Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką płytę główną wybrać?

needpvp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, witajcie.

Mam pytanie do osób zajmujących się informatyką.

(oznacza to że jeśli nie znasz się na tym to nie czytaj i wyjdź z tego tematu)

Mam pewien dylemat. Otóż planuję zakup płyty głównej. 

W tym celu zrobiłem listę płyt które by się nadawały i po porównaniu ich "na oko" -  zostawiłem 2 płyty.  

Obie są bardzo podobne. Jednak znacząco różnią się ceną. 

Płyty które wybrałem i ich ceny:

MSI Z97 GAMING 7 ~650zł

Gigabyte GA-Z97X-Gaming G1 ~1300zł

I właśnie. Obie są dobre. Obie są przystosowane dla potrzeb graczy. Nie będę zagłębiać się w ich detale bo na płytach głównych się akurat nie znam. Liczę na Waszą opinię.

Jeśli ktoś wie coś na ich temat - może zrobić research. To prosiłbym aby napisał mi tutaj która jest lepsza do grania sieciowego. Oraz wymienił plusy i minusy obu tych płyt. 

Płyta będzie ubrana w:

i7-4790k

Corsair Vengeance Pro Red CL9

COOLERMASTER SILENT PRO GOLD 700W

MSI GeForce GTX 980 Gaming

Uczeń
Opublikowano

Bedziesz podkręcał?
Nie wiem po co przeplacac za takie plyty jak mozna wziac zwykla MSI Z97 Gaming 5 za 500zł i ona do wszystkiego starczy.

Opublikowano

W MSI płacisz głównie za smoka na radiatorze o dziwo ma lepszą sieciówke niż to gigabyte, w Gigabyte płacisz za oko na radiatorze + fajną dzwiękówke, niestety ktoś z gigabyte nie przewidział, że lepiej kupić płyte za 4 stówki i dokupić dzwiękówke za 2 stówki i dzwięk będzie lepszy, ale no mniejsza. Poza tym Gigabyte ma pare zbędnych bajerów jak np. sata express, które tak w sumie gówno daje, bo i tak najszybsze ssd dochodzą do 600 mb/s (nie mówie o tych na pcie).

Ja bym kupił:

Msi Z97-G43 lub tą gaming jeśli zalezy ci na smoku na radiatorze + jakiegoś xonara np. dg, mam i szczerze polecam (troche chłodno brzmi, ale nie jest źle)

Nie ma czegoś takiego jak "przystosowane do potrzeb graczy", to poprostu chwyt marketingowy mający na celu wyciagnac z ciebie jeszcze pare złotych.

Moim zdaniem, naprawde wysoki poziom płyt głównych prezentuje Asus Rampage/Hero/Impact/Gene/Ranger i w tym szukał bym high endowego sprzętu.

Opublikowano

Skoro masz taki sprzęt (lub będziesz miał) to chyba zależy Ci też na wyglądzie całości. Tu akurat problemu nie ma bo wybór jest szeroki więc jeśli będziesz jak kolwiek modował bude to masz wybór między niebieskimi, czerwonymi, żółtymi, pomarańczowymi... każdy znajdzie coś dla siebie jeśli o to chodzi.. O OC się nie pytam bo to w zasadzie głupie pytanie... I czy SLI będziesz robił bo po zasilaczu to raczej tak...

Wszystko zależy tylko od tego czy równie dobrze nie wystarczyłaby Ci płyta z nieco tańszego segmentu bo wyczytałem że za bardzo się na tym nie znasz. 

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Nawet się nie zastanawiaj tylko MSI. Ale jak kolega wyżej, proponuję MSI Z97-GAMING 5 na partpickerze , ma lepsze ratowania niż 7. A poza tym, jest tańsza. Zawsze zostanie Ci na jakąś drobną modernizację.

azbest_6038.png

Elo kochanie masz u mnie branie <3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...