Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Porządny poradnik do Essentials'a / Część I

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witacie!
Przestawiam zapewne nie pierwszy poradnik do Essentials’a, ale ten jest nie zwykły. Pokaże jak dobrze oraz poprawnie skonfigurować config.yml oraz inne pliki tego pluginy, a więc do dzieła ;)

Download i Instalacja
Możecie pobrać ze strony bukkit.org oto link:

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/essentials/

Lub pobrać mój serwer z Essentials na silniku Craftbukkit 1.7.2 (nie zapomnij o wtyczkach Essentials Chat, Protect etc.):

http://1drv.ms/1viE27D

Oto skan pliku:

https://www.virustotal.com/pl/url/98bb5d0b1833d7371a8c41b8099de2dfda2a774b98c553884c707b5195d9970c/analysis/1419685727/

Jeśli pobraliście plik ze serwerem to możecie ominąć ten punkt.
Najlepiej wyłącz serwer i do folderu plugins, który znajdziesz w głównym folderze serwera wrzuć plik Essentials.jar pobranego z bukkit.org . Następnie uruchom serwer i gotowe. Możesz go konfigurować.
(Jeśli wyskakują jakieś błędy, pisz to pomogę.)
     Konfiguracja config.yml | Ogólne

Zajrzyjmy do config.yml znajdującego się w plugins w folderze Essentials.

Linijki od 21 – 220.

# A color code between 0-9 or a-f. Set to 'none' to disable.
ops-name-color: 'none'

1. Jest to opcja, która informuje nas jaki kolor nicku będzie miał OP(operator) na serwerze. Domyślnie jest to 4, czyli mocny czerwony. Ja zalecam ustawić na 'none' - oznacza iż gracz z OP'em nie będzie miał żadnego koloru nicku tylko standardowy.  Tak jak zrobiłem to wyżej w kodzie.

# The character(s) to prefix all nicknames, so that you know they are not true usernames.
nickname-prefix: ''

2. Linijka "mówi" o tym jaki znak będzie stał przez nickiem gracza gdy zmieni on sobie nick komendą /nick [player] [nick].
Jeśli nic nie wstawicie, czyli wykasujecie ten znak przed nickiem nic nie będzie stało.

# The maximum length allowed in nicknames. The nickname prefix is included in this.
max-nick-length: 20

3. Ta linijka mówi o tym jak długi może być nick ustalany przez gracza komendą /nick [player] [nick] . Zalecam na np. 20 znaków.

teleport-safety: true

# The delay, in seconds, required between /home, /tp, etc.
teleport-cooldown: 2

# The delay, in seconds, before a user actually teleports.  If the user moves or gets attacked in this timeframe, the teleport never occurs.
teleport-delay: 3

# The delay, in seconds, a player can't be attacked by other players after they have been teleported by a command.
# This will also prevent the player attacking other players.
teleport-invulnerability: 5

4. Pierwsza opcja, czy teleportowanie ma być bezpieczne. Np. gracz stoi nad lawą, tepa gracza, jeśli jest na true nie tepnie go, jeśli na false tepnie, ale gracz najprawdopodobniej zabije się. Lepiej zostawić na true.
Druga opcja mówi ile czasu gracz musi odczekać pomiędzy kolejnymi teleportami.
Trzecia opcja ustala czas(w sekundach) ile gracz będzie czekał na teleportowanie do home, do gracza etc.
Ostatnia opcja mówi ile czasu po przeteleportowaniu gracz będzie miał ochronę przed innymi graczami.
Polecam ustawić jak ja mam. Oczywiście wszystko możecie edytować dla siebie.

# The delay, in seconds, required between /heal or /feed attempts.
heal-cooldown: 60

5. Opcja ta ustawia po ilu sekundach można ponownie użyć komendy /heal , /feed .

# What to prevent from /i /give.
# e.g item-spawn-blacklist: 46,11,10
item-spawn-blacklist:

6. W tej opcji ustawiamy jakie itemy nie będą dawane przez /give i nne tego typu komendy. Dodajemy je po dwukropku( :). Np.  item-spawn-blacklist: 1,2,2:1,

# For more information, visit http://wiki.ess3.net/wiki/Command_Reference/ICheat#Item.2FGive
permission-based-item-spawn: false

# Mob limit on the /spawnmob command per execution.
spawnmob-limit: 10

# Shall we notify users when using /lightning?
warn-on-smite: false

7. Pierwsza mówi o tworzeniu permssion do dawania itemów. Są one wypisane nieco niżej. Ustawione na false wyłącza dawanie na permssion, a ustawione na true je włącza.
Ustawia limit spamowania mobów komendą /spawnmob [typ] [ilość] .
Czy ma powiadamiać o użyciu komendy /lightning .

socialspy-commands:
  - msg
  #- w
  #- r
  - mail
  #- m
  #- t
  #- whisper
  #- emsg
  #- tell
  #- er
  #- reply
  #- ereply
  #- email
  #- action
  #- describe
  #- eme
  #- eaction
  #- edescribe
  #- etell
  #- ewhisper
  #- pm

8. W tych linijkach są ustawiania komend widocznych dla administratora po włączeniu trybu SocialSpy.  Polecam ustawić tak jak ja mam. Nie potrzebnie dawać tyle komend. Te dwie wystarczą.

player-commands:
  - afk
  - afk.auto
  - back
  - back.ondeath
  - balance
  - balance.others
  - balancetop
  - build
  - chat.color
  - chat.format
  - chat.shout
...

9. Domyślne komendy gracza, gdy nie będzie zainstalowanego pluginy na permisję, jeśli jest normalnie trzeba dodać permisję.

