Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Xbox one czy Playstation 4?

Mr.Cukier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Jest to już mój 2 temat, ale proszę go nie zamykać, gdyż w poprzednim fanboye strasznie kłócili się o swoje racje...

Do moderatora działu: w miarę moich możliwości postaram się poprowadzić rozmowę na poziomie i nie będę się zniżał do dyskusji z osobami, które piszą bzdury itp.    

Proszę o odpowiadanie w tym temacie tylko osób, które posiadają obie konsole, lub obu używały, jeśli ktoś jest fanboyem danej konsoli to niech lepiej nie pisze bo i tak nie zwrócę uwagi na jego post... Żeby było jasne, ja nie jestem fanboyem sony, bo gdybym nim był to chyba nie rozważałbym kupna xboxa...

Więc myślę, że mogę już przejść do rzeczy.

Obecnie posiadam konsolę ps3 oraz stary komputer. Po krótkim zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że chyba lepiej będzie zakupić nową konsolę, niż komputer, bo w nim zaraz będzie trzeba coś ulepszać itp.itd.

Tutaj mam przygotowane kilkanaście pytań odnośnie konsol xbox one oraz playstation 4:

1.Którą konsolę i dlaczego mi polecisz? Podaj kilka argumentów.

2.Ile kosztuje miesięczny abonament umożliwiający korzystanie z funkcji sieciowych na obu konsolach?

3.Ile gier miesięcznie dostanę na obu z konsol podczas, gdy będę miał opłacony abonament i czy te gry będę mógł zachować na stałe?

4.Czy po wygaśnięciu abonamentu nadal będę miał dostęp do moich gier, które dostałem z usług xbox live/ps+?

5.Jak jest ze stabilnością obu konsol?
6.Który z padów jest lepszy i dlaczego?

7.Czy pady od x1 i ps4 posiadają bardziej "sztywne" analogi niż pad od ps3? Chodzi mi o to, czy np. stawiają one większy opór.

8.Wiem, że ps4 jest mocniejsze od xbox one. Czy ma to jakieś znaczenie i czy będzie miało znaczenie w przyszłości?

9.Czy każda gra na obu z konsol działa w 1080p na 60fps?

10.Czy są jakieś różnice w grafice obu konsol? (posiadam telewizor 46 calowy)

11.Czy na obecną chwilę opłaca się wymieniać ps3 na konsolę nowszej generacji? Czy może nadal grać na ps3?

12.Czy jeśli mam konto w bf4 na ps3 to czy mogę je przenieść na ps4? W sensie statystyki itp, to samo sie tyczy gta v :)

13.Wypiszcie Waszym zdaniem 3 najlepsze exclusivy na obie konsole (nawet te, które nie wyszły).

Jeśli możecie to proszę o odpowiadanie również w punktach, żebym się nie pogubił :)

Chciałbym jeszcze dopowiedzieć, że nie ma dla mnie znaczenia ile miejsca zajmuje konsola, bo to jest mało ważne.

To chyba tyle, jeśli będę miał jeszcze do Was jakieś pytania to zadam je poniżej w postach :)

Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi! 

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

1. Wydajnościowo są bardzo podobne, wybierz ze względu na gry.

2. Cena wynosi:

• Xbox - około 140 zł na rok
  • PlayStation - około 180 zł na rok

3. Odpowiednio:

• Xbox - od jednej do dwóch gier miesięcznie, otrzymujesz je na zawsze (musisz mieć aktywny abonament)
  • PlayStation - 45 gier rocznie, jednak w formie wypożyczenia - po kilku miesiącach znikają one z Twojej półki

4. Nie (tylko na Xboxie 360).

5. Gry działają płynnie, konsole są dobrze wentylowane.

6. Według mnie pad od Xboxa. Jest uznawany za jeden z najlepszych na świecie. Mam w domu pada od PS3 i pada od X360 (nie zmieniły się za wiele), według mnie pad od Xboxa nieporównywalnie lepszy. Jest bardzo wygodny, świetnie się gra.

7. Nie zauważyłem czegoś takiego.

8. Na 99% nie, gry są robione pod obie konsole (te same ustawienia graficzne, rozdzielczość, ilość fpsów itp).

9. Nie, dużo tytułów działa na 30 fpsach (Wiedźmin 3, GTA V).

10. W większości przypadków nie, jedynie w grach ekskluzywnych dla danej konsoli, ale nie są zauważalne.

11. Opłaca się, wiele gier już nie wychodzi na PS3.

12. Wydaje mi się, że postać w GTA Online można przenieść (nie jestem pewny), a postać z Battlefielda można, jeżeli posiadasz na PS3 to zostaniesz zapytany o taką opcję upgradu (tylko raz, potem już się nie będzie dało). Poczytaj sobie tutaj:

http://www.battlefield.com/battlefield-4/next-gen-upgrade

Koszt upgradu (przeniesienie statystyk + otrzymanie gry na PS4) to około 40 zł.

