Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podatek od sprzedaży na allegro?

vUq.!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

placisz allegro na koncu miesiaca dana kwote

A czy to przypadkiem nie jest prowizja dla allegro ktòrą sobie biorą za wystawienie przedmiotu?

Nie chce mi sie szukac a moze jest tu ktos obeznany xD

Opublikowano

@vUq.!

Mam konto na allegro i sprzedawałem multum razy, za wystawienie przedmiotu jedynie płacisz kilka groszy/złoty w zależności ile przedmiot kosztuje.

No tak, to wiem, placi sie grosze za wystawienie i potem procent od sprzedanego przedmiotu, jednak zastanawia mnie czy powinno się jeszcze jakis podatek od tego odprowadzić czy coś?

Opublikowano

A nie ma czegos takiego ze od zarobionych tam chyba 1.5k zł trzeba juz odprowadzic ? Cos takiego slyszalem kiedys

Generalnie to chodzi mi o to czy mnie jakaś skarbówka dorwie?

Opublikowano

Kiedy nie płacisz podatku?

Nieco inaczej ma się sprawa z osobami prywatnymi, które nie prowadzą firmy handlowej czy usługowej. Zasady są następujące:

Kwota wolna od podatku – jeśli sprzedaż nie przekracza tej kwoty, nie musimy nic płacić fiskusowi. W roku 2013 kwota ta wynosiła 3091 zł.
Czas posiadania sprzedawanego produktu – jeśli sprzedajemy przedmioty, które w naszym posiadaniu są co najmniej 6 miesięcy, nie odprowadzamy żadnych podatków. Możemy wówczas sprzedawać dowolną ilość przedmiotów i nawet przekroczywszy kwotę wolną od podatku, nie będziemy zobowiązani odprowadzać nic do skarbówki. Po prostu sprzedajemy rzeczy używane, których już nie potrzebujemy.
Na potrzeby sprzedaży na Allegro nie trzeba zakładać firmy – pod warunkiem, że nasza działalność nie będzie miała charakteru zorganizowanego i ciągłego. Nie chodzi o to, że nie możemy ponownie wystawiać niesprzedanych przedmiotów. Nasze aukcje mogą „wisieć” w serwisie przez cały rok i nadal nie będzie to miało znamion działalności ciągłej i zorganizowanej. Firmę jesteśmy zobowiązani zarejestrować tylko w przypadku nabywania towarów wyłącznie w celach handlowych. Jeśli kupujemy coś z zamiarem wystawienia na Allegro to jest już działalność gospodarcza.

google

­

Opublikowano

To dziękuję już wszystko wiem temat do zamknięcia

Jutro jeszcze dam lajki bo na dziś wykorzystałem limit

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...