Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hobbit - Bitwa pięciu armii (Uwaga - spoilery)

Exíle_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o filmie?

Byłem na maratonie w zeszły piątek i powiem wam, że na pewno jest to grubo przeciągane, aczkolwiek na 3d robiło to niezły efekt.

Najśmieszniejszy moment jak Legolas skakał po tych bloczkach na spadającej wieży, kiedy bił się z tym poddanym Azoga Plugawego :D

Opublikowano

30 min jebanych reklam i pół popcornu wjebanego xD

Ogólnie 1'sza część podobała mi się bardziej w tej nowej było za dużo walki , ale to tylko moja opinia.

784091427630431250239.png
Regulamin sygnatur

Opublikowano

Pierwsza część była najnudniejsza, bo tylko szli szli szli szli i tyle było.

u mnie na maratonie to 15 min reklam pierwszych, a po każdej części 10 min przerwy na papieroska i wracamy i kolejna część bez reklam :D

w ostatniej części masz rację dużo walki, ale to chyba najlepsze

Opublikowano

Szczerze, spodziewałem się czegoś więcej. Racja, przeciągane na siłę, bitwa wyglądała jakoś tak... dziwnie. No i Legolas/Assassin skaczący po rozpadającym się moście... Ale ogólnie może być, niezobowiązujące kino w sam raz na długie zimowe wieczory :)

"Wróg mojego przyjaciela jest moim wrogiem"

Opublikowano

Ogólnie film w porządku lecz czasami przesadzili z efektami.. Przykładowo była scena gdy Azog był pod lodem i w mgnieniu oka znalazł się na lodzie i walczył dalej..(Odbił się od dna/wody? :P ) lub orkowie stworzeni do walki ,do zabijania a tu bach! jeden z drugim dostał kamieniem od Hobbita i koniec ich żywota .

Dobry film,ta część nie odstaje od dwóch poprzednich,polecam do obejrzenia.

#rein

Opublikowano

Liczyłem na coś lepszego ,za dużo efektów specjalnych zbyt dużo nieprawdziwych wątków ,i krasnoludowie z Żelazych Wzgórz na jakiś kozłach ,no ręce opadają...

Liczyłem ,że Tauriel zginie ,i z cały szacunkiem dla ^^fanów^^ Hobbita ,ale ta postać nigdy nie będzie pasować do Śródziemia ,a poza tym to czysta hipokryzja ,ponieważ Tauriel nie pojawia się w WP ,co się z nią stało ? Dlaczego nie była w Drużynie Pierścienia ? Wyparowała ? Ta walka w Dol Guldur kompletnie wyssana z palca, masakryczny wygląd Nazguli. Do tego brakowało mi sceny z zgonem Thorina w NAMIOCIE nie na lodzie... Nie mówiąc już o powrocie i spędzeniu wiosny u Beorna - wiedziałem od początku ,że tego wątku nie będzie. Brakowało mi też lektora - tych barwnych opisów norki hobbita , Mrocznej Puszczy . Ehhh ogółem dobre filmy ,dam mocne 7/10 ,ponieważ czuje niedosyt i lekki rozczarowanie .

bez gif

Opublikowano

Pierwsza część była najnudniejsza, bo tylko szli szli szli szli i tyle było.

u mnie na maratonie to 15 min reklam pierwszych, a po każdej części 10 min przerwy na papieroska i wracamy i kolejna część bez reklam :D

w ostatniej części masz rację dużo walki, ale to chyba najlepsze

To jest właśnie moim zdaniem najgorsze. To walka jest najmniej istotniejszym elementem w uniwersum. Dlatego 3 była najgorsza bo było w niej zdecydowanie za dużo walki. 1 była najlepsza moim zdaniem.

Opublikowano

Pierwsza sprawa to prawie dramat antyczny. Akcja w jeden dzień, od nocy do późnego wieczoru następnego dnia.

Druga sprawa 10 orłów i niedźwiedź rozwalili armię z Guden Bad (tak to sie piszę chyba) - śmieszne dla mnie.

Trzecia sprawa parę wieśniaków z widłami i łopatami, tys. na oko krasnoludów i ok. 5tys. elfów rozwaliło horde orków i gigantów - beka, bo powinni paść jak śmiecie.

Podsumowanie:

Spodziewałem się wiele po tym filmie bo 1,2 część była naprawdę świetna ale zmylili moje "napalanie" na 3 część.

Osobiście ludziom, którzy nie dbają o szczegóły - film polecam, lecz nie tego się spodziewał. Reżyser po 5 częściach zamiast zrobić dojebisty finish - zrobił gunwo. 

Opublikowano

Pierwsza sprawa to prawie dramat antyczny. Akcja w jeden dzień, od nocy do późnego wieczoru następnego dnia.

