Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co sądzisz o pluginie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to tak tworze prosty plugin (dla siebie :) pod serwer pvp ogólnie całość będzie dzialac tak :

gracze zaczynają grę z 0 lv za każdy lv gracz dostaje 10pkt statystyk i 1 pkt nauki

pkt statystyk można wymieniać na pkt siły,zręczności,"obsługi" broni jednoręcznej , oburęcznej, luku

każdą bron i pancerz posiadają swoje wymagania (sila,zrecznosc) + pancerz posiada dwa aspekty obrony przed ostrzami i strzałami

całość chciałem upchać do NBTTagow ale nie wyszło (same z nimi problemy jak nie znikają to po dodaniu graczowi itemu wywala go z serwera)

a teraz kilka pytan

- jak zrobić system obrażeń tzn przykładowo miecz zadaje 10,8-15,3 obrażeń pancerz atakowanego posiada obronę 12,21

czy lepiej  przykład miecz zadaje 10,8-15,3 obrażeń pancerz atakowanego posiada obronę 12%

czy może zrezygnować z tych obrażeń od do i zastapic stala liczba np 13.8

co tu jest zle ze po dodaniu graczowi itemu(itemStack org), bukkitIs wywala go z serwera (błąd to bodajże rozłączenie przez client'a)

InfoType to enum zawierający jedynie nazwy klucze oraz index w łańcuchu

public ItemStack setTagString(ItemStack is ,String liczba, InfoType type) {
		net.minecraft.server.v1_7_R3.ItemStack nmsItemStack = CraftItemStack.asNMSCopy(is);
		NBTTagCompound tag;

if (nmsItemStack.getTag()==null) {
			tag = new NBTTagCompound();
		}
		else tag = nmsItemStack.getTag();

if (tag.hasKey(type.getString())){
			String in = tag.getString(type.toString());
			String[] inList = in.split(";");
			inList[type.getIndex()] = liczba;
			String out = null;
			for (String s : inList) {
				out += s + ";";
			}
			tag.setString(type.getString(), out);
			nmsItemStack.setTag(tag);
//			nmsItemStack.save(tag);
			ItemStack bukkitIS = CraftItemStack.asCraftMirror(nmsItemStack);
			return bukkitIS;

-  rozgrywkę planowałem zrobić ja na zasadzie 3 drużyn walczących o przejmowanie miast , ale do tego co aktualnie robie to za cholerę nie pasuje z uwagi na przepaść jaka powstanie miedzy graczami, związaną z ekwipunkiem wiec nie ma to sensu :/

ogólnie to poszukuje jakiegoś ciekawego rozwiązania do stworzenia serwera PVp walka miedzy 2-4 drużynami <+przejmowanie miast>

Opublikowano

O i to jest to Porządny Oryginalny pomyłs :D. Obstawiam że twój plugin z dużą szybkością zdobędzie wielu chętny. Ja chętnie bym sprawdził tem plugin :)

O ile to twój własny... ;)

Opublikowano

rób pod 1.8, tam NBT są "naprawione" ;) Thinkofdeath dodał patcha by własne tagi się nie usuwały.

Co do losowości, nie wiem czy w MC ma to jakiś sens, bo MC nie ma rozwiniętego systemu walki... :P

A co do kodu... lepiej przygotuj sobie jakieś wrappery do tego całego szitu z NMS, tak by nie mieszać czystego kodu, z tym z NMS, ułatwi ci to aktualizowanie czy nawet dodawanie wsparcia dla wielu wersji MC.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

moim głównym celem dodając do broni wlasne wartości ataku było właśnie rozwinięcie systemu pvp , ale tutaj pojawia się problem bo jeśli dam zbyt wielkie różnice miedzy najsłabszą bronią a największą, to początkujący gracz nie będzie miał najmniejszych szans z kimś lepszym , znowuż gdy dam za małe wartości wymiana broni była by mało opłacalna 

dodatkowo plugin sprawdza czy gracz został zaatakowany krytycznie (nie potrafiłem tego inaczej nazwać po prostu czy gracz był w powietrzu gdy zadał obrażenia) + nieweilki bonus za umiejętności + (jeszcze nie dodałem) bonus za "nie pudłowanie" (np gdy masz 25% w posługiwaniu sie bronią jednoręczna) daje ci bonus za 2 trafienia przy 50% bonus sie zwiększa, do tego miałem dodać tarcze i parę pierdółek do luków .

rób pod 1.8, tam NBT są "naprawione" ;) Thinkofdeath dodał patcha by własne tagi się nie usuwały.

Co do losowości, nie wiem czy w MC ma to jakiś sens, bo MC nie ma rozwiniętego systemu walki... :P

A co do kodu... lepiej przygotuj sobie jakieś wrappery do tego całego szitu z NMS, tak by nie mieszać czystego kodu, z tym z NMS, ułatwi ci to aktualizowanie czy nawet dodawanie wsparcia dla wielu wersji MC.

może i pVp nie jest bardzo rozwinięte ale za to jakie daje możliwości :)(oczywiście gdy nie mówimy tylko o klepaniu sie po głowach mieczami) luki , mikstury , teren a gdy dołożymy do tego jakieś pluginy to zaczyna sie zabawa.

ja Java nie umiem znam może jakieś tak podstawy , parę rzeczy z bibliotek no i ogólnie kod wygląda tragicznie :P ale działa

wrappery - hm gdybym wiedział o co chodzi może bym spróbował , ale aktualnie mi sie nie chce  , leniwy ze mnie człowiek...

nie mieszałem Api z nms , stworzyłem osobna klase do edycji NBT oraz do edycji opisu przedmiotów . chyba że chodzi to o całkiem osobna bibliotekę ale nie wiem czy w moim przypadku by sie to sprawdziło bo jak napisałem wyżej nie znam dobrze Java no i traktuje to raczej hobBystycznie dla zabicia nudy ,niż na poważnie .

na tych Tag'ach to mi zbyt nie zależny chciałem je wykorzystać jako dodatek ,

możliwe że problem z zapisem tagów powoduje u mnie problem z javą**, lub jakis problem który sam spowodowałem .

no i dalej nie wiem jak zorganizować rozgrywkę (niechciałbym zrobić czegoś na zasadzie walki na rudny , tylko cos z otwartym światem , moze z przejmowaniem miast)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...