Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymowa czasu po angielsku

p3nisaider

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak jest godzina do 12 to piszesz/mówisz po tym a.m 7 rano to seven o'clock a.m. Po południu to na przykład 16 to four o'clock p.m

It's five o'clock p.m [ its fajf oklok piem ]

Opublikowano

Czy można powiedzieć że jest twenty one seventeen ? 

Można, jest to jedna z form podawania czasu w języku angielskim, aczkolwiek nie każdy o tym wie, bo w szkołach nie zawsze zezwalają na takie coś z tego, co się orientuję, bądź wcale o tym nie mówią. Głównie uczą, że się podaje bardziej rozbudowanie, np. it's half past seven, albo it's eight o'clock... 

Jak jest godzina do 12 to piszesz/mówisz po tym a.m 7 rano to seven o'clock a.m. Po południu to na przykład 16 to four o'clock p.m

It's five o'clock p.m [ its fajf oklok piem ]

Niby i racja, w języku angielskim głównie się używa a.m i p.m, 24-godzinnego formatu stosunkowo rzadko, aczkolwiek można i tak, jak on napisał. ;)

zSCFQrN.png

Opublikowano

Można, jest to jedna z form podawania czasu w języku angielskim, aczkolwiek nie każdy o tym wie, bo w szkołach nie zawsze zezwalają na takie coś z tego, co się orientuję, bądź wcale o tym nie mówią. Głównie uczą, że się podaje bardziej rozbudowanie, np. it's half past seven, albo it's eight o'clock... 

Niby i racja, w języku angielskim głównie się używa a.m i p.m, 24-godzinnego formatu stosunkowo rzadko, aczkolwiek można i tak, jak on napisał. ;)

Tak, wiem, ale podałem mu ten najbardziej popularny, przyda mu się bardziej. ;)

Opublikowano

Tak, wiem, ale podałem mu ten najbardziej popularny, przyda mu się bardziej. ;)

No rozumiem, rozumiem, ale on pytał, czy można użyć takiego czasu, a nie o to, jak inaczej wymawiać. :p

zSCFQrN.png

Opublikowano

No rozumiem, rozumiem, ale on pytał, czy można użyć takiego czasu, a nie o to, jak inaczej wymawiać. :P

Zgadza się kolego, wbiłem sobie na omegle i tam z jakimś typkiem z UK gadałem i powiedział że można tak mówić, dzięki :P

zy95qg.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...