Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Steam, mało fpsów po aktualizacji

Fabian=

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

po aktualizacji systemu z windows 8 do windows 8.1 dostałem nagły spadek fps-ów. Teraz mam ich praktycznie tyle, co nic, bo jakieś 11 na serwerze, ale przed było 100 przez cały czas ;_;

Mam csa od około dwóch lat na steamie, wcześniej nie było takich problemów. Rozmawiałem z kumplem, który powiedział mi jedynie, że aktualizując nie zwróciłem uwagi na jakiś ukryty dysk, kurczę... 

W cs:go jest nawet w porządku, choć nie jest też najlepiej, bo mój sprzęt nie pozwala mi na zbyt wiele. No, ale nie o tym teraz. Co mogę zrobić, żeby klatki wróciły do normy? Mieliście podobne problemy? Jeżeli tak, to chociaż mnie nakierujcie. Nie wierzę w to, że nic nie można zrobić, a szkoda... :p

"Problemem nie jest problem.

Problemem jest twoje nastawienie do problemu."

http://fabko.ovh - technik serwerów csgo:-)

Opublikowano

A sterowniki masz najnowsze ?

Taki jest win 8.1 w sumie miałeś 8 fajnie ci  śmigało to zmiana nie potrzebna .

Mój kumpel zmienił na 8 po czym po 2 dniach ponownie na 7 bo podobno miał problemy z grami itd

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

A sterowniki masz najnowsze ?

Taki jest win 8.1 w sumie miałeś 8 fajnie ci  śmigało to zmiana nie potrzebna .

Mój kumpel zmienił na 8 po czym po 2 dniach ponownie na 7 bo podobno miał problemy z grami itd

Post bez sensu, zgłoszony. 

Sterowniki aktualizowane na bieżąco. Co do windows 8.1 jest on tam samo dobry jak windows 8, choć ja mam problem z jedną grą, nie jak to "Twój kolega" z kilkoma.

Opublikowano

Post bez sensu, zgłoszony. 

Sterowniki aktualizowane na bieżąco. Co do windows 8.1 jest on tam samo dobry jak windows 8, choć ja mam problem z jedną grą, nie jak to "Twój kolega" z kilkoma.

Tryb zgodności rozumiem sprawdzałeś to nawet nie ma co pisać nie? :) 

Tylko w CS'ie zanotowałeś taki spadek, czy gdziekolwiek indziej też jest widoczny? 

Rozumiem próbowałeś reinstalacje? (Chyba, że zmiana systemu była całkowitą czystką a nie samą aktualizacją?) 

Korzystasz z STEAM'a, spróbuj przywrócić pliki lokalne jeszcze w bibliotece gry. 

Jeśli to nie pomoże:

Synchronizacja pionowa na bank do wyłączenia. 

Karta graficzna dedykowana? - jeśli tak to jakiej firmy? 

Zobacz czasem czy nie tworzą Ci się procesy zjadające dużej ilości ramu teraz po aktualizacji i zwyczajnie system po włączeniu tejże gry nie wyrabia (chociaż pewnie to nie będzie miało miejsca, bo zapewne tylko CS tak tnie?) 

Ale warto sprawdzić. 

Jeśli nic z tego będą potrzebne logi z komputera :P

yyj6bCh.png
"Żaden etyczny inżynier oprogramowania nie zgodzi się napisać procedury zniszczBagdad.
Jego poczucie etyki domaga się, aby napisał procedurę
zniszczMiasto, a Bagdad przekazał jako parametr"

~
Nathaniel Borenstein 

Opublikowano

Tryb zgodności rozumiem sprawdzałeś to nawet nie ma co pisać nie? :) 

Tylko w CS'ie zanotowałeś taki spadek, czy gdziekolwiek indziej też jest widoczny? 

Rozumiem próbowałeś reinstalacje? (Chyba, że zmiana systemu była całkowitą czystką a nie samą aktualizacją?) 

Korzystasz z STEAM'a, spróbuj przywrócić pliki lokalne jeszcze w bibliotece gry. 

Jeśli to nie pomoże:

Synchronizacja pionowa na bank do wyłączenia. 

Karta graficzna dedykowana? - jeśli tak to jakiej firmy? 

Zobacz czasem czy nie tworzą Ci się procesy zjadające dużej ilości ramu teraz po aktualizacji i zwyczajnie system po włączeniu tejże gry nie wyrabia (chociaż pewnie to nie będzie miało miejsca, bo zapewne tylko CS tak tnie?) 

Ale warto sprawdzić. 

Jeśli nic z tego będą potrzebne logi z komputera :P

Troszeczkę sensowniejsza odpowiedź, no to jedziemy... ;-)

Tryb zgodności - sprawdzałem, oczywiście.

Tylko w grze Counter-Strike 1.6, niestety.

