Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odchudzanie.

Gość Ramzes.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, tu Ramzes.

Mam 17 lat, ważę 74k i mam jakoś 180cm wzrostu, chciałbym się trochę odchudzić, ale kompletnie się na tym nie znam. Od czego powinienem zacząć ? Jakie ćwiczenia żeby wyszczuplić uda i pośladki i zrzucić trochę brzucha a potem go odrobinę wyrzeźbić ? 

Opublikowano

Nie wiem jak wyglądasz ale raczej wątpię żebyś musiał to robić. Znam naprawdę dużo osób które tyle ważą 75-80 przy wzroście 175-185 max i mają talię osy

Proponowałbym:

Znacznie ograniczyć słodycze

Słodkie napoje, zamienić na wodę mineralną. Nie za często herbaty, kawy

Zwykły chleb zamienić na chleb żytni, chleb tostowy

Z 4 godziny przez spaniem nic nie jeść. Ostatni posiłek koło godziny 17-18. Z tego co czytałem można nawet z 5 posiłków dziennie jeść ale należy jeść mądrze. Osoba dorosła można dziennie spożywać około 2 tyś kal.

Uprawiać jakiś sport (przy zrzucaniu brzucha może basen. Chociaż raz w tygodniu albo bieganie, rower)

Przy rzeźbie - siłownia, street workout. Co do ćwiczeń poczytaj na necie. Na YouTube jest tego mnóstwo.

Jak chcesz mieć że tak powiem profesjonalny plan idź do dietetyka, no ale tam musisz trochę zapłacić. Każdy ma inny organizm i nie na każdego działa w taki sam sposób lub zastosować główną zasadę bez żadnego ustalania "mniej żreć" xD

Nie polecam stosować żadnych tabletek, wspomagaczy itp. nie jedno się już o tym słyszało i praktycznie wszystko co złe. 

Opublikowano

Nie za często herbaty, kawy. Yyyyyyyy....

Zwykły chleb zamienić na chleb żytni, chleb tostowy tostowy? Największe gówno.

Z 4 godziny przez spaniem nic nie jeść. Ostatni posiłek koło godziny 17-18. Z tego co czytałem można nawet z 5 posiłków dziennie jeść ale należy jeść mądrze. 5 dla osób bez aktywności fizycznej. To jest MINIMUM dla mężczyzny uprawiającego sport. A zasada ostatniego posiłku o 18 jest kompletnie bzdurna i nie daje nic dobrego.

Osoba dorosła można dziennie spożywać około 2 tyś kal. Yyyy... 2 tyś.? To prawie głodówka...

Uprawiać jakiś sport (przy zrzucaniu brzucha może basen. Chociaż raz w tygodniu) Raz w tygodniu to ty se możesz.

Przy rzeźbie - siłownia, street workout. Co do ćwiczeń poczytaj na necie XDDD

Jak chcesz mieć że tak powiem profesjonalny plan idź do dietetyka, no ale tam musisz trochę zapłacić. Każdy ma inny organizm i nie na każdego działa w taki sam sposób lub zastosować główną zasadę bez żadnego ustalania "mniej żreć" xD Żeby schudnąc nie należy mniej żreć, a wręcz przeciwnie.

Nie polecam stosować żadnych tabletek itp. nie jedno się już o tym słyszało Suplementy kupowane z pewnych miejsc? Czemu nie? :)

@top Nie musisz schudnąc, ew. zrzucić tłusz, co możesz zrobić przy masowaniu, co bym polecił, tak z 4 kg w górę minimum. Co do rzeżby, na początku rób treningi typowo siłowe, wytrzymałościowe, cardio. Na rzeźbę przyjdzie czas... Tak za 2-3 miesiące.

Ćwiczenia: pompki, brzuszki, przysiady, podciągnięcia + siłownia. Wejdź na kulturystyka.pl/atlas/ i zrób swój własny plan treningowy.

Opublikowano

Nie za często słodzić kawę, herbatę

Z tych chlebem możesz mieć rację także odrzucić

Jak nie ćwiczysz no to 5. Im więcej ćwiczysz, tym możesz sobie pozwolić na więcej. 

2 tyś kalorii ja praktycznie zawsze tyle spożywam albo i mniej. Były wyjątki gdzie czasami przekraczało. Co do godziny, sądzę że najlepiej kilka godzin przed spaniem nic nie jeść. No chyba że jakieś owoca/owoce, albo przynajmniej coś takiego żeby się nie zapchać. 

Co do basenu to z 1-2h wystarczy 1 raz w tygodniu pod warunkiem że jeszcze coś robisz innego w tym samym czasie (byłoby dobrze jakbyś coś jeszcze innego ćwiczył w tym samym czasie) ale jakby nie było to zawsze pójdziesz i popływasz coś. Poruszasz się. 

Dużo osób które chodzą na siłownię spożywają jakieś suplementy. Nie koniecznie to jest zdrowe. Takie przynajmniej jest moje zdanie.

Opublikowano

Chcesz wyglądać jak bocian? Masę masz ideolo, idź tylko na siłkę i to trochę ukształtuj, samo Ci spadnie z 2kg przy tym jak będziesz regularnie na siłke biegał, a i po paru miesiącach dobrze wyglądał. Poproś trenera na siłowni o rozpisanie ćwiczeń i podstawowej diety.

zoro_tag_by_ikoly-d38nxpb.png

by ikoly

Opublikowano

Tylko 1 problem u mnie w mieście nie ma siłowni ..

Da się jakoś w domu bez niczego ćwiczyć?

Ewentualnie jak zobaczę jakieś efekty i się nie zniechęcę to kupie jakieś sztangi czy co tam potrzebne będzie.

Opublikowano

Tylko 1 problem u mnie w mieście nie ma siłowni ..

Da się jakoś w domu bez niczego ćwiczyć?

Ewentualnie jak zobaczę jakieś efekty i się nie zniechęcę to kupie jakieś sztangi czy co tam potrzebne będzie.

Zwykłe pompki, odwrotne pompki, drążek.

805491408806070489277.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...