Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Używasz wstawek CODEX? Uważaj na CODEXi - koparkę bitcoina

Hubertus323f

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Instalując grę od CODEXa zainstalowałem sobie przypadkiem wirusa ;) Czas zmienić Kasperskiego na coś innego >:|

Z tego co wyczytałem to wirus tworzy się w już utworzonych folderach w %appdata%... Ja np. miałem folder ATI i stworzył się w folderze ATI\CODEXi ;-; Wirus uruchamia się wraz ze startem systemu i przynajmniej u mnie ma nazwę Steam *32... Wiedziałem, że coś jest nie tak... Jak go wyszukałem? Usuneło mi z pulpitu .gadget do obserwowania GPU (od MSI Afterburner, kiedyś używałem by Orbmu2k)

Po jego przywróceniu zauważyłem, że na pulpicie karta ma State #3 (czyli max Vcore, MemClock i GPUClock oraz strasznie się grzeje jak na pulpit... do tego dochodzi wykorzystanie MAX 95% karty)

Wszedłem więc w procesy i szukam... Dobra jest Steam *32 który zajmuje o dziwo mało RAMu (13k KB) ale jest bez .exe i przecież steama nie miałem uruchomionego... Więc PPM>Otwórz folder i! MAM! To nie jest steam -.- Znajdował się w folderze CODEXi... Sam wirus nie jest groźny zbyt bardzo... da się go zakończyć przez menadżer i nie działa cały czas tylko jakiś czas po włączeniu pc i po wyłączeniu gry jest nieaktywny... Dobra dla zainteresowanych tutaj samo pobranie + skan :D domyślnie jest bez .exe (po dopisaniu da się włączyć... sprawdzałem) więc sam się nie uruchomi... Jak ktoś chce go "przeanalizować" to proszę bardzo...

Skan VT Pobierz Zippy Grę z tym wirusem pobrałem z sk**owrel**ded.com ;)

Opublikowano

Z tego co widzę jest to nowy wirus. Pierwsze infekcje pojawiły się 20 grudnia na MPCpc (na polskich stronach, na angielskie nie patrzyłem). Uruchamia się przez harmonogram zadań. Mało antywirusów go rozpoznaje, ale to się zmieni za jakiś czas.

Opublikowano

Nowy a torrenta z grą o miałem już od początku grudnia nie pobranego ;) Więc radzęuważać i po każdej zainstalowanej NOWEJ grze skanować procesy...

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...