Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Funkcje Klawiszowe

Mariko Tsukasa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sterowanie Klawiszowe 

W - ruch do przodu 

A - ruch w lewo 

D - ruch w prawo 

S - ruch do tyłu 

Spacja - Skakanie, a w creativie dwa razy szybko naciśnięta powoduje latanie 

Lewy Shift - Skradanie się(przydatne na serwerach) w creativie obniża poziom lotu 

Ctrl - sprint 

1-9 wybieranie przedmiotów z paska zadań 

E, - otwieranie ekwipunku 

Q - wyrzucanie przedmiotu z paska przedmiotów 

T - chat 

/ - podawanie komend 

ESC - pauzowanie gry 

F1 - usuwa nam pasek przedmiotów i łapkę. Przydatne przy robieniu scr. 

F2 - robienie zdjęć z gry(scr) 

F3 - pojawiają nam się kordy, na których aktualnie się znajdujemy na jakim biomie i inne takie 

Shift + F3 - nie wiem jak to wytłumaczyć, a macie żebyście wiedzieli, że też jest taka kombinacja 

F3 + H - wyświetla dodatkowe informacje na temat przedmiotu(ilość użyć i inne takie) 

F5 - przełączanie kamery. Kamerę można przełączyć żebyśmy patrzeli się na postać za pleców jak i z przodu 

F6 - wyświetla nam się okno z transmisją na twichu 

F11 - włącz/wyłącza tryb pełno ekranowy 

Sterowanie myszą 

Lewy przycisk myszki - możemy niszczyć bloki, jeśli przytrzymamy, atakować, gdy klikamy kilka razy jak i przenosić itemky w naszym ekwipunku 

Kliknięcie na Rolka - możemy szybko zmienić przedmiot na pasku ekwipunku na, który aktualnie patrzymy, a przenoszenie przedmiotów spowoduje otrzymanie całego stacka danego przedmiotu (tylko creativ) 

Rolka - zmienia aktualnie używany przedmiot na rolce przedmiotów 

Prawy przycisk myszy - otwieranie skrzyń, craftingu, wsiadanie na łódkę/wagonik, otwieranie dozownika i podajnika. Daje nam jeszcze możliwość stawiania bloków, celowania z łuku, zarzucania wędki, aktywowanie przycisków, podpalanie czy wylanie wody z wiaderka. 
Opublikowano

Shift + F3 - nie wiem jak to wytłumaczyć, a macie żebyście wiedzieli, że też jest taka kombinacja

F3 + H - wyświetla dodatkowe informacje na temat przedmiotu(ilość użyć i inne takie)

gram już parę dobrych lat ale o tym to nie wiedziałem xD

Opublikowano

Za bardzo nie widzę sensu tego poradnika, ponieważ prawie te wszystkie informacje mamy w Sterowaniu/Controls. Jak dla mnie zbędny temat.

Opublikowano

To tak zaczynając od samego wyglądu:

Poradnik napisany beż żadnych  udoskonaleń typu kolor czy kursywa aby nam się lepiej czytało. Sam nie wiem czy to pisane własnoręcznie czy może skopiowane. 

Treść:

Fakt faktem, że początkujący mogą nie wiedzieć o takowych funkcjach ale przecież: 

Za bardzo nie widzę sensu tego poradnika, ponieważ prawie te wszystkie informacje mamy w Sterowaniu/Controls. Jak dla mnie zbędny temat.

:)

Trochę zbędny poradnik :)

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Po co przepisujesz menu Minecrafta? Wybacz, ale według mnie "poradnik" jest nieprzydatny i bezsensowny.

KLIKNIJ

ABY PRZEJŚĆ DO PREZENTACJI ODCINKA ZWIĄZANEGO Z LEAGUE OF LEGENDS

Opublikowano

F3 + A Laduje chunki jeszcze raz jak np. nie wyswietlaja sie i widac tunele pod ziemia :P

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Troszkę zbędny poradnik ponieważ można to znaleźć w Minecraft.

Opublikowano

Eeee, nie to ze sie czepiam czy cos, ale po co to komu?
Wszystko poza jedna 'kombinacja' jest w ustawieniach.
Options -> Controls

Zapomniales dodac o mozliwosci zmiany klawiszologii.
Ogolnie poradnik niepotrzebny jest to samo w grze, no chyba ze ktos nie wiedzial ze mozna tam sprawdzic i klawszologie zmienial w plikach gry.

F3 + A Laduje chunki jeszcze raz jak np. nie wyswietlaja sie i widac tunele pod ziemia :P

I taki poradnik, przedstawiajacy kombinacje klawiszy bylby lepszy i ciekawszy i niebyloby go w opcjach gry.

Jezeli chcesz, abym odpowiedzial na Twoj post to napisz @mrMIXKRIPL

Tu nic nie ma, nawet kropki

graphic.png

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...