Druga sprawa 10 orłów i niedźwiedź rozwalili armię z Guden Bad (tak to sie piszę chyba) - śmieszne dla mnie.

Trzecia sprawa parę wieśniaków z widłami i łopatami, tys. na oko krasnoludów i ok. 5tys. elfów rozwaliło horde orków i gigantów - beka, bo powinni paść jak śmiecie.

*Gundabad

Nie lekceważ waleczności ludzi ,a zwłaszcza krasnoludów o nadludzkiej krzepie :) Co do eflów wielu z nich było weteranami ,mnóstwa wojen także byli świetnymi wojownikami, wystarczy porównanie 1 elf = 20 ludzi . Orłów było więcej niż 10 ,a Beorn to nie jest zwykły niedźwiedź ,poza tym pała szaleńczą nienawiścią do orków i w czasie bitwy był w furii.

bez gif

Opublikowano

film był dobry,bardzo mi się podobał, wiadomo było parę naciąganych scen, typu Hobbit rzuca kamieniami a orki padały jak muchy czy wspomniany wyżej Legolas który skacze po rozwalających się kamieniach. Sam tytuł mówił "bitwa pięciu armii ", ale trochę za dużo walki. Film oceniam 9/10 i polecam.

Opublikowano

Chciałbym go obejrzeć, choć nie mogę wybrać się do kina, bo godziny emitowania są naprawdę śmieszne. Może ktoś z Was zna jakąś stronę, żeby obejrzeć, a może nawet pobrać... zależy mi na ty. Wszystkie wcześniejsze części już widziałem, w kinie były w normalnych godzinach, więc mogłem skoczyć, a teraz kompletna klapa... Oczywiście pw ;-)

"Problemem nie jest problem.

Problemem jest twoje nastawienie do problemu."

http://fabko.ovh - technik serwerów csgo:-)

Opublikowano

Chciałbym go obejrzeć, choć nie mogę wybrać się do kina, bo godziny emitowania są naprawdę śmieszne. Może ktoś z Was zna jakąś stronę, żeby obejrzeć, a może nawet pobrać... zależy mi na ty. Wszystkie wcześniejsze części już widziałem, w kinie były w normalnych godzinach, więc mogłem skoczyć, a teraz kompletna klapa... Oczywiście pw ;-)

U mnie w kinach to samo, w ciągu całego dnia (dwa dni po premierze) film puszczany jest 4 razy.. i to jeszcze w jedynym z większych kin w Polsce. Dziwne jak dla mnie, mimo tego na film trafiłam. Film mnie nie zaskoczył, trochę ubarwione wiadomo Legolas i jego kołczan ze strzałami które się nie kończą (chociaż.. zaraz... one się skończyły o dziwo).  o.O

Dla fanów książek polecam - dla tych co chcą dobrego filmu niekoniecznie. :P 

Opublikowano

Jak dla mnie świetny w 1-2 cze. nie było żadnych dużych bitew a w trzeciej od samego początku coś się dzieje.Oczekiwałem wielkiej wali ze smokiem a tu szok smok zginął pierwszy i na samym początku filmu co mnie zdziwiło i doprowadzało do zadawania sobie pytania " Co dalej będzie? ", lecz się nie zawiodłem.

Świetna oprawa muzyczna oraz pierwszy raz bo nawet w Władca pierścieni nie widzieliśmy armii walczących krasnoludów. Wielu mówi, że miało nie dosyt wręcz przeciwnie to nie leży w filmie, lecz w waszych oczekiwaniach za bardzo poszliście do przodu i liczyliście sami nie wiecie na co.

Ogółem najbardziej intrygował Thorin szczerze odczuwałem, że do końca filmu będzie pod wpływem złota i diamentów, lecz dzięki Bilbo coś w nim pękło i niestety przypieczętował to śmiercią oraz Kill i Fill co chyba najbardziej irytowało " Dlaczego oni !?!?! ".

Lecz nic nie mogło dorównać niesamowitym sceną walki Legolasa bardzo jak wy to mówicie "naciągane", lecz to nadal film Fantasty, ale widać olbrzymi wkład finansowy w te sceny.

I co wydało mi się fajne i ciekawe kiedy Legolas żegnał się z swoim Ojcem ten nakazał mu się spotkać z synem Arathorna czyli Aragornem świetny materiał na kolejną Trylogię, lecz niestety sam Peter Jackson powiedział więcej filmów z Powieści Tolkina nie będzie.

A sama rodzina nie zgadza się na produkowanie filmów... Czego? Tego nikt nie wie, lecz jak wiadomo są to materiał na niesamowite filmy :)

Pozdrawiam :)

837371446280124127260.png
Opublikowano
oraz Kill i Fill co chyba najbardziej irytowało " Dlaczego oni !?!?! ".

