.jpg

Zasięgowa umiejętność, slow, cały on powoduje że jest silniejszy od Irelii

t7w6jl.jpg

Jest bardziej mobilny i bardziej podatny na obrażenia (wytrzymalszy)

10. WSKAZÓWKI:

I) Kontrolując życie przeciwnika jak i swoje oraz taktycznie używając [E] możesz wygrać walkę!

II) Pamiętaj że cooldown [Q] resetuje się, gdy cel zginie!

III) Staraj się by [R] uderzyło w jak największą ilość celów, leczenie będzie większe!

IV) Early game to najtrudniejszy okres Irelii, bądź ostrożny!

V) Podczas TF'u staraj się atakować Carry przeciwnej drużyny, tym sposobem możecie wygrać walkę!

Źródło: Wikia i własne doświadczenie!

Jeśli dojrzycie jakichkolwiek błędów, proszę o zgłoszenie ich na PW lub w poście!

Nie wyrażam zgody na kopiowanie poradnika!

Opublikowano

No i teraz gitara, tylko pamiętaj co Ci napisałem, że nie zawsze build będzie ten sam oraz dodaj botrka do buildu :)

07b0pe452q46_t.jpg

Pozdro dla wszystkich junglerów :*

Opublikowano

Brakuje mi Botrka w buildzie, dodatkowo mógłbyś opisać fazy gry(early,mid,late)

Tak, mialem poprawić ten build a zapomnialem i poszedłem spac. Dzisiaj po szkole to zmienię! ;)

Opublikowano

Nie zgadzam się jedynie co do Jaxa, jego stunna można łatwo uniknąć dzięki Q, a potem z łatwością go zabić.
No i jaki heal? Zmieniłbym to na wbudowany life steal. ;)

Opublikowano

Nie zgadzam się jedynie co do Jaxa, jego stunna można łatwo uniknąć dzięki Q, a potem z łatwością go zabić.

No i jaki heal? Zmieniłbym to na wbudowany life steal. ;)

Taa , mogę się przyciągnąć do ściany dzięki Q co nie ? Albo tepnąć się z topa na mida i spowrotem ? Jeżeli nie ma nic w około to stua nie da się zdodgowac . A z reszta , Jax kontruje Irelię i nie ma o czym mówić ....

07b0pe452q46_t.jpg

Opublikowano

Taa , mogę się przyciągnąć do ściany dzięki Q co nie ? Albo tepnąć się z topa na mida i spowrotem ? Jeżeli nie ma nic w około to stua nie da się zdodgowac . A z reszta , Jax kontruje Irelię i nie ma o czym mówić ....

Chodzi mi o grę na linii, spokojnie można uciec do miniona. Nie mówię o pojedynkach 1 na 1. Poza tym zephyr+jej pasyw praktycznie usuwa stunn jaxa

Opublikowano

Chodzi mi o grę na linii, spokojnie można uciec do miniona. Nie mówię o pojedynkach 1 na 1. Poza tym zephyr+jej pasyw praktycznie usuwa stunn jaxa

Jax ma doskok więc jak ogarnia to spokojnie doskoczyc do Ireli ;) A poza tym w grze na linii chyba nie będziesz miał jeszcze zefira a Pasyw ireli w 1 vs 1 gdzie nie ma wrogów w okolicy nic nie daje prawie ;)

07b0pe452q46_t.jpg

Opublikowano

W buildzie brakuje Zephyra, który jest bardzo mocny na Irelkę, oraz bardziej opłacalny od Botrka (Kubon poleca)

TriForce, Zephyr, buty.tank itemy i mamy Krolową Topa !

I love u Irelia so much! <3

Przykładowe buildy są bezsensu, bo po co budować MR na np. full ad team?

y6eft.gif

Opublikowano

W buildzie brakuje Zephyra, który jest bardzo mocny na Irelkę, oraz bardziej opłacalny od Botrka (Kubon poleca)

TriForce, Zephyr, buty.tank itemy i mamy Krolową Topa !

