Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Europa Universalis 4 Kim grać?

RutherforPolska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj zakupiłem Europa Universalis 4 ale kompletnie mi nie idzie próbowałem: Japonia, Francja, Polska, Hiszpania, Portugalia, Siuksowie. 

Jakie państwo waszym zdaniem jest najłatwiejsze na start. Lub polećcie inną strategie która ułatwi mi wbicie się do Europa Universalis 4

Total war odpada bo zauważyłem że mając armie 1000 łatwo można obronić zamek przed 2500 tym samym wygrać całą wojne ;/

76561198342061369.png

Opublikowano

Dokladnie Japonia jest bardzo przyjemna i najltawiejsza na poczatek przynajmniej dlamnie byla ale tak z patriotyzmu i tak 1 gre gralem Polska:D

Opublikowano

Dokladnie Japonia jest bardzo przyjemna i najltawiejsza na poczatek przynajmniej dlamnie byla ale tak z patriotyzmu i tak 1 gre gralem Polska:D

Właśnie grałem polską i po przydzieleniu krzyżaków okazało się że jestem tak zacofany że przyjołem westernizacje, bunty itd ;/

A jak by tego było mało to Czechy wypowiedziały mi wojne ;d I się poddałem bo nie miałem szans z 5 oddziałami mając 20 golda :p

76561198342061369.png

Opublikowano

Najłatwiejsze kraje to te z grupy zachodniej. Nie jakieś popierdółki, ale Francja, Austria, Hiszpania, Anglia po transformacji w Zjednoczone Królestwo. Z muslimów tylko Ottamanie. Praktycznie na początku już są op do opanowania Bałkan, później kwestia gracza. Ze wschodnich to Polska jest łatwa, ale tylko i wyłącznie z sojuszem austriackim i utworzeniu unii z Litwą. Po integracji tylko i wyłącznie Francja lub Austria jest zdolna zagrozić Polakom. 

Co do samej gr Polakami, priorytetem jest unia z Litwą. Wojujesz kiedy musisz, czyli z Zakonem i anektujesz wasali. Po tym zabiegu masz już sporo prowincji oraz wojska. Starasz się zając przynajmniej jedną rosyjską prowincję, żeby Rosja nie powstała i jedynie koalicje są dla Ciebie zagrożeniem. Westernizacja to ostateczność, idąc nawet w same militarne i później w administracyjne da radę wojować.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Najłatwiejsze kraje to te z grupy zachodniej. Nie jakieś popierdółki, ale Francja, Austria, Hiszpania, Anglia po transformacji w Zjednoczone Królestwo. Z muslimów tylko Ottamanie. Praktycznie na początku już są op do opanowania Bałkan, później kwestia gracza. Ze wschodnich to Polska jest łatwa, ale tylko i wyłącznie z sojuszem austriackim i utworzeniu unii z Litwą. Po integracji tylko i wyłącznie Francja lub Austria jest zdolna zagrozić Polakom. 

Co do samej gr Polakami, priorytetem jest unia z Litwą. Wojujesz kiedy musisz, czyli z Zakonem i anektujesz wasali. Po tym zabiegu masz już sporo prowincji oraz wojska. Starasz się zając przynajmniej jedną rosyjską prowincję, żeby Rosja nie powstała i jedynie koalicje są dla Ciebie zagrożeniem. Westernizacja to ostateczność, idąc nawet w same militarne i później w administracyjne da radę wojować.

Bzdura, tak wygląda moja Polska po westernizacji http://imgur.com/KkC0Clq, bez niej zdobycie achievmenta "Poland can into space" jest bardzo trudne z elective monarchy chyba że uda ci się usunąć (co powinno się robić tak czy tak). Choć strategia z westernizacją nie dla nowych graczy, tym bardziej nie dobrze że w ogóle pokazała się autorowi taka opcja.

Najłatwiej się gra Ottomanami, najmocniejszy kraj na początku gry, ma kilka prowów w corach tak jak Francja ale te wojny są dużo łatwiejsze, masa słabych sąsiadów, szybko można załatwić mamluków (zwłaszcza z administrative dzięki czemu core kosztuje może z 40%)Więc łatwo się gra poza tym Szwecją, jest naprawdę mocnym krajem. wprawdzie jako nowy gracz nie wyzwolisz się spod panowania Danii od razu ale przyjdzie na to czas, bierzesz economic idea robisz budynki na taxa( a potem administrative). Oczywiście jest to taktyka tylko dla początkujących bo lepsi gracze idą od razu administrative i już na początku gry się wyzwalają. Innym łatwy. Poza tym łatwym krajem wbrew pozorom jest Anglia, wprawdzie utrzymanie się we Francji jest bardzo ciężkie ale potem ciężko cie ruszyć, może co najwyżej ci calais zajmą (które warto zostawić bo jest bo bardzo dobra prowincja dla Anglii) zajmujesz Irlandię, potem Szkocję (uważając przy tym na Francje) i potem tylko kolonizacja, prościzna.

Eftar, nie prawda że westernizacja to ostateczność, ja zrobiłem sobie dobrą strategię na westernizacje i oto efekt. 

Opublikowano

Bzdura, tak wygląda moja Polska po westernizacji http://imgur.com/KkC0Clq, bez niej zdobycie achievmenta "Poland can into space" jest bardzo trudne. Choć strategia z westernizacją nie dla nowych graczy, tym bardziej nie dobrze że w ogóle pokazała się autorowi taka opcja.

Najłatwiej się gra Ottomanami, najmocniejszy kraj na początku gry, ma kilka prowów w corach tak jak Francja ale te wojny są dużo łatwiejsze, masa słabych sąsiadów, szybko można załatwić mamluków (zwłaszcza z administrative dzięki czemu core kosztuje może z 40%)Więc łatwo się gra poza tym Szwecją, jest naprawdę mocnym krajem. wprawdzie jako nowy gracz nie wyzwolisz się spod panowania Danii od razu ale przyjdzie na to czas, bierzesz economic idea robisz budynki na taxa( a potem administrative). Oczywiście jest to taktyka tylko dla początkujących bo lepsi gracze idą od razu administrative i już na początku gry się wyzwalają. Innym łatwy. Poza tym łatwym krajem wbrew pozorom jest Anglia, wprawdzie utrzymanie się we Francji jest bardzo ciężkie ale potem ciężko cie ruszyć, może co najwyżej ci calais zajmą (które warto zostawić bo jest bo bardzo dobra prowincja dla Anglii) zajmujesz Irlandię, potem Szkocję (uważając przy tym na Francje) i potem tylko kolonizacja, prościzna.

Eftar, nie prawda że westernizacja to ostateczność, ja zrobiłem sobie dobrą strategię na westernizacje i oto efekt. 

Bzdurą jest to, co piszesz, ponieważ w dodatku potwierdzasz informacje zawarte w moim poście.. Grasz jako Rzeczypospolita, co potwierdza to, co napisałem... -  Ze wschodnich to Polska jest łatwa, ale tylko i wyłącznie z sojuszem austriackim i utworzeniu unii z Litwą. RP po zjednoczeniu zawsze będzie zagrażać tylko Francja, Austria i ewentualnie Rosja, jeśli jest. Nawet małpa sobie poradzi grając jako RP.

Co do samej westernizacji jest ostatecznością, chyba że zadbasz o odpowiednie technologie... Ale to tylko zachcianka, gdyż można i bez tego królować. Wiem, że nie ma jednej drogi rozwoju, ale do cholery, żadna strategia nie jest bzdurą...

Opublikowano

Mówiąc że bzdura mam na myśli to że uważasz westernizacje jako ostateczność, nie wiem jak można zrobić taką Polskę skoro się nie westernizujesz, zwyczajnie zabraknie admin pointów, po prostu. -.-

Poza tym pokaż mi gdzie to co piszę jest bzdurą? A Na Elective monarchy zdobycie achievmentu jest trudne bo technologia jest zwyczajnie za droga, wprawdzie jak się obali sejm co się powinno zrobić tak czy tak jest to znacznie łatwiejsze ale jest się do tyłu o kilka tysięcy punktów z każdej gałęzi.

Opublikowano

Mówiąc że bzdura mam na myśli to że uważasz westernizacje jako ostateczność, nie wiem jak można zrobić taką Polskę skoro się nie westernizujesz, zwyczajnie zabraknie admin pointów, po prostu. -.-

Poza tym pokaż mi gdzie to co piszę jest bzdurą? A Na Elective monarchy zdobycie achievmentu jest trudne bo technologia jest zwyczajnie za droga, wprawdzie jak się obali sejm co się powinno zrobić tak czy tak jest to znacznie łatwiejsze ale jest się do tyłu o kilka tysięcy punktów z każdej gałęzi.

Jest ostatecznością dla laika.... Człowiek piszę, że próbował innymi krajami grać i mu nie wyszło. to i tak mu polecasz rozwiązanie co najmniej średnio-zaawansowane... I sorry, ale temat nie dot. jakiegoś głupiego acziwmentu, tylko łatwego początku. EU4 zawsze sprowadzała się zawsze do tej technologii, jednej jedynej militarnej. Mogłem być i 100 lat za murzynami w adm./dyplo., ale jednocześnie posiadać równy lub lepszy poziom militarnej, to szło wygrać. Rozumiem, że chcesz się popisać swoją wiedzą, ale do zwykłej gry wystarczy inwestować w jedną technologię... /eot

Opublikowano

Ale to nie chodzi o sam achievment, przecież to jest powiązane, nie wiem o co się czepiasz -.-

Ja tylko mówię że to że według ciebie westernizacja to ostateczność to bzdura, wspomniałem przy tym że wiadomo że trzeba mieć do tego odpowiednią strategię(a domyślnie nowy gracz nie posiada żadnej strategii tylko próbuję się nauczyć grać) i podałem inne kraje które byłyby odpowiednie dla nowego gracza. Monarchia elekcyjna odpowiednia nie jest bo jest troszkę bardziej skomplikowana i upierdliwa od zwyczajnej, Polska była idealna do nauki kiedyś, teraz są lepsze kraje do tego.

Co do autora, jako że wczoraj wyszedł nowy patch to możesz spróbować zagrać Cusco lub Aztekami którzy dają teraz dużo frajdy, wprawdzie są troszkę trudniejsi ale na samym początku nie powinieneś mieć nimi problemów bo wszyscy przeciwnicy są znacznie słabsi, gorzej gdy wyląduje Hiszpania czy Portugalia, ale możesz spróbować. Ale najlepiej chyba Kastylia/Ottomani, pierwsza ma dość bezpieczną okolicę a druga jest najpotężniejsza przez całe early game.

• 2 lata później...
Opublikowano

Bez obrazy, ale nie potrafisz grać... Polską się najlepiej gra, osobiście już 1550 rok a moskwy nie ma, na najtrudniejszym poziomie trudności. POLSKA JEST W TEJ GRZE OP!

Sojusz z Austrią nie jest potrebny. Naprawdę!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...