Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Początki + tablet

xemont

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, moglibyście polecić jakiś tablet do 300 zł z którym mógłbym rozpocząć swoją przygodą z "rysowaniem" itd. Oraz jakąś książkę która uczy podstaw grafiki oraz rysowania etc.

Opublikowano

Co do tabletu, to sama nie jestem posiadaczką, ale podobno wacoma są bardzo dobre. Co do rysowania, najlepiej najpierw podstawy rysowania umieć na kartce, potem się zabrać za rysowanie digital. 

Opublikowano

Mam, polecam:

http://www.graficzne.pl/index.php?p3654,tablet-piorkowy-wacom-intuos-pen-s-ctl-480s-promocja-edukacyjna-artrage-sketchbook-express

Podstawy grafiki - YouTube - Twój najlepszy przyjaciel, wystarczy wiedzieć co wpisać i znajdziesz wszystko.

Z rysowaniem, tak jak to Julka powiedziała, najpierw lepiej tradycyjnie umieć ;)

Jednak tablet nie jest ściśle związany z rysowaniem, ja przykładowo używam go do automatyzacji pracy.

Opublikowano

Posiadam tablet Pentagrama, ze względu na to, że w tańszej cenie otrzymałem większą powierzchnię roboczą, która jak się okazuje wcale nie jest tak bardzo potrzebna.
Spokojnie mogę powiedzieć, że na początek A6/A5 Bamboo Wacoma wystarczy. Do tego piórka indukcyjne bez baterii, dzięki czemu mniej ważą i nie rozładowują się :3

@Edit
W sumie Wredna ma trochę racji A6 może być ciapkę za mały, no i rozmiar zależy od gustu ^^

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Posiadam tablet Pentagrama, ze względu na to, że w tańszej cenie otrzymałem większą powierzchnię roboczą, która jak się okazuje wcale nie jest tak bardzo potrzebna.

Spokojnie mogę powiedzieć, że na początek A6/A5 Bamboo Wacoma wystarczy. Do tego piórka indukcyjne bez baterii, dzięki czemu mniej ważą i nie rozładowują się :3

Popieram. Ja również mam pentagrama o'pen wide i jestem zadowolona. Pod względem ceny i funkcjonalności te tablety są naprawde bardzo dobre. Oczywiście wacom też jest dobrą firmą, ale tak naprawdę kupując taki tablet placisz 80℅ ceny za markę, a nie sam sprzęt.

Jak zaczynasz to polecam ci kupić byle jaki, nawet taki marki "krzak"(wydatek do 150,-) Zanim się przyzwyczaisz do tabletu minie trochę czasu, a jeśli wcześniej nie rysowałeś lub nie potrafisz dobrze rysować, to bardzo prawdopodobne, że w ogóle z niego zrezygnujesz.

Trochę bym polemizowała jednak nad jego rozmiarem. A5/6 to maleństwa, mi osobiście na takich się zawsze źle rysowało, a rysuje od dawna. Ale możliwe, że to kwestia gustu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...