I love u Irelia so much! <3

Jakubon najlepszy :D

07b0pe452q46_t.jpg

Opublikowano

po co masz budowac MoM-a jesli na topie w enemy jest ad i w jungli ad?

imo lepiej w tej sytuacji by bylo jako 2 zbudowac randuina i pozniej dopiero MoMa.

dodaj zephyra i botrka do alternatywnych buildow..

jaxa mozna ograc na linii, ale trzeba sie wyrobic ze swoim Q, jak on uzyje drugi raz E, to nie uciekniemy :p

Opublikowano

po co masz budowac MoM-a jesli na topie w enemy jest ad i w jungli ad?

imo lepiej w tej sytuacji by bylo jako 2 zbudowac randuina i pozniej dopiero MoMa.

dodaj zephyra i botrka do alternatywnych buildow..

jaxa mozna ograc na linii, ale trzeba sie wyrobic ze swoim Q, jak on uzyje drugi raz E, to nie uciekniemy :P

Typowe buildy na ad, ap itd. dodam jak będę mieć trochę więcej czasu na to.

­

Opublikowano

Bardzo fajny poradnik. Właśnie zastanawiałam się czy kupić Irelię. Teraz wiem, że warto.

Pomocnik
Opublikowano

Również bardzo podoba mi się poradnik , kawał dobrej roboty @NeVdi aczkolwiek dodał bym zefira do buildu jeszcze i było by perfekcyjnie :)

Opublikowano

tydzien minal i poradnik dalej nieruszony, te same wytkniete bledy niepoprawione. :)

Nie mam zbytnio czasu na razie na poprawę tego poradnika. Jak będzie czas i chęć to poprawię. ;)

Opublikowano

­1. Zmień tą chińską fote na starcie, bo ona jest "ogromna" a wszystkie inne obrazki małe.

2. Jak nie zrobiłeś spisu treści to nie numeruj punktami ("666. Wady i wady oraz zalety")

3. Powiększ obrazki dodając pojedynczo, aniżeli z Itemseta - jest to bardziej czytelne.

4. Dlaczego w "minusy" postaci jest tylko jeden minus? Powinieneś to zrobić oddzielnie i dodać znacznie więcej minusów oraz plusów, bo nie chce mi się wierzyć, że ta postać ma tylko jednego minusa :)

5. Nie opisałeś skilli własnoręcznie, swoimi słowami - wkleiłeś je po prostu. Moge po prostu wejść na wikipedię i zobaczyć jej umiejętności - wyjdzie na to samo.

6. Dodaj zdjęcie przy runach, same pojedyncze obrazki z napisami nie wystarczą.

7. "Kontruje (większość assasinów na topie)" czyt. Fiora, Tryndamere, Gnar. Nie widzę tutaj żadnego assasina... no może beznadziejny champion jakim jest Fiora jest jakimś tam w pewnym stopniu assasinem, radziłbym usunąć napis "większość assasinów na topie".

8. Dodaj większe przerwy między punktami, bo wszystko się ze sobą zlewa.

9. "Jest bardziej mobilny i bardziej podatny na obrażenia (wytrzymalszy)" - skoro jest bardziej podatny na obrażenia, to znaczy, że jest mniej wytrzymalszy i więcej otrzymuje obrażeń... powinno być "jest mniej podatny na obrażenia" :)

10. Mógłbyś napisać, dlaczego akurat kontruje tych assasinów.

11. Synergie: "Zostaną podane w najbliższym czasie" - minęło dużo czasu, a dalej nie ma tych synergii.. szkoda

//Słaby poradnik

Opublikowano

­1. Zmień tą chińską fote na starcie, bo ona jest "ogromna" a wszystkie inne obrazki małe.