13. Na PlayStation się nie znam, mogę Ci wypisać na Xboxa:

• Forza
  • Halo

Wymiarów konsoli poszukaj sobie w internecie (w specyfikacji jest).

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Cześć!

Jest to już mój 2 temat, ale proszę go nie zamykać, gdyż w poprzednim fanboye strasznie kłócili się o swoje racje...

Do moderatora działu: w miarę moich możliwości postaram się poprowadzić rozmowę na poziomie i nie będę się zniżał do dyskusji z osobami, które piszą bzdury itp.    

Proszę o odpowiadanie w tym temacie tylko osób, które posiadają obie konsole, lub obu używały, jeśli ktoś jest fanboyem danej konsoli to niech lepiej nie pisze bo i tak nie zwrócę uwagi na jego post... Żeby było jasne, ja nie jestem fanboyem sony, bo gdybym nim był to chyba nie rozważałbym kupna xboxa...

Więc myślę, że mogę już przejść do rzeczy.

Obecnie posiadam konsolę ps3 oraz stary komputer. Po krótkim zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że chyba lepiej będzie zakupić nową konsolę, niż komputer, bo w nim zaraz będzie trzeba coś ulepszać itp.itd.

Tutaj mam przygotowane kilkanaście pytań odnośnie konsol xbox one oraz playstation 4:

1.Którą konsolę i dlaczego mi polecisz? Podaj kilka argumentów. - Obie konsole są podobne. Nie różnią się niczym wielkim. Wiadomo, że jeśli grałeś na PS3, i będziesz chciał zachować trofea i.t.p. to wybierzesz PS4. Logiczne

2.Ile kosztuje miesięczny abonament umożliwiający korzystanie z funkcji sieciowych na obu konsolach? - Na obu konsolach koszt to około 150 złotych na rok.

3.Ile gier miesięcznie dostanę na obu z konsol podczas, gdy będę miał opłacony abonament i czy te gry będę mógł zachować na stałe? - Co miesiąc dostajesz 2 gry. Możesz je mieć na dysku, lecz by w nie grać, trzeba mieć aktywną tą subskrypcję.

4.Czy po wygaśnięciu abonamentu nadal będę miał dostęp do moich gier, które dostałem z usług xbox live/ps+? - Tak jak wyżej napisałem. By móc grać w te gry z abonamentu, musisz mieć aktywny ten abonament. Gry oczywiście zostają na dysku konsoli.

5.Jak jest ze stabilnością obu konsol? - Konsole się nie zacinają i.t.d. Jedynie raz widziałem, żeby X1 się zaciął.

6.Który z padów jest lepszy i dlaczego? - Moim zdaniem ten od X1. Lepsza ergonomia, trochę inne rozstawienie przycisków i gałek. Ale to już zależy od tego kto co woli.

7.Czy pady od x1 i ps4 posiadają bardziej "sztywne" analogi niż pad od ps3? Chodzi mi o to, czy np. stawiają one większy opór. - Nie zauważyłem różnicy pomiędzy padem od PS3, a tymi od X1 i PS4, pod względem tego czy analogi są "sztywniejsze"

8.Wiem, że ps4 jest mocniejsze od xbox one. Czy ma to jakieś znaczenie i czy będzie miało znaczenie w przyszłości? - Raczej nie będzie miało znaczenia. Gry są specjalnie optymalizowane na każdą konsolę.

9.Czy każda gra na obu z konsol działa w 1080p na 60fps? - Co do tych 1080p nie jestem pewien pod względem X1. Wiem, że PS4 działa w tych 1080p. Co do FPS'ów to już nie zawsze. To zależy od gry.

10.Czy są jakieś różnice w grafice obu konsol? (posiadam telewizor 46 calowy) - Są, ale gołym okiem ich nie dostrzeżesz.

11.Czy na obecną chwilę opłaca się wymieniać ps3 na konsolę nowszej generacji? Czy może nadal grać na ps3? - Zawsze można przerobić PS3, i grać w tytuły, w które jeszcze nie grałeś. Ale moim zdaniem opłaca się wymienić/kupić nową. Gry już przestają wychodzić na PS3/X360, a to już kwestia czasu, kiedy przestaną już całkowicie wychodzić.

12.Czy jeśli mam konto w bf4 na ps3 to czy mogę je przenieść na ps4? W sensie statystyki itp, to samo sie tyczy gta v :) - To zależy od gry. W BF4, o ile mi się wydaje się da, natomiast w GTA V Online, na pewno.

