Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dalsza szkoła

AdixxDD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem uczniem 3 klasy gimnazjum,za pół roku będę musiał dokonać wyboru,do jakiej szkoły się udam. I tutaj na prawdę mam dylemat.

Mogę wybrać szkołę wojskowską(?) Feniks o profilach strażak,policjant i wojskowy. Z tego interesuje mnie policjant. Opłaca się udać do takiej szkoły? Czy ona n prawdę mi się do czegoś przyda? Nauczy mnie czegoś ta szkoła? Będę musiał wydać około tysiaka na mundury i te inne pierdoły.

Drugą opcją jest udanie się z moją dziewczyną do jednej szkoły (technikum lub liceum).

I tutaj mam dylemat,co wybrać? Ciągnie mnie i do tego i do tego.
Chciałbym w dalszym etapie życia,znaleść pracę dobrze płatną,krótką(tak jak w Policji,szybka emerytura), i jedyne co takiego znalazłem to Policjant.

Liceum vs technikum,co byście wybrali?

Pozdrawiam

Opublikowano

Chodzę do szkoły mundurowej, pierwszy rok liceum. W ciągu miesiąca miałem 3 kursy, samoobrona, pierwsza pomoc oraz strzelania obronne. Na mundur, desanty beret itd. Wydałem 600zł. Często są wyjazdy na strzelnice, paintball, ścianę wspinaczkową itd. Teraz mamy wyjazdy do policji, straży oraz straży granicznej. W maju także dwutygodniowy obóz wojskowy z nauką rzucania granatów, strzelania, musztry itd. Szkoła i profil świetny dużo się dzieje i pomaga uczymać dobrą formę bo na wf nie ma opierdalania jak w gimbie. Polecam szkołę mundurową :)

u6pv.jpg

Opublikowano

Od razu możesz wykreślić liceum wojskowe.Policjantami, żołnierzami czy strażakami powinni zostawać ludzie, którzy chcą nieść pomoc drugiemu człowiekowi i mu służyć, a nie cwaniacy liczący na sporą pensję i szybką emeryturę.Po za tym zarobki w policji wcale nie są takie wysokie.Nawet antyterroryści, którzy ciągle narażają swoje życie i zdrowie zarabiają ok. 2000 złotych.Druga sprawa, że bez właśnie tych wyższych celów, byłoby ci bardzo trudno skończyć taką szkołę.

Rozumiem, że interesują cie zawody "techniczne", więc technikum będzie lepszym wyborem niż liceum.Po 3 latach liceum + 1 roku studiów nie masz praktycznie nic.Jesteś studentem pierwszego roku.Po 4 latach technikum masz już: zawód, jesteś technikiem np. budownictwa, doświadczenie, bo miałeś praktyki i maturę, dzięki, której możesz potem ewentualnie skończyć jakąś dobrą politechnikę.Liceum to strata czasu, chyba, że chciałbyś zostać prawnikiem, radcą prawnym a twoi rodzicie mają kancelarię.

Opublikowano

Od razu możesz wykreślić liceum wojskowe.Policjantami, żołnierzami czy strażakami powinni zostawać ludzie, którzy chcą nieść pomoc drugiemu człowiekowi i mu służyć, a nie cwaniacy liczący na sporą pensję i szybką emeryturę.Po za tym zarobki w policji wcale nie są takie wysokie.Nawet antyterroryści, którzy ciągle narażają swoje życie i zdrowie zarabiają ok. 2000 złotych.Druga sprawa, że bez właśnie tych wyższych celów, byłoby ci bardzo trudno skończyć taką szkołę.

Słucham? Mój tata pracował w Policji w Nowym Dworze,nie był żadnym anterrosytą ni nic,i na miesiąc wyciągał prawie 4 tysiące nie mając jakiejś super rangi/posady.

Zapomiałem dodać,iż jestem przeciętnym uczniem,obecnie średnią na półrocze mam 3.3 (3 klasa).

Czy krucha dziewczyna (strasznie chuda,patyczkowata) dałaby sobie rade w szkole wojskowej?

Opublikowano

Na pewno odpuść wybór szkoły względem aktualniej dziewczyny, pewnie to twoja pierwsza milosc i na 99% nie ostatnia wiec potem możesz żałować tej decyzji

Opublikowano

Słucham? Mój tata pracował w Policji w Nowym Dworze,nie był żadnym anterrosytą ni nic,i na miesiąc wyciągał prawie 4 tysiące nie mając jakiejś super rangi/posady.

Zapomiałem dodać,iż jestem przeciętnym uczniem,obecnie średnią na półrocze mam 3.3 (3 klasa).

Czy krucha dziewczyna (strasznie chuda,patyczkowata) dałaby sobie rade w szkole wojskowej?

To chyba zarabiał 4000 zł brutto, po wszystkich podatkach i składkach zostawało mu 2000 na czysto, czyliby się zgadzało.Zawsze trzeba patrzeć na pensje netto.

To tym bardziej się nie nadajesz.W takiej szkole trzeba się dużo uczyć i "coś" sobą reprezentować.To nie jest szkoła dla przeciętniaków.

Nie, nie da sobie rady, w szczególności na W-F czy jakiś szkoleniach.Po za tym nie patrz gdzie chce iść twoja dziewczyna/koledzy, bo się na tym przejedziesz.Przecież nie musicie chodzić do jednej szkoły, bez przesady.

Więc tak jak wcześniej pisałem, technikum to najlepsza opcja dla ciebie, będziesz miał jakiś zawód, potem jak będziesz chcieć to sobie pójdziesz na jakieś studia.