2. Jak nie zrobiłeś spisu treści to nie numeruj punktami ("666. Wady i wady oraz zalety")

3. Powiększ obrazki dodając pojedynczo, aniżeli z Itemseta - jest to bardziej czytelne.

4. Dlaczego w "minusy" postaci jest tylko jeden minus? Powinieneś to zrobić oddzielnie i dodać znacznie więcej minusów oraz plusów, bo nie chce mi się wierzyć, że ta postać ma tylko jednego minusa :)

5. Nie opisałeś skilli własnoręcznie, swoimi słowami - wkleiłeś je po prostu. Moge po prostu wejść na wikipedię i zobaczyć jej umiejętności - wyjdzie na to samo.

6. Dodaj zdjęcie przy runach, same pojedyncze obrazki z napisami nie wystarczą.

7. "Kontruje (większość assasinów na topie)" czyt. Fiora, Tryndamere, Gnar. Nie widzę tutaj żadnego assasina... no może beznadziejny champion jakim jest Fiora jest jakimś tam w pewnym stopniu assasinem, radziłbym usunąć napis "większość assasinów na topie".

8. Dodaj większe przerwy między punktami, bo wszystko się ze sobą zlewa.

9. "Jest bardziej mobilny i bardziej podatny na obrażenia (wytrzymalszy)" - skoro jest bardziej podatny na obrażenia, to znaczy, że jest mniej wytrzymalszy i więcej otrzymuje obrażeń... powinno być "jest mniej podatny na obrażenia" :)

10. Mógłbyś napisać, dlaczego akurat kontruje tych assasinów.

11. Synergie: "Zostaną podane w najbliższym czasie" - minęło dużo czasu, a dalej nie ma tych synergii.. szkoda

//Słaby poradnik

1. Podoba mi się ten obrazek i zostanie.

2. Nie zrobiłem spisu treści, a numerować będę bo mi się tak podoba. Sam nie zrobiłeś spisu treści w komentarzu, a ponumerowałeś... ;_;

3. Nie widzę najmniejszego sensu.

4. Dla mnie postać ma tylko jeden minus i tylko jego napisałem.

5. Nie opisałem własnoręcznie, ale przepisałem (nie skopiowałem) zmieniając zdania...

6. Nie wiem czego ty oczekujesz, jest to wyraźnie i pięknie przedstawione, a Ty wymagasz nie wiadomo czego...

7. "Większość assasinów na topie" czyli kontruje większość assasinów na topie. Nie rozumiesz, nie wypowiadaj się.

8. Nie widzę sensu, jeśli Ci się zlewa przejść się do okulisty.

9. Mój błąd...

10. Mógłbym, ale nie.

11. Nie mam czasu na razie.

//Widzę znawca się wielce znalazł, nie będę wnikać w opinię. 

Dzięki za komentarz...

Opublikowano

­

1. Podoba mi się ten obrazek i zostanie.

2. Nie zrobiłem spisu treści, a numerować będę bo mi się tak podoba. Sam nie zrobiłeś spisu treści w komentarzu, a ponumerowałeś... ;_;

3. Nie widzę najmniejszego sensu.

4. Dla mnie postać ma tylko jeden minus i tylko jego napisałem.

5. Nie opisałem własnoręcznie, ale przepisałem (nie skopiowałem) zmieniając zdania...

6. Nie wiem czego ty oczekujesz, jest to wyraźnie i pięknie przedstawione, a Ty wymagasz nie wiadomo czego...

7. "Większość assasinów na topie" czyli kontruje większość assasinów na topie. Nie rozumiesz, nie wypowiadaj się.

8. Nie widzę sensu, jeśli Ci się zlewa przejść się do okulisty.

9. Mój błąd...

10. Mógłbym, ale nie.

11. Nie mam czasu na razie.

//Widzę znawca się wielce znalazł, nie będę wnikać w opinię. 

Dzięki za komentarz...

Nie jeden poradnik zrobiłem już, proszę xD

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...