Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy komputer za ok.1500zł

Mr.Cukier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym kupić nowy komputer, który będzie mi służył głównie do gier! Mogę na to przeznaczyć ok.1500zł - to ruchoma kwota, równie dobrze może być np.1600, albo 1400. Będę grał w takie gry jak: battlefield 4 multiplayer, far cry 4, world of warcraft, call of duty i wiele innych. Zależy mi na tym, żeby nowe tytuły takie jak battlefield 4 chodziły mi jak najpłynniej. 

Ze starego komputera planuję zostawić:

-nagrywarkę dvd,

-kartę graficzną HD7770 1gb GDDR5 GIGABYTE wersja oc (za ile mogę dostać wydajniejszą od mojej kartę graficzną?)

-dysk twardy WD 1t, 

-moniotor samsung 21' 1920x1080,

-myszkę, klawiaturę, głośniki, sluchawki.

-chłodzenie noctua: http://allegro.pl/noctua-nh-u12p-se2-158mm-940g-12-6-dba-i4857271838.html(niekoniecznie musi ono zostać, jeśli podstawka procesora nie będzie się zgadzała to kupię inne)

Moje drobne uwagi do nowego komputera:

zasilacz: musi on mieć odpowiednią moc, żeby w przyszłości np. włożyć mocniejszą kartę graficzną no i nie chcę jak się to mówi "pudła z bombą zegarową".

płyta główna; chciałbym, żeby miała przynajmniej 4 porty na ram, żeby w przyszłości rozbudować, opłaca się kupić płytę z maxymalną ilością ramu 32gb, czy raczej 16gb wystarczy(przez np.3/4lata?)

procesor: no tutaj trzeba włożyć jak najwydajniejszą jednostkę, żeby radziła sobie np. z bf4 przy 64graczach no i z innymi wymagającymi grami.

ram:tutaj mam dylemat... kupić jedną kość 4gb, a później dokupić drugą czy od razu 8gb?

obudowa: fajnie jakby miała jakieś filtry przeciw kurzowe no i jakieś dodatkowe wentylatory :)

Jeśli możecie to podajcie link do sklepu, gdzie dostanę te podzespoły najtaniej.

To chyba tyle, z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi!

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/p5pKYP/

w zasadzie w 1600 zl zmiescisz sie z MSI B85M E45 (4 sloty na ram)

mozesz oszczedzic na obudowie lub zrezygnowac z kostki ram

To będzie najwydajniejszy zestaw w tej cenie? No, a jeśli podnieść troszkę budżet np. do 1700 to da radę coś lepszego upchnąć? 

Jak wygląda sprawa z podkręcaniem tego procesora? 

Wypowiedz się proszę na temat procesorów amd, bo słyszałem, że też dają rade :)

No i co do tej płyty... to nie wiem czy nie będzie za ciasno jak włożę tam to chłodzenie (chodzi mi o przestrzeń między kartą graficzną, a radiatorem procesora). Czy płyty atx są dużo droższe i czy opłąca się taką założyć zamiast tej micro ATX?

PS;Dziękuję, za szybką odpowiedź :)

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

To będzie najwydajniejszy zestaw w tej cenie? No, a jeśli podnieść troszkę budżet np. do 1700 to da radę coś lepszego upchnąć? 

Jak wygląda sprawa z podkręcaniem tego procesora? 

Wypowiedz się proszę na temat procesorów amd, bo słyszałem, że też dają rade :)

No i co do tej płyty... to nie wiem czy nie będzie za ciasno jak włożę tam to chłodzenie (chodzi mi o przestrzeń między kartą graficzną, a radiatorem procesora). Czy płyty atx są dużo droższe i czy opłąca się taką założyć zamiast tej micro ATX?

PS;Dziękuję, za szybką odpowiedź :)

wydatek na procesor z odblokowanym mnoznikiem to wydatek okolo 1400zl liczac plyta do tego przeznaczona i procesor

1700? chyba starczy na i5 4590, to tyle

amd... fx 6300 jest ciekawa propozycja do oc jesli nie chcemy intela, ale rywalizuje on z i3, reszta procesor od amd jest nieoplacalna (no chyba ze uzywki)

plyty atx nie sa drozsze od mATX, jesli zalezy ci na wygodzie w srodku pc to oplaca sie

­

Opublikowano

wydatek na procesor z odblokowanym mnoznikiem to wydatek okolo 1400zl liczac plyta do tego przeznaczona i procesor

1700? chyba starczy na i5 4590, to tyle

amd... fx 6300 jest ciekawa propozycja do oc jesli nie chcemy intela, ale rywalizuje on z i3, reszta procesor do amd jest nieoplacalna

plyty atx nie sa drozsze od mATX, jesli zalezy ci na wygodzie w srodku pc to oplaca sie

To tych procesorów bez odblokowanego mnożnika nie da się w ogóle podkręcać? Teraz się pytam, czy ten szybszy procesor zrobi mi jakąś różnicę podczas grania? Bo jak różnica to np.2/3 klatki na sec. to chyba sobie odpuszczę.

Więc może włożymy do tego zestawu płytę atx?

Co do tego amd... to jeśli go podkręcę do granic możliwości to będzie on na równi z tą i5 z tego zestawu? No, a amd ma jeszcze procesory 8 rdzeniowe, co o nich powiesz?

Opublikowano

To tych procesorów bez odblokowanego mnożnika nie da się w ogóle podkręcać? Teraz się pytam, czy ten szybszy procesor zrobi mi jakąś różnicę podczas grania? Bo jak różnica to np.2/3 klatki na sec. to chyba sobie odpuszczę.

Więc może włożymy do tego zestawu płytę atx?

Co do tego amd... to jeśli go podkręcę do granic możliwości to będzie on na równi z tą i5 z tego zestawu? No, a amd ma jeszcze procesory 8 rdzeniowe, co o nich powiesz?

poki co w grach amd<intel i to znacznie wiec nawet nie myslmy o tym

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g