Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 3,1k (NIE ODSYŁAJCIE MNIE DO ZESTAWOW NA GRUDZIEN!)

xl3eer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam komputera do gier za 3,1k w cene maja wchodzić wszystkie podzespoły oraz montaż + instalacja systemu co kosztuje 94zł. Nie wliczajcie napedu, zestaw poprosze na morelach jak mozna

2e4ezhz.png

Opublikowano

Wszystkie podzespoły czyli jak rozumiem skrzynia wraz z systemem operacyjnym? Monitora, myszy, klawiatury i tego typu dodatków nie potrzebujesz?

No i jeśli chodzi o montaż z instalacją Windowsa to jest to kompletnie bezsensowna oferta. Montaż wraz z darmową wysyłką możesz mieć za free (jest na to promocja, którą podam później polecając zestaw), a instalacja Windowsa na kompletnie nowym komputerze sprowadza się do włożenia płyty do napędu, wybrania ilości oraz wielkości poszczególnych partycji i parokrotnym klikaniu przycisku dalej. Następnie instalujesz sterowniki od płyty głównej, potem od grafiki i możesz korzystać z komputera. Nie ma w tym kompletnie nic trudnego, a szkoda tracić na to taką kasę.

Opublikowano

@Velociraptorus ale ja chce z odbiorem osobistym wiec ta promocja nie dziala, a co do systemu to umiem zainstalowac ale nie mam windowsa tak wiec nie mądrzyj się w temacie proszę o złożenie komputera a nie pisanie jakichs bredni ok?>

2e4ezhz.png

Opublikowano

Z odbiorem osobistym promocja również działa, wtedy zwyczajnie nie masz wysyłki za 0, ale nadal masz montaż za 0.

Z tym drugim to teraz poleciałeś. Skoro nie masz Windowsa to myślisz, że sklep w cenie tej usługi zainstaluje Ci pirata? Otóż informuje Cię, że tak się nie stanie. Oni w ramach tej usługi zainstalują Ci system, ale jak go u nich kupisz lub też dostarczysz im swój oryginalny nośnik z systemem. W instalowanie piratów bawią się może jeszcze małe osiedlowe sklepiki, a nie internetowe, bo wtedy jest zdecydowanie większe ryzyko, że to wyjdzie i będzie dym.

Opublikowano

czyli koniecznie musze miec windowsa? jak ja kiedys kompa kupowałem tzn z 2 lata temu to mi instalowali system za darmo bez mojego nosnika sklep amikom czy jakos tak

2e4ezhz.png

Opublikowano

Tak musisz mieć Windowsa i to oryginalnego, jeśli chcesz żeby akurat morele Ci go zainstalowały. Jak chcesz pirata to zainstaluj sobie sam.

Skoro system miałeś instalowany przez sklep, ale nie kupiłeś u nich oryginalnego nośnika to albo cały czas jechałeś na piracie, albo też sklep wyposażył się w zdecydowanie tańsze licencje developerskie i instalował je osobom, które kupują u nich sprzęt. Teoretycznie w takim wypadku Microsoft "widzi Cię" (tak bo oni dobrze wiedzą kto korzysta z pirata, a  kto nie) jako legalnego użytkownika, ale w praktyce w razie "nalotu" i tak jesteś potraktowany jak pirat bo taka licencja nie jest przeznaczona dla tego typu użytkowników.

Opublikowano

Z odbiorem osobistym promocja również działa, wtedy zwyczajnie nie masz wysyłki za 0, ale nadal masz montaż za 0.

Z tym drugim to teraz poleciałeś. Skoro nie masz Windowsa to myślisz, że sklep w cenie tej usługi zainstaluje Ci pirata? Otóż informuje Cię, że tak się nie stanie. Oni w ramach tej usługi zainstalują Ci system, ale jak go u nich kupisz lub też dostarczysz im swój oryginalny nośnik z systemem. W instalowanie piratów bawią się może jeszcze małe osiedlowe sklepiki, a nie internetowe, bo wtedy jest zdecydowanie większe ryzyko, że to wyjdzie i będzie dym.

A on gdzieś powiedział że jest piratem?

Ng3EMHy.png

Dałem referenta bo jak dla mnie płacenie 300zł za jakiegoś Strixa etc. to głupota.

