Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw 4800 zł z monitorem

K4P3C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam zamiar kupić komputer do 4800 zł więc proszę was o złożenie jakiegoś spoko zestawu.OC raczej nie będę robił chociaż może się zdarzyć więc chciałbym procesor z odblokowanym mnożnikiem.

Sam złożyłem coś takiego:

Procesor: Intel Core i5-4690K  970 zł
Płyta główna: MSI Z97-G43     385 zł
Karta Graficzna: MSI GTX 970 Gaming   1570 zł
Pamięć RAM: 2x 4GB GoodRam 1866 MHz CL9  300 zł
Dysk: twardy: WD Blue 1TB                 220 zł
Dysk SSD: Transcend SSD370 128 GB     250 zł
Zasilacz: Zasilacz XFX Pro Series TS550W 120mm 80+ 250 zł
Cooler CPU:Thermalright HR-02 Macho BW 185 zł
Napęd: Samsung SH-224DB/BEBE 53 zł
Obudowa: Zalman Z5 150 zł
Monitor: LG 22MP65HQ 479 zł

Jest tu coś do zmiany czy raczej jest ok?

Z góry dzięki za pomoc.

"Pewność wypisaną mam na twarzy"

Opublikowano

Zasilacz bym wymienil na jakiegos TT, ssd na crucial mx100 a mobo na cos lepszego jak chcesz duzo krecic procka

dlaczego zmienilbys zasilacz? xfx to dobry wybor, dlaczego ma zmieniac mobo? na spokojnie to mobo wystarczy, wystarczylo by nawet b85-g43

fakt zmien ssd na jakiegos cruciala mx100

i wez zalmana z3 plus reszta zestawu jak najbardziej ok

Opublikowano

oprocz tego ze gtxa bym wymienil na asusa (mniejsza szansa na piszczace cewki) to doplacilbym do ascrocka z97 pro 4, fajna plytka lepiej wyposazona od tej msi

­

Opublikowano

Asus słyszałem ,że wygina się ostro pod własnym ciężarem :D Jeżeli chodzi o płytę to przemyśle ,a co do dysku ssd to na pewno jest sens dopłacać te 200 zl? Jakie będą z tego korzyści? :) 

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

oprocz tego ze gtxa bym wymienil na asusa (mniejsza szansa na piszczace cewki) 

bullshit, w każdej karcie może piszczeć, to loteria, wiele zależy też od zasilacza

to doplacilbym do ascrocka z97 pro 4, fajna plytka lepiej wyposazona od tej msi

w codziennym użytkowaniu nie będzie żadnej różnicy, nie ma sensu dopłacać

@top

zestaw złożony dobrze, warto dopłacić te 40zł do najlepszego w swej kategorii cenowej Plextora M6S

http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-128gb-sata-iii-transfer-do-520mb-s-px-128m6s-637120/

lub, jeżeli zależy ci bardziej na pojemności - http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx100-256gb-sata3-2-5-550-330-mb-s-7mm-ct256mx100ssd1-645069/

z tym, że dopłata już spora.

Jeszcze jedna sprawa, skoro nie robisz OC to po co ci taki potężny cooler? Nawet, gdybyś robił OC na ok. 4.5GHz to taki Fortis 2 spokojnie dałby radę (wiem bo go mam, i5 4690k podkręcony do 4.6GHz  :) )

kartę zostaw, Asus Strix jedyne w czym jest lepszy od 970 Msi Gaming 4G to fakt, że ma backplate. MSI lepiej się podkręca i ma bardzo wysoką kulturę pracy.

a co do dysku ssd to na pewno jest sens dopłacać te 200 zl? Jakie będą z tego korzyści?  :)

czemu aż 200zł? 

korzyści to szybkość, choć i tak nie są to wielkie różnice i trudno je wyłapać na co dzień. Masz do wyboru szybki Plextor M6S 128GB za kwotę 295zł lub równie szybki MX100 256GB za kwotę 425zł (w internecie można znaleźć taniej niż na morelach). Pytanie tylko czy wykorzystasz te dodatkowe gigabajty. Na system i programy starczy ci 128gb. 256GB to jak zechcesz instalować gry, ale w grach prócz szybszego ładowania map nic się nie zmieni. FPS'y będą takie same.

Opublikowano

bullshit, w każdej karcie może piszczeć, to loteria, wiele zależy też od zasilacza

w codziennym użytkowaniu nie będzie żadnej różnicy, nie ma sensu dopłacać

wiadomo loteria, lecz na asusa az tak sie nei skarza

m2 czy e-sata to rzeczy ktore juz mozna zauwazyc w codziennym uzytkowaniu

­

Opublikowano

wiadomo loteria, lecz na asusa az tak sie nei skarza

bo MSI kupuje o wiele większa liczba osób, proste. Wystarczy spojrzeć na wyniki sprzedaży.

m2 czy e-sata to rzeczy ktore juz mozna zauwazyc w codziennym uzytkowaniu

najpierw musi mieć dysk, który to m2 wykorzysta, a jak widzimy autor nie zamierza kupować ssd ze złączem M2 

e-sata, ale po co? skoro usb 3.0 oferuje zbliżoną wydajność i pasuje do wszystkiego

Opublikowano

O taką pomoc właśnie mi chodziło,dzięki.

Co do dysku ssd to ten mój jest aż tak słaby? Z tego co widziałem to ludzie z niego są zadowoleni.Warto dopłacać te 50 zł do Plextora?

Jeżeli chodzi o obudowę to nadal nie wiem jaką wybrać. Z5 czy z3 plus.Z5 ma same dobre oceny,nikt na nic się nie skarży ale z3 kupiło więcej osób i ma więcej wentylatorów.Jedynie fakt ,ze trochę ludzi się skarży na ten terkoczący wiatrak i niepotrzebne ostre światło.

I kolejna rzecz czyli chłodzenie. Z5 (maks 15,5 wysokośc coolera) Z3 PLUS (16,2 wysokość coolera).Jakie będzie najlepsze chłodzenie dla z5 ,a jakie dla z3?

Opublikowano

z3 plus pod wzgledem wyposazenia stoi troche lepiej niz z5, z5 ma fajny design i wiele miejsca, lepszy system zarzadzania kablami

z3 plus ma 4 wentylatory w zestawie (maks 5 do zainstalowania w obudowie), z5 ma 2 (tez maks 5, z czego 1 na dole (czego z3 nie ma) i 1 na przodzie (z3 ma moziwosc az 2)

z3 plus masz palak gdzie jeszcze mozesz dac 2 wentylatory w srodku obudowy lub uzyc jako podporka jakiejs wiekszej karty graficznej, o ile bedzie ci to potrzebne

imo te obudowy roznia sie design glownie i wyposazeniem

tutaj wybor zalezy od ciebie, podalem plusy jak i minusy kazdej, wybierz sam

zreszta, sam jestem na rozterce czy z5 czy z3 plus white i tez sie zastanawiam ktora 

najlepszy coler to bedzie macho, wiecej na powietrzny nie oplaca sie dawac, grandis tez bedzie wystarczajacy

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...