Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Taśma riser PCI-E a karta graficzna.

Cytryn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Jeżeli użyję przykładowo takiej taśmy: http://allegro.pl/tasma-riser-pci-e-pcie-pci-express-16x-16x-19cm-i4906856938.html

To czy możliwe są jakieś niepożądane działania karty graficznej, spadki fps czy coś?

Bo mam za mało miejca na płycie głównej ;/ (źle mi doradzono w komputroniku) i odstęp między chłodzeniem procka a kartą graficzną wynosi 3mm (karta dzięki temu mi się grzeje bo w spoczynku ma 40stopni przy wiatrakach 38% a wcześniej z 30stopni przy wiatrakach 18%)

Proszę ewentualnie też o pomoc w dobraniu taśmy jeżeli to ma znaczenie.

Opublikowano

Spadnie ci predkosc przesylu danych=gry beda gorzej chodzic... wlasnie w gpu najbardziej liczy sie vram ;-; ale spokojnie 40 stopni to nie duzo. moja ma 28 w spoczynku i 63 w stresie natomiast 105 w stresie gdy wloze karte dzwiekowa :D

Opublikowano

wlasnie w gpu najbardziej liczy sie vram ;-; 

Rozwiń to, bo szykuje się ciekawa teoria. Idąc Twoim tokiem rozumowania mogę kupić gt 630 z 4giga vramu i wszystko będzie śmigać mi na ultra, a na np. 270 z 2giga vramu nie ma prawa coś nowszego działać.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Przecież to będzie praktycznie niezauważalny spadek wydajności. Może kilka punktów mniej w 3d Marku. 

Idąc waszym tokiem rozumowania, powinniśmy skracać jak najbardziej taśmy SATA, żeby dysk miał większe prędkości odczytu/zapisu. Podobnie z myszą/klawiaturą - zamiast 2m przewodu USB trzeba go wymienić na jak najkrótszy, żeby lag input był mniejszy. 

Przewody zasilające też bym skrócił, bo zawsze muszę czekać te nanosekundy po wciśnięciu przycisku power. Strasznie irytująca rzecz. 

W ogóle, jeżeli ktoś zna elektrownię z szybszym prądem, to będę wdzięczny za info. 

@topic:

To nie są specjalnie wysokie temperatury, zważywszy na to, że wentylatory nie pracują nawet na 50%. Włącz OCCT na godzinę i sprawdź temperatury w stresie. Zrób porządek z przewodami w obudowie, ewentualnie załóż dodatkowy wentylator (z tyłu obudowy, z boku, na górze), żeby PC mógł oddychać świeżym powietrzem. 

Wybór taśmy ma znaczenie, ale tu przede wszystkim chodzi o jakość wykonania samych wtyków, izolacji i przewodów pod nią (żeby się przypadkiem nie połamały, jak któryś raz je wygniesz). 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Przecież to będzie praktycznie niezauważalny spadek wydajności. Może kilka punktów mniej w 3d Marku. 

Idąc waszym tokiem rozumowania, powinniśmy skracać jak najbardziej taśmy SATA, żeby dysk miał większe prędkości odczytu/zapisu. Podobnie z myszą/klawiaturą - zamiast 2m przewodu USB trzeba go wymienić na jak najkrótszy, żeby lag input był mniejszy. 

Przewody zasilające też bym skrócił, bo zawsze muszę czekać te nanosekundy po wciśnięciu przycisku power. Strasznie irytująca rzecz. 

W ogóle, jeżeli ktoś zna elektrownię z szybszym prądem, to będę wdzięczny za info. 

@topic:

To nie są specjalnie wysokie temperatury, zważywszy na to, że wentylatory nie pracują nawet na 50%. Włącz OCCT na godzinę i sprawdź temperatury w stresie. Zrób porządek z przewodami w obudowie, ewentualnie załóż dodatkowy wentylator (z tyłu obudowy, z boku, na górze), żeby PC mógł oddychać świeżym powietrzem. 

Wybór taśmy ma znaczenie, ale tu przede wszystkim chodzi o jakość wykonania samych wtyków, izolacji i przewodów pod nią (żeby się przypadkiem nie połamały, jak któryś raz je wygniesz). 

Sprawdź testy. Przy słabej jakości riser'a różnice są naprawdę spore. 

Opublikowano

Sprawdź testy. Przy słabej jakości riser'a różnice są naprawdę spore. 

Spore różnice? To niech ci testerzy kupią porządny riser. 

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...