System weź jakiś tani z gwarancją działania itp.

Nie złożone na morelach bo tam nie umiem. (złożyłem na x-kom.pl) (obudowa jak dla mnie świetna ale jak chcesz to weź taką co bardziej ci się podoba)

Maksymalnie 5 linii w sygnie.

Opublikowano

A on gdzieś powiedział że jest piratem?

Teoretycznie nie, jednak z drugiej strony skoro oryginalny system na nośniku kosztuje jakieś 350 złotych, to jak w ogóle można pomyśleć, że dostanie się zainstalowany oryginał wraz z montażem zestawu za niecałe 30% ceny samego systemu?

Opublikowano

Teoretycznie nie, jednak z drugiej strony skoro oryginalny system na nośniku kosztuje jakieś 350 złotych, to jak w ogóle można pomyśleć, że dostanie się zainstalowany oryginał wraz z montażem zestawu za niecałe 30% ceny samego systemu?

Linux/Windows 10?

Opublikowano

@xl3eer

Windows 10 jest darmowy w wersji testowej. Linux sam z siebie jest darmowy.

Innych legalnych i tanich Windowsów nie ma. Wszystko od 350 w górę. A te Windowsy po 50-100 złotych z Allegro za sam kod to tak jak wyżej pisałem. Teoretycznie legalne, ale z punktu prawnego w razie kontroli i tak jesteś traktowany jak pirat.

Opublikowano

http://allegro.pl/windows-8-1-professional-pl-fv-automat-24-7-i4935995108.html

Chociażby

@xl3eer

Windows 10 jest darmowy w wersji testowej. Linux sam z siebie jest darmowy.

Innych legalnych i tanich Windowsów nie ma. Wszystko od 350 w górę. A te Windowsy po 50-100 złotych z Allegro za sam kod to tak jak wyżej pisałem. Teoretycznie legalne, ale z punktu prawnego w razie kontroli i tak jesteś traktowany jak pirat.

Najpierw taką kontrolę przejdź.

Opublikowano

@Michoł3

Nawet jak nie będzie kontroli to prędzej czy później taki klucz i tak zostanie zablokowany.

Tutaj więcej info.

http://www.dobreprogramy.pl/Microsoft-blokuje-gigantyczna-liczbe-nielegalnych-kluczy-do-Windowsa-i-Office,News,59811.html

Obecnie wzięli się za Niemców, ale nas pewnie prędzej czy później też to czeka. Zrozum wreszcie, że nie istnieje coś takiego jak legalny Windows za 50 złotych. Kupując taki kod na takiej aukcji nabijasz kieszeń sprzedającego, który takiego Windowsa sprzedaje nielegalnie. Równie dobrze możesz zainstalować pirata, z punktu widzenia Microsoftu będzie to to samo, a przynajmniej będziesz miał 50 złotych w kieszeni.

Opublikowano

To może najpierw weźmiemy się za zestaw, a kod dostaniesz razem z zestawem ;)

Dobra to na czym stajemy, kupujesz za te 3100 samą puszkę i system zdobywasz "we własnym zakresie" czy ma być w tej cenie w pełni legalny i oryginalny Windows, którego cena to jakieś 350 złotych?

Chociaż w sumie jak chcesz kod to tu masz info o promocji:

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano
http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A

Rodzaj usługi montażu zależny od tego czy zestaw jaki Ci złożymy będzie zawierał osobne chłodzenie na procesor czy też to, które Intel dołącza do procesora.

Opublikowano

Wyżej edytowałem post o kod promocyjny.

W Twoim zestawie płyta nie pasuje do procesora, jest ona pod starą podstawkę LGA1155, natomiast procesor pod LGA1150.

Płytę wymień na chociażby taką jak ma być tanio i solidnie

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h81m-s1150-h81-2ddr3-usb3-hd-dvi-ds-box-h81m-605249/

Pamięci wymień na tańsze

http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu--472804/

bo dopłacasz 14 złotych do wysokich radiatorów, które w sumie do niczego potrzebne nie są.

PS

Kartę graficzną zarejestruj w ciągu 28 dni od zakupu na stronie producenta to będziesz miał 5 lat gwarancji realizowane przez sklep. Jak przegapisz ten termin to zostaną Ci tylko 2 lata gwarancji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...