Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

I znowu RAM ;_;

mikser38

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Zakupiłem ostatnio pamięć Crucial Balistix 8gb 1600 cl9 ddr3. Jako że moje pamięci ram to pamiętające odległe casy kingstony 2+1 gb wyjąłem obydwie i włożyłem tylko nową. I zaczęły się jaja. Komputer nie działa z 1 ramem - pokazuje się tylko logo pc factory, po czym komputer się restartuje. Próbuje włożyć samą kość 2gb, może crucial uszkodzony czy coś. Nie, to samo. Wkładam cruciala i 2gb kingstone'a - komputer włącza się, ale windows nawet się nie ładuje (tzn. wchodzi w "ładowanie systemu winows, ale znaczka nie ma i może tak stać 0,5h). Po włożeniu 2+1 komputer działa normalnie. Pomuszcie ;_;

Opublikowano

sam sobie dopieprzyłeś zamiast brać 8 Gb KIT  ( 2x4 Gb )  do płyty która pewnie  obsługuje tylko dual channel albo jest ustawiona na ten tryb

mniejsze pojemności pamięci działają razem bez problemu bo jak widać w miarę pokrywają się banki pamięci w nich ale niestety nie będą współpracowały w dualu z większa kością pamięci

zawsze możesz zwrócić czy wymienić towar do 14 dni roboczych jak masz paragon ;)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

To jest microATX płyta :D Czyli ma tylko dwa sloty na RAM'y, a, że nie jest jakaś kozacka i nowa to może nie mieć możliwości działania na jeden kości tak jakby :v 

Opublikowano

@RobeM a to ch*j, nie będe brał 8gb kit jak za chwile bede skladal nowy komputer z 16gb

da się jakoś zmienić, żeby płyta głowna nie pracowała w dualu ?

mój model:

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-h55m-s2h_10/specs/

nie nie da się kompletnie nic zamienić

nawet pojęcia nie masz że płyta nie obsługuje pamięci większych niż 4 Gb w slocie, pisze to wyraźnie skoro w dualu ma 8Gb max ( 2x 4 Gb ) obsługiwanej pamięci

KIT nie zaszkodził by bo równie dobrze mogłeś potem dokupić drugiego KIT 8 Gb , nowe płyty z reguły maja cztery sloty na pamięci

nie każda płyta obsługuje moduły większe niż 4 Gb w slocie, na to tez trzeba zwrócić uwagę zwłaszcza przy płytach obsługujących 16 Gb.

teraz jak masz 8 Gb kość MUSISZ kupić płytę co obsłuży kości tej wielkości w slocie

zresztą do gier nie jest aż tyle potrzebne pamięci , zwykły bezsens bo  jak zarazie nie istnieją gry wymagające aż tak dużych ilości pamięci, 6-8 Gb to optymalna ilośc

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...