Właśnie! Dlaczego oni :D

Mi się podobała scena w której Ojciec Legolasa mówi tej rudej, że boli ją to tak bardzo, bo było to prawdziwe. Wtedy nasunęła mi się pewna myśl :)

Poza tym walka krasnoludów (ogólnie rasy), którą bardzo dobrze wykonano, bo kto by pomyślał, że takie niskie i małe, a tak silne i niszczące :D

Walka Thorina z Azogiem była świetna (nie licząc momentu w którym Azog wskutek nieznanej nam siły rozwala lód na oko 5 centymetrowej grubości i wylatuje na 2 metry w górę) :D

Opublikowano

Właśnie! Dlaczego oni :D

Mi się podobała scena w której Ojciec Legolasa mówi tej rudej, że boli ją to tak bardzo, bo było to prawdziwe. Wtedy nasunęła mi się pewna myśl :)

Poza tym walka krasnoludów (ogólnie rasy), którą bardzo dobrze wykonano, bo kto by pomyślał, że takie niskie i małe, a tak silne i niszczące :D

Walka Thorina z Azogiem była świetna (nie licząc momentu w którym Azog wskutek nieznanej nam siły rozwala lód na oko 5 centymetrowej grubości i wylatuje na 2 metry w górę) :D

Co do siły Azoga :

On był dużo silniejszy od Thorina wręcz ośmielę się powiedzieć lepszy.  Tak jak i w "Władca Pierścieni" każdy zapominał kim są orkowie "zrodzeni w ziemi z niewiarygodną siłą" jedni byli silni, lecz głupi, ale Azog należał do innej sfery był prawą ręką Saurona więc nie mógł być słaby a ponadto był rozumny i inteligentny w stosunku do innych orków w końcu nimi dowodził.

Thorin miał sporo szczęścia zabijając go. W filmie często pokazywali gdy walczyli 1 na 1 że są równi i to jest właśnie jeden z głównych czynników tego dlaczego nie wierzymy w siłę Azoga bo tak na prawdę Thorin przy nim to mięczak :)

A co do walki Krasnoludów o małych nóżkach i wielkich tarczach są niczym taran oraz wykazują wielką siłę w końcu są w stanie kopać w skałach xD

Opublikowano

6/10 wg mnie najgorsza część z trylogii Hobbita. A teraz dlaczego:

- Komputerowi orkowie. (serio? informatycy tańsi niż dwudziestu typa w makijażu? :( )

- Komputerowy Dain z Żelaznych Wzgórz! (nie wiem czy ogarnęliście, ale cała ta postać była tworzona efektami. #icryeverytime )

- Legolas overpowered

- Tauriel nie zginęła, chociaż była bohaterką wyssaną z palca

- Thranduil mądry elf ogarnia w trakcie walki, że stracił ludzi dopiero po utracie swojego łosia. No po prostu władca idealny.

- Armie orków tak duże, że sytuacja była praktycznie beznadziejna dla obrońców. Obrona była niemożliwa.

A teraz błędy fabularne biorąc pod uwagę obraną przez reżysera drogę:

- Saruman zapewniający, że zajmie się Sauronem, po czym nie ma nawet sceny z nim w Mordorze. (chociaż scenka jak gdzieś znajduje Palantir by mnie zadowoliła! )

- Zero scen kończących wątki innych bohaterów. Bilbo sobie wrócił, a reszta?! Co z Miastem Dal? Co z tym sługusem władcy Esgaroth? Nawet nie powiedzieli, kto przejął władzę nad Ereborem! (wg ksiażki zrobił to Dain.)

- Czarnoksiężnik z Angmaru już nie żyje, ale w jego twierdzy nadal rezydują orkowie i się nie kłócą? Dobry żart.

- Bitwa Pięciu Armii była rozegrana między ludźmi, krasnoludami, elfami i uwaga: goblinami i wargami. Tam nie powinno być orków W OGÓLE. A tymbardziej dwóch ogromnych armii z twierdz, które powinny być dawno zniszczone, lub (Dol Guldur) dopiero mają zostać odbudowane w czasach Władcy Pierścieni.

Nie hejcę całkowicie, tylko wytykam błędy, bo byłem, jestem i będę wielkim fanem uniwersum Tolkiena.

Tyle z mojej strony. Pozdrawiam.

Opublikowano

6/10 wg mnie najgorsza część z trylogii Hobbita. A teraz dlaczego:

- Komputerowi orkowie. (serio? informatycy tańsi niż dwudziestu typa w makijażu? :( )

- Komputerowy Dain z Żelaznych Wzgórz! (nie wiem czy ogarnęliście, ale cała ta postać była tworzona efektami. #icryeverytime )

- Legolas overpowered

- Tauriel nie zginęła, chociaż była bohaterką wyssaną z palca

- Thranduil mądry elf ogarnia w trakcie walki, że stracił ludzi dopiero po utracie swojego łosia. No po prostu władca idealny.

- Armie orków tak duże, że sytuacja była praktycznie beznadziejna dla obrońców. Obrona była niemożliwa.

A teraz błędy fabularne biorąc pod uwagę obraną przez reżysera drogę:

- Saruman zapewniający, że zajmie się Sauronem, po czym nie ma nawet sceny z nim w Mordorze. (chociaż scenka jak gdzieś znajduje Palantir by mnie zadowoliła! )

- Zero scen kończących wątki innych bohaterów. Bilbo sobie wrócił, a reszta?! Co z Miastem Dal? Co z tym sługusem władcy Esgaroth? Nawet nie powiedzieli, kto przejął władzę nad Ereborem! (wg ksiażki zrobił to Dain.)

- Czarnoksiężnik z Angmaru już nie żyje, ale w jego twierdzy nadal rezydują orkowie i się nie kłócą? Dobry żart.

- Bitwa Pięciu Armii była rozegrana między ludźmi, krasnoludami, elfami i uwaga: goblinami i wargami. Tam nie powinno być orków W OGÓLE. A tymbardziej dwóch ogromnych armii z twierdz, które powinny być dawno zniszczone, lub (Dol Guldur) dopiero mają zostać odbudowane w czasach Władcy Pierścieni.

Nie hejcę całkowicie, tylko wytykam błędy, bo byłem, jestem i będę wielkim fanem uniwersum Tolkiena.

Tyle z mojej strony. Pozdrawiam.

Przepraszam kolego masz trochę racji, ale wiele się mylisz :)

Thranduil Jak czytałeś książkę to powinieneś wiedzieć, że był on egoistycznym władcą i to dzięki niemu zaostrzał się konflikt pomiędzy krasnoludami i elfami dla niego inne rasy oraz jego własny lud był niczym nawet Legolas się nie liczył zbytnio dla niego :)

Co do efektów dojrzali widzowie mogą je źle odbierać już przy pierwszej części Hobbita pisali o tym po prostu nasze oko jest przyzwyczajone do czego innego i drażnią nas tego typu efekty, lecz młody widz nie widzi tej różnicy.

Mówisz, że obrona była nie możliwa a w "Władca Pierścieni" tam co cześć byli bez szans i dawali radę oraz nie zapominaj jak wyżej napisałem, że orkowie to tępi żołnierze 1 człowiek przypadał na 5 orków taka prawda orkowie to byli kalacy ledwo chodzili czy też biegali :)

Co do Tauriel się zgodzę nie odegrała jakieś tam ważnej roli jedynie z Fillim coś romantycznego.

Saruman na prawdę też chciał bym to zobaczyć i myślę, że może w wersji rozszerzonej na DvD coś takiego zaistnieje bo w końcu ile by trwał ten film tak samo z końcówką jak by mieli pokazywać każdego po kolei co się z nimi stało.

Co do tego, że nie powinno być orków tutaj zgubiłeś się orkowie zawsze byli i będą od początku do końca mówisz, że dopiero w "Władca Pierścieni" powinny być odbudowane nie one był zawsze i orkowie z nich korzystali, ale dopiero w "Władca Pierścieni" ludzie się o tym dowiedzieli pamiętaj, że dużej różnicy czasu nie ma pomiędzy "Hobbitem" a "Władcą Pierścieni"

Jak mówię na większość wątków zabrakło im czasu, ale liczymy na wersję rozszerzoną na DvD.

Jeszcze jest jedna rzecz Legolas, który wyrusza w poszukiwaniu Aragorna wątek nie potrzebny a się pojawił po co skoro Peter Jackson twierdzi, że więcej nie będzie trylogii od Tolkiena.

Opublikowano

W Władcy Pierścieni wykorzystano taktyczne zagrywki:

- Szarża z oślepiajacym blaskiem słońca ( Helmowy Jar i drugi dzień walki na polach Pellenoru)

- albo chociażby wiarołomcy, którzy nagle pojawili się na polu bitwy i  przelali się przez wrogów niczym morze umarłych.

A w Bitwie Pięciu Armii? 

Nie chodzi mi o to, że orkowie nie istnieją, ale, że to gobliny tam powinny brać udział. Do tego nie zastosowano tam nic taktycznego. Naprawdę nie wiem co się wydarzyło, żeby ogromne orkijskie armie uciekły przerażone. Bo zginął Azog? Ktoś kolejny na pewno przejąłby dowództwo ;) Krasnoludów przybyło mało, ciągle ginęli, ale w trakcie bitwy nagle ich przybywało, bo liczba walczących się nie kurczyła. To wszystko było jakieś 8/10 w skali "bezsęsu".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...