Zmiana systemu była aktualizacją z 8 do 8.1

Był on reinstalowany kilkanaście razy, nic nie dało, więc nie sądzę, że to cokolwiek pomoże.

Wyłączona.

NVida GetForce 720M oczywiście aktualizowana

Sprawdzałem też już kilka razy procesy i to tylko w CS-ie spadają mi fpsy do bardzo małej liczby.

Nie mam pojęcia jak mogę pokazać Ci te logi z komputera. 

@LosT.

Opublikowano

Wejdź w bibliotekę steam -> gry -> ppm na cs -> właściwości -> ustaw opcje uruchamiania i dopisz tam -nofbo -nomsaa

Dodatkowo do configu dopisz:

fps_override 1

gl_vsync 0

Ja tez miałem zawsze stałe 100fps po aktualizacji w smoke mam po 40 a zawsze stała wartosc była. Pomoglo dopisanie komend do cfg:

gl_vsync "0"

gl_ansio "0"

m_filter "0"

m_customaccel "0"

Rate ustawione? rate 25000 ; ew. rate 999999 ; cl_updaterate 101 ; cl_cmdrate 101 ; cl_rate 250000 ; ex_interp 0.01.

Klikasz na pulpicie prawym przyciskiem myszy. Wyskoczy Co coś takiego jak Panel Sterowania NVidia. Wchodzisz w to i po lewo szukasz Ustawienia 3D a następinie opcję Zarządzanie ustawieniami 3D. Tam szukasz synchronizacja pionowa. Klikasz i wybierasz opcję " Wymuś Wyłączenie"

Próbuj :)

Opublikowano

Hm.
Kolega ma może zintegrowaną kartę graficzną dodatkowo w płycie głównej?
Bo to może być nasza odpowiedź :)

Dodatkowo warto sprawdzić czy czasem nie zaczął się dziwnym zbiegiem okoliczności sprzęt po aktualizacji przegrzewać (bywa tak też niestety...)

// 
Taki zabieg robił waść? Bo masz nVidie prawda?bU8frHF.png

yyj6bCh.png
"Żaden etyczny inżynier oprogramowania nie zgodzi się napisać procedury zniszczBagdad.
Jego poczucie etyki domaga się, aby napisał procedurę
zniszczMiasto, a Bagdad przekazał jako parametr"

~
Nathaniel Borenstein 

Opublikowano

Hm.

Kolega ma może zintegrowaną kartę graficzną dodatkowo w płycie głównej?

Bo to może być nasza odpowiedź :)

Dodatkowo warto sprawdzić czy czasem nie zaczął się dziwnym zbiegiem okoliczności sprzęt po aktualizacji przegrzewać (bywa tak też niestety...)

// 

Taki zabieg robił waść? Bo masz nVidie prawda?bU8frHF.png

Wyłączenie synchronizacji pionowej zrobiłem na samym początku. 

Laptop się nie przegrzewa, nic, a nic.

A o tej karcie graficznej - jak sprawdzić?

Opublikowano

Czu w ustawieniach karty graficznej w którejś z opcji masz taki kursor i po lewej stronie jak przesuniesz masz wydajność a po prawej "jakość" ? Jeśli tak to ustaw wszystko na wydajność. Zwiększy to twoje fpsy

Opublikowano

Czu w ustawieniach karty graficznej w którejś z opcji masz taki kursor i po lewej stronie jak przesuniesz masz wydajność a po prawej "jakość" ? Jeśli tak to ustaw wszystko na wydajność. Zwiększy to twoje fpsy

Sprawdzane, nie dodaje zbyt dużo, bo jakieś 3-4 fpsy.

Opublikowano

Problem występuje nadal. Nikt nie ma żadnych pomysłów jak go rozwiązać?

Może otwórz csa w oknie, albo zobacz z rozdzielczością, zmniejsz ją, zmień ustawienia nvidii z jakości na wydajnośc i to samo zrób w systemie panelstrowania>system>ustawienia zaawansowane systemu>wydajnośc>zmień wszystko na wydajność :p

Opublikowano

Może otwórz csa w oknie, albo zobacz z rozdzielczością, zmniejsz ją, zmień ustawienia nvidii z jakości na wydajnośc i to samo zrób w systemie panelstrowania>system>ustawienia zaawansowane systemu>wydajnośc>zmień wszystko na wydajność :P

Problem występuje nadal, cały czas to samo.

Opublikowano

Probowales komend typu developer 1?

Jesli to laptop to masz zintegrowana karte i procek i musisz przeinstalowac sterowniki do nich bo w tej chwili są nie pod tą wersję systemu.

Opublikowano

Nic nowego. 

Przeinstalowane sterowniki, wszystko pod dobrą wersję. FPSy w wyborze po 100, ale już na serwerze ~40, a zawsze było o wiele więcej. Synchronizacja pionowa wyłączona. Macie jeszcze jakieś propozycje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...