Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Smsy ważna sprawa

GrauinPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam pytanie tylko dla osób będących w temacie.

Na chwilę obecną mam 15 lat, więc założenie przeze mnie działalności gospodarczej jest niemożliwe. Założyłem stronę, na której można losować gry za sms'a. Całość pieniędzy leci na homepay'a i zapełnia tam mój portfel. Czy działalność gospodarcza musi być otwarta (np. przez rodziców) w momencie, gdy cały portal zacznie działać, czy dopiero przy ewentualnej wypłacie pieniędzy z homepay'a?

Oczekuję odpowiedzi z wytłumaczeniem :).

Z góry dziękuję i każdą rzeczową odpowiedź nagrodzę limitem lajków :).

Opublikowano

Jeżeli coś sprawia dochód, czyli każda waluta mysi mieć swój podatek, nie wiem jak jest na tamtej stronie, czy on jest tam automatycznie odliczany, ale tak jest w prawie, że nawet darowizna ma swój podatek, więc czy chcesz dać komuś 100zł prawnie powinieneś zapłacić podatek od darowizny.

Opublikowano

A po c**j ma je płacić? Będą go ścigać za kilka złoty rocznie? Weź przestań... I tak już nasze państwo w c**ja leci z tymi podatkami, podatki od wszystkiego i na c**j to jak dług publiczny tylko rośnie, a ludziom coraz gorzej się żyje, nic dobrego nie robią z naszymi pieniędzmi (podatkami).

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Od każdego zarobku idziesz do urzędu skarbowego składasz odpowiedni pit na każda zarobioną kwotę ,czyli przykladowo co miesiąc ze wszystkich zarobków. Płacisz od nich około 18% ,jeżeli do końca roku nie przekroczysz coś koło tych 3091zł to oddadzą Ci to co zapłaciłeś ,jeśli przekroczysz zostaje u nich i tak co rok :)

Opublikowano

jeśli twoje przychody nie przekraczają rocznie 3091 zł nie musisz płacić podatku

a tak w ogóle, po cholerę ci odliczać podatek, tym bardziej, że muszą robić to twoi rodzice, bo sam jesteś niepełnoletni

graphic.png

Opublikowano

Ja zarobiłem około 3 stówy w necie i żadnego podatku nie płaciłem i jakoś żyje :D

Takie sprawy ożywiają nawet po paru latach, jak jednego kolesia udupili przez 3 złote i dostał karę parę tysięcy złoty ;)

PMK3yt4.png

Opublikowano

Takie sprawy ożywiają nawet po paru latach, jak jednego kolesia udupili przez 3 złote i dostał karę parę tysięcy złoty ;)

Cicho :D Nikt się nie dowie :D

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Wcale nie muszą odprowadzać rodzice ,ja sam zarabiam na umowach o dzieło i odprowadzam sobie samemu ,a pełnoletni jeszcze nie jestem :)

Opublikowano

Jeśli masz dochód mniejszy niż 3k rocznie to nie musisz nic odprowadzać. 

Ale muszę to zgłosić?

Opublikowano

Zależy czy twój dochód przekracza 3000 zl rocznie.

Narazie nie

z tego co wiem to 15 latek nie musi odprowadzać pitu wiec o co sie martwisz 

Ale moi rodzice tak

Opublikowano

Sami dorośli widzę ...

KAŻDY ZAROBEK ZGŁASZASZ DO URZĘDU SKARBOWEGO ODPOWIEDNIM PITEM I PŁACISZ 18% OD KWOTY ZAROBKU ,JEŻELI NIE PRZEKROCZYSZ W CIAGU ROKU 3091ZŁ TO ODDADZĄ CI PIENIĄDZE ( TE 18% )

Opublikowano

Sami dorośli widzę ...

KAŻDY ZAROBEK ZGŁASZASZ DO URZĘDU SKARBOWEGO ODPOWIEDNIM PITEM I PŁACISZ 18% OD KWOTY ZAROBKU ,JEŻELI NIE PRZEKROCZYSZ W CIAGU ROKU 3091ZŁ TO ODDADZĄ CI PIENIĄDZE ( TE 18% )

No ale to dopiero gdy dostanę wypłatę z homepaya?

Opublikowano

Od zarobku masz 2 tygodnie na odprowadzenie podatku. Bynajmniej ja tak mam od umowy o dzieło. Spytam sąsiadki bo jest z urzędu skarbowego jak u niej będę.

Opublikowano

Od zarobku masz 2 tygodnie na odprowadzenie podatku. Bynajmniej ja tak mam od umowy o dzieło. Spytam sąsiadki bo jest z urzędu skarbowego jak u niej będę.

Ale od momentu gdy homepay wypłaci czy od momentu gdy zostanie wysłany sms?

Opublikowano

Moim zdaniem od momentu kiedy otrzymasz pieniądze ,jak jest wysłany sms to homepay dostaje pieniądze ,a dopiero potem przelewa je do Ciebie.

Czyli przykładowo dostajesz kasę od nich na koniec miesiąca ,to od tego czasu idziesz zapłacić podatek :)

Opublikowano

Moim zdaniem od momentu kiedy otrzymasz pieniądze ,jak jest wysłany sms to homepay dostaje pieniądze ,a dopiero potem przelewa je do Ciebie.

Czyli przykładowo dostajesz kasę od nich na koniec miesiąca ,to od tego czasu idziesz zapłacić podatek :)

też tak myślę a chce jakieś potwierdzenie, a nie żeby potem kary 

A przy tym odprowadzaniu podatku to trzeba by zakładać DG ?

Opublikowano

Nie musisz zakładać.

Z tego co sąsiadka gadała 16 lat musisz skończyć aby samemu odprowadzać ,inaczej rodzice płacą doliczając do swoich zarobków :)

Opublikowano

Jakby mieli ścigać dzieciaki za jakies marne złotówki, to by nie starczyło miejsca w pierdlu... Przejmujesz sie jakbyś milionami miał obracać, pierdol te podatki i tak nic Ci nie zrobią.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Jakby mieli ścigać dzieciaki za jakies marne złotówki, to by nie starczyło miejsca w pierdlu... Przejmujesz sie jakbyś milionami miał obracać, pierdol te podatki i tak nic Ci nie zrobią.

Pomyśl, avatar z minecrafta i "PL" w nicku na Polskim forum B)

też tak myślę a chce jakieś potwierdzenie, a nie żeby potem kary 

Jakiej Ty się kary boisz, pan wyżej dobrze napisał z tym brakiem miejsca w pierdlu. Myślisz że graficy, koderzy, osoby które robią coś na zlecenie (na dodatek z MPCforum, największego forum o grach w Polsce! Twoja strona na pewno nie ma takiej popularności) mają jakąś działalność gospodarczą? Mają jakąś karę? Spójrz sobie na ten dział http://www.mpcforum.pl/forum/790-grafika-i-us%C5%82ugi-graficzne/ i ogólnie na dział GIEŁDA. 

Jak ktoś tam ma zarejestrowaną jakąś działalność gospodarczą i odprowadzają jakieś durne podatki za to, to ja jestem papieżem.

Zwyczajnie olej te podatki i resztę co tam chcesz robić z tą działalnością.

3t6EGVz.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...