13.Wypiszcie Waszym zdaniem 3 najlepsze exclusivy na obie konsole (nawet te, które nie wyszły). - Ciężko pisać na temat najlepszych exclusive'ów, skoro jeszcze ich dużo nie wyszło. Ale tu masz moich faworytów, na poszczególne konsole.

PS4:

- InFamous: Second Son

X1:

- Forza Horizon 2

Jeśli możecie to proszę o odpowiadanie również w punktach, żebym się nie pogubił :)

Chciałbym jeszcze dopowiedzieć, że nie ma dla mnie znaczenia ile miejsca zajmuje konsola, bo to jest mało ważne.

To chyba tyle, jeśli będę miał jeszcze do Was jakieś pytania to zadam je poniżej w postach :)

Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi! 

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)

Niestety teraz mam jeszcze większy dylemat :D Plusem ps4 jest to, że już mam battlefielda 4 i za 40zł będę mógł dostać grę na ps4 no i to 1080p, cenowo jest to raczej bardzo zbliżone (konsole). 
Co do gier również ps4 stoi na 1 miejscu bo na 100% będę kupował uncharted 4 z tego względu, że grałem w 2 i 3, the last of us pewnie też będę chciał przejść, no a z xboxowych gier to chyba tylko forza, ale to muszę się jeszcze bardziej zapoznać (chodzi o exclusivy).

Więc chyba na chwilę obecną wygrywa ps4 ze względu na fajniejsze exclusivy, 1080p i możliwość przeniesienia bf4 na ps4 za małe pieniądze, no a xbox ma fajnego pada i forze :)

Możecie mi jeszcze podsunąć jakieś pomysły/sugestie pod jakim kątem wybrać konsolę?

Zapytam jeszcze o gry używane bo to bardzo ważne, więc czy na obu konsolach można grać na używanych grach nic nie tracąc? Bo kupując same nowe gry to bankructwo gwarantowane  xD

Podajcie może jeszcze jakieś ciekawe informacje, które mogły by mnie nakłonić do kupna jednej z konsol :)

Czy to różnicę 720p/1080p da się zauważyć na 46 calowym tv? 

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)

Niestety teraz mam jeszcze większy dylemat :D Plusem ps4 jest to, że już mam battlefielda 4 i za 40zł będę mógł dostać grę na ps4 no i to 1080p, cenowo jest to raczej bardzo zbliżone (konsole). 

Co do gier również ps4 stoi na 1 miejscu bo na 100% będę kupował uncharted 4 z tego względu, że grałem w 2 i 3, the last of us pewnie też będę chciał przejść, no a z xboxowych gier to chyba tylko forza, ale to muszę się jeszcze bardziej zapoznać (chodzi o exclusivy).

Więc chyba na chwilę obecną wygrywa ps4 ze względu na fajniejsze exclusivy, 1080p i możliwość przeniesienia bf4 na ps4 za małe pieniądze, no a xbox ma fajnego pada i forze :)

Możecie mi jeszcze podsunąć jakieś pomysły/sugestie pod jakim kątem wybrać konsolę?

Zapytam jeszcze o gry używane bo to bardzo ważne, więc czy na obu konsolach można grać na używanych grach nic nie tracąc? Bo kupując same nowe gry to bankructwo gwarantowane  xD - Jeśli gra posiada jakieś kody do zawartości, np. dodatkowe DLC. I pierwszy właściciel go zużyje, to tylko na tym tracisz.

Podajcie może jeszcze jakieś ciekawe informacje, które mogły by mnie nakłonić do kupna jednej z konsol :) - Wszystko już podaliśmy w tym, jak i poprzednim temacie. To już od ciebie zależy jaką konsolę wybierzesz.

Czy to różnicę 720p/1080p da się zauważyć na 46 calowym tv? - Włącz jakąś grę w 1080p na PS3, zrób zdjęcie, następnie odpal jakąś grę w 720p, i też zrób screen'a. Porównaj, i będziesz miał odpowiedź, czy jest różnica.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Czyli jeśli kupię ps4 to będę miał lepszą jakość obrazu tak? W sensie to 1080p, chyba że na xboxie jest podobnie.

Opublikowano

Czyli jeśli kupię ps4 to będę miał lepszą jakość obrazu tak? W sensie to 1080p, chyba że na xboxie jest podobnie.

Na obu konsolach jest dostępne 1080p. Nie zauważysz różnicy pomiędzy obiema konsolami pod względem grafiki goły okiem.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Na obu konsolach jest dostępne 1080p. Nie zauważysz różnicy pomiędzy obiema konsolami pod względem grafiki goły okiem.

Tylko ktoś tutaj pisał, że niektóre gry na ps4 działają w 1080p, a na xboxie w 900p. No a jak jest z klatkami na sekundę?

