Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

udostępnianie internetu w małej miejscowości

wisniaa95

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam się na udostępnianiem internetu w małej skali około 10-20 użytkowników. I mam kilka pytań:

-od jakiego dostawcy można uzyskać internet aby móc go (sprzedawać) i jaki byłby najlepszy ?

- wiem, żę muszę kupić router, access pointa i antenę dookólną czy musi być ona zamontowana na dachu ?

jyh.jpg
Opublikowano

1jak kupujesz neta to nie musisz miec pozwolenia na udostepnienie bo to twoj net najlepiej zebys kupil z firmy z jakiej masz wykupioną telewizję bo sa zawsze jakies lepsze oferty (chyba że nie masz) to polecam ci z cyfrowego polsatu lub vectry a jesli chodzi o predkosc to jesli rzeczywiscie mialo by z niej korzysrac np na raz 20 uzytkownikow to 60mb/s i podzielic na kazdego uzytkownika w sieci po 3 mb/s jesli nie to mysle ze 20mb/s by wystarczylo

Co do anteny to nwm zalezy od jej mocy ale zalecane jest na dachu

Opublikowano

Czytałem właśnie przed chwilą, że trzeba, ponieważ chcę to robić zgodnie z prawe tzn. wystawiać za tą usługę rachunek. Chyba, że może masz jakiś artykuł, który to wyjaśni.

http://www.vectra.pl/pakiety/internetpowiedz mi, czy ta oferta 150 Mb/s by była wystarczająca ?

i przydzielać np. po te 3 mb/s można przez access pointa ?

jyh.jpg
Opublikowano

tak 150mb/s wystarczy spokojnie nawet w nadmiarze 

Przydziela się routerem a nie accespointem(chyba że to jest APPro wtedy accespoint może też pełnić rolę routera)

Nie jestem pewny czy można wyznaczyć ilość mb/s na danego użytkownika ale dzieli się to stosunkowo w zależności od szybkości neta 150mb/s w twoim przypadku wystarczy spokojnie 

Opublikowano

Chodzi mi o to, że jeżeli mam te 150 mb/s to on rozdziela je między akurat aktywnych użytkowników używających internetu ? a chodzi mi o takie rozwiązanie, które by na stałe przydzieliło daną prędkość łącza dla danego użytkownika, żeby każdy mógł mieć inną np.

Później jak będę miał chwilkę postarał bym się narysować schemat tej sieci i prosił bym o sprawdzenie go jeżeli można i podpowiedzenie czegoś.

Czy lepszym rozwiązaniem były by anteny dookólne na dachach bloków czy jedna dookólna a u użytkowników anteny kierunkowe ?

jyh.jpg
Opublikowano

jak wyżej , nierealne na gównianych łączach  dla zwykłych użytkowników , żadne łącze nie będzie w stanie zapewnić w miarę dobrego dostępu na tylu użytkowników i zaden ISP nie dostarcza dla prywatnych użytkowników łącz szybszych niż 60 Mbps

trzeba założyć działalność gospodarczą jako ISP , zapłacić licencję, wykupić łącze modemowe komutowane no i bulić te kilka - kilkanaście setek na miesiąc

dopiero można myśleć realnie o normalnym dostarczaniu internetu

tak przy okazji, internet kupiony na osobę fizyczną nie może być NIGDY udostępniany poza miejsce w którym został wykupiony ( dom czy mieszkanie, nawet w bloku nie można sąsiadowi w kibelku za ścianą podłączyć netu a co dopiero kilku sąsiadom   )

schemat nic ci nie da, nie masz pojęcia o budowie sieci ( tym bardziej o urządzeniach jakie są w niej ) nie dysponujesz raczej zadnym urządzeniem które by sie nadało do budowy takiej sieci.

nawet mała sieć zrobiona bez sensu i składu będzie problemem a nie udostępnianiem internetu.

no i jak wyżej bez umiejętności administrowania siecią zrobi się naprawdę kloaka a nie internet dla mas ;)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...