------------------------------------------------------------------------------------------      

Do pokazania jest jeszcze wiele funkcji. Między innymi w kitach można dawać kasę oraz za nie pobierać kasę. Za nie długo dodam kolejną część poradnika.

Oceniajcie. Spodobało chcesz więcej, daj LIKE.

Pozdrawiam

EDIT: Link do Wiki Essentialsa

http://wiki.mc-ess.net/wiki/Main_Page

4462514400953061278225.png

Opublikowano

TuT dobry na pewno się komuś przyda ale szkoda, że nie opisałeś wszystkiego ;)

Leci +

CPU: I5-4460 (w planach i74690k) GPU: GTX960 4G

Opublikowano

Naprawde trudno polapac sie o co chodzi w danej czesci essentialsa, zwlaszcza ze wszystko jest opisane, trudne moze byc co najwyzej edytowanie smaego kodu pluginu...

Ale lap ten + za chec robienia czegos dla slabszych uzytkownikow.

Opublikowano

Najlepiej jebnij wszystko jednym kolorem na pewno każdy się doczyta bez problemu.

Jak dla mnie poradnik do kitu zwłaszcza że nawalił tekstu jednym kolorem.

junior.jpg

Opublikowano

socialspy-commands:

- msg

#- w

#- r

- mail

#- m

#- t

#- whisper

#- emsg

#- tell

#- er

#- reply

#- ereply

#- email

#- action

#- describe

#- eme

#- eaction

#- edescribe

#- etell

#- ewhisper

#- pm

W tych linijkach może ustawić komendy jakimi gracze będą się porozumiewać poza czatem globalnym, w tzn. wiadomości prywatnej. Polecam ustawić tak jak ja mam. Nie potrzebnie dawać tyle komend. Te dwie wystarczą.

To nie jest ustawianie komend, którymi gracze porozumiewają się poza czatem globalnym, tylko ustawianie komend widocznych dla administratora po włączeniu trybu SocialSpy.

player-commands:

- afk

- afk.auto

- back

- back.ondeath

- balance

- balance.others

- balancetop

- build

- chat.color

- chat.format

- chat.shout

...

Domyślne komendy gracza, lecz aby je miał trzeba dodać do permssion uprawnienia

To są uprawnienia, które gracz otrzymuje domyślnie, jeśli na serwerze nie jest zainstalowany plugin obsługujący uprawnienia.

Jeśli bierzesz się za poradnik, opisz wszystko rzetelnie i poprawnie.

Nie trzeba być jakimś specem od serwerów MC, wystarczy umieć czytać i tłumaczyć z angielskiego na polski. (niczego nie sugeruję xD)

Opublikowano

@cubeman i tak połowa nie dokładnie zastosuje się do poradnika  a po co im życie kompilować, jakby co udostępniłem serwer z Essentialsem na którym już jest plugin odpowiedzialny za permisję(PermssionEX) a co do tych socjal to rzeczywiście mogłem się pomylić. Angielskiego nie znam na tyle dobrze aby nie popełnić błędów w tłumaczeniu :)

A Google to wiadomo jak tłumaczy... i chyba wolę sam przetłumaczyć.

I jak zaznaczam to nie jest cały Essentials, ale może jakaś jego 1/4 część. W późniejszych poradnikach zejdę na trudniejsze problemy.

EDIT: to wszystko jest napisane w config.yml tylko po angielsku, ale to tak na marginesie.

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik. Bardzo rozwinięty, lecz jest kilka błędów, tu się nie zgodzę:

player-commands:
  - afk
  - afk.auto
  - back
  - back.ondeath
  - balance
  - balance.others
  - balancetop
  - build
  - chat.color
  - chat.format
  - chat.shout
...
Domyślne komendy gracza, lecz aby je miał trzeba dodać do permssion uprawnienia.

to nie są domyślne komendy, lecz działają dopiero wtedy, kiedy nie ma pluginów takich jak permissionsex. ;)

sygnatura.png

Opublikowano

Spoczko poradnik, caly z zapalem przeczytalem i znalazlem blad ortograficzny

4. Pierwsza opcja, czy teleportowanie ma być bezpieczne. Np. gracz stoi nad lawą, tepa gracza, jeśli jest na true nie tepnie go, jeśli na false tepnie, ale gracz najprawdopodobniej zabije się. Lepiej zostawić na true.
Druga opcja mówi ile czasu gracz musi odczekać pomiędzy kolejnymi teleportami.
Trzeba opcja ustala czas(w sekundach) ile gracz będzie czekał na teleportowanie do home, do gracza etc.
Ostatnia opcja mówi ile czasu po przeteleportowaniu gracz będzie miał ochronę przed innymi graczami.
Polecam ustawić jak ja mam. Oczywiście wszystko możecie edytować dla siebie.

Opublikowano

@xCeglix

Błąd już poprawiony. Za niedługo dodam Część II.

Do wszystkim wyżej:

W tym moim serwerze jest już plugin na permisję (PremissionEX).

Szczerze mówiąc to zależy od interpretacji słownej. Domyśle jeśli ktoś pobrał tylko sam Essentials. Lecz poprawię, ale tak jak to mówią zależy to od interpretacji.

• 2 lata później...
Opublikowano
36 minut temu, Ukaż. napisał:

Może się przydać :)

prosze cie, na ***j odkopujesz ten temat? Chcesz w ten sposob nabic posty?

@antywarn

Łał, co za poradnik, nigdy nie wiedzialem jak sobie poradzic z prostym configiem essentialsa jak mialem 8 lat, dzieki!

JAVA <3

• Biter. zmienił(a) tytuł na Porządny poradnik do Essentials'a / Część I

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...