Opublikowano

Tylko ktoś tutaj pisał, że niektóre gry na ps4 działają w 1080p, a na xboxie w 900p. No a jak jest z klatkami na sekundę?

Bo to prawda, że na początku X1 miał taką dziwną rozdzielczość, ale zostało to już chyba, ale tylko chyba wyeliminowany. Co do klatek na sekundę to już zależy to od gry. Niektóre gry działają w 30, a niektóre w 60. Jest tak na obu konsolach.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

To moze wypowie sie ktos posiadajacy x1 na temat tej rozdzielczosci? Bo raczej wolalbym 1080p, a ps4 jest mocniejsze i moze byc tak,ze za kilka lat gry na ps4 beda mialy wieksza rozdzielczosc niz x1? Mam jeszcze pytanie odnosnie ps3, gdy  wlaczam np. bf4 to na tv pisze 1280x720/60p wiec jest coś zle? Bo wydaje mi sie ze powinno byc 720p.

Opublikowano

1.PS4: Lepsze gry ekskluzywne,według mnie wygodniejsze pady,lepszy design i przy sony jestem od playstation 1
2.PS4: około 180zł, XBOX ONE:około 150zł
3.Jeżeli masz abonament na obu konsolach,to na xbox one dostajesz 1-2 gry na stałe miesięcznie a czasem 0,na ps4 nie ma stałych gier-tylko na określony czas(ale są to bardzo dobre tytuły i jak masz czas to skończysz grę w tym okresie jakby testów)
4.Gry z abonamentu xboxa tak,ps4 nie
5.Podobno ps4 pod względem bebechów jest lepszy
6.Według mnie od ps4 bo jest "klasyczny",ale to zależy od Ciebie i twojej wygody
7.Nie wiem,dla mnie gra się przyjemnie na padzie od ps4 i nie mam problemów z gałkami
8.Prawdopodobnie tak,lepsza grafika w niektórych grach,ale to zależy bo ps4 ma nvidie a xbox ati,więc jeżeli gra ma sponsoring od nvidii jest to pewne,że gra będzie lepsza na ps4
9.Nie każda gra
10.Aktualnie nie ma dużych różnic
11.Lepiej szybko sprzedać ps3 i kupić ps4
12.Tak statystki można przenieść,ale wiem że za niektóre są jakieś opłaty
13.XBOX: Forza Horizon,halo,Gears of War

PS: The last of us,little big planet 3,Uncharted,god of war,

1370621278-U708240.png

By me

Obecnie nie wykonuje zleceń

Opublikowano

To moze wypowie sie ktos posiadajacy x1 na temat tej rozdzielczosci? Bo raczej wolalbym 1080p, a ps4 jest mocniejsze i moze byc tak,ze za kilka lat gry na ps4 beda mialy wieksza rozdzielczosc niz x1? Mam jeszcze pytanie odnosnie ps3, gdy  wlaczam np. bf4 to na tv pisze 1280x720/60p wiec jest coś zle? Bo wydaje mi sie ze powinno byc 720p.

Tylko, że nie ma różnicy, czy konsola jest mocniejsza, czy słabsza. Rozdzielczość jest zawsze taka sama. Co BF4 na PS3 to dobrze ci pisze. 1280x720 to 720p, czyli dobrze.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Tylko, że nie ma różnicy, czy konsola jest mocniejsza, czy słabsza. Rozdzielczość jest zawsze taka sama. Co BF4 na PS3 to dobrze ci pisze. 1280x720 to 720p, czyli dobrze.

Czyli ogólnie nie sugerować się bebechami, bo fps'y, grafika i rozdzielczosc na obu konsolach będzie podobna? To w takim razie chyba będą musiały zdecydować exclusivy no i pad :> 

Bedzie sie dalo podlaczyc konsole nowej generacji do takiego monitora? SAMSUNG SyncMaster 2233sn

Opublikowano

Czyli ogólnie nie sugerować się bebechami, bo fps'y, grafika i rozdzielczosc na obu konsolach będzie podobna? To w takim razie chyba będą musiały zdecydować exclusivy no i pad :>

Bedzie sie dalo podlaczyc konsole nowej generacji do takiego monitora? SAMSUNG SyncMaster 2233sn

Dokładnie. Co do monitora to jeśli ma HDMI to przez HDMI. Jeśli nie ma to przez kabel HDMI -> DVI lub konwerter HDMI - DVI .

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Dokładnie. Co do monitora to jeśli ma HDMI to przez HDMI. Jeśli nie ma to przez kabel HDMI -> DVI lub konwerter HDMI - DVI .

Ja przy monitorze mam tylko vga, czyli musze kupic cos takiego + kabel vga i do tego podlaczam sluchawki? 

http://allegro.pl/adapter-konwerter-hdmi-do-vga-dsub-kabel-audio-i4911115813.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...