Opublikowano

na policji juz chyba nie masz tak szybkiej emyryturki jak w mundurze

jak dla mnie mat fiz i szkola podoficerska jesli chcesz isc w ten kierunek

Może iść nawet na oficerską, ale tam chodzą ludzie na których nie ma kozaka. 

Co do wyboru szkoły to Ci nie podpowiem, bo nie wiem co lubisz robić, jak się uczysz etc. Jeżeli do końca nie wiesz co chcesz w życiu robić to idź do ogólniaka, a jak jesteś dobry z matmy to idź na mat-fiz/mat-inf/mat-geo (zależy od szkoły). Potem masz większy wachlarz wyborów. 

Możesz też iść do technikum i nie martw się, że nie znasz się dajmy na mechanice, bo oni Cię tego nauczą. Mam paru kumpli co poszli do technikum zieloni, a teraz mają dużą wiedzę itp. Nie kieruj się tym, że po LO nie ma pracy, bo to są tylko stereotypy. Musisz się sam porządnie zastanowić. Ja poszedłem do liceum i nie żałuję.

Jeżeli tak jak napisałeś chcesz iść na strażaka/wojskowego/policjanta to idź do ogólniaka, a potem do Wawy (strażak) Wrocław/Gdynia/Dęblin/Wawa (wojskowy - zależy czy chcesz być w marynarce, czy wojska lądowe) lub Szczytno (Policja). 

Opublikowano

Bedziesz mial targi szkol to sie popytaj dokladnie tak samo szkoly maja dni otwarte mozesz chodzic pytac nauczycieli czy nawet uczniow w szkole no chyba ze jestes niesmialy ale warto spytac bo  od uczniow dowiesz sie prawdy

Opublikowano

Nawet jeśli chciałbyś wiązać przyszłość z wojskiem to zamiast klasy mundurowej wybierz porządnego ogólniaka, najlepiej mat-fiz.

Opublikowano

Nawet jeśli chciałbyś wiązać przyszłość z wojskiem to zamiast klasy mundurowej wybierz porządnego ogólniaka, najlepiej mat-fiz.

Może iść nawet na humana. W szkole oficerskiej uczyłby się zarządzania (po mat-fiz) lub bezpieczeństwa narodowego (po humanie).

Inaczej mówiąc po tej szkole może się nazywać oficerem Wojska Polskiego mgr. zarządzania.

Opublikowano

Bezpieczeństwo narodowe to studia cywilne, zarządzanie i inżynieria bezpieczeństwa są wojskowe.

Opublikowano

Pójdźcie tam gdzie Wam pasuje, najlepiej każde gdzie indziej, siebie będziecie mieć na weekendy, bo potem mogą być rozczarowania...

Opublikowano

Moim zdaniem technikum dające zawód jest o niebo lepsze od liceum, jeśli ma się niepewną przyszłość, czyli nie masz jakichś zamiarów iść na studia.

Potencjalna kalkulacja

Liceum - 3 lata - masz maturę, nie masz zawodu

Technikum - 4 lata - masz maturę i zawód

Jak nie będziesz chciał po tym iść na studia, to zostaje Ci

Praca - x lat + ew. zaocznie możesz coś się dokształcać, - po technikum

Zawodówka 2-3 lata, jak chcesz mieć zawód po liceum

Ale to tylko taka moja opinia, ja bym wybrał technikum o jakimś konkretnym profilu ;)

Opublikowano

Ja bym wybierał Technikum, matura+zawód a w LO tylko matura. Zresztą to i tak mało ważne, ważne by mieć coś w głowie a po każdej szkole będziesz mógł się ustawić. Czy to po LO czy Technikum. Nic nie gwarantuje, że po szkole będziesz miał dobrą pracę, wystarczy ruszyć głową i znajdziesz co trzeba. 

Opublikowano

Ja radze Tb technikum. Skonczysz mechanike czy informatyke i w tej policji czy wojsku bedziesz kims. Zawsze jakies plusy by to Ciebie przyjeli. To nie te czasy gdy brali byle kogo.

Opublikowano

Ja polecam technikum informatyczne, sam tam byłem, ale mnie wyrąbali za włamy do niezabezpieczonej sieci szkolnej (sniffer), poszedłem na technika organizacji reklamy, ale to straszna lipa i od razu przerzuciłem się na zaoczne LO. Nie polecam wybierać szkoły ze względu na dziewczynę, bo później będzie wkurw jak się rozstaniecie, miałem nawet kilka takich przypadków wśród znajomych :P

graphic.png

Opublikowano

Zapomiałem o Tym temacie xD

Nie interesuje mnie wojsko,oficerka w przyszłości ni nic takiego,tylko Policja.

I w Tym kierunku jak wyczytałem polecacie mi bardziej technikum niż owe Liceum policyjne. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego technikum>liceum? I o znalezienie pracy raczej nie będę mieć trudno,Tata przepracował w policji x lat i ma dobre wtyki i znajomości,a jak wiadomo w Tych czasach bez znajomości nic sie nie osiągnie.

Uczniem raczej zdolnym bardzo nie jestem (średnia 3.5 w 3 klasie),ale mam pojęcie i wiedzę.

Opublikowano

Technikum daje ci dodatkowo kwalifikacje zawodowe, liceum tylko maturę. Dodatkowo na jakim stanowisku chcesz pracować w tej policji? Jak nie na jakimś wymagającym typu praca z siecią etc. nie wiem po co miałbyś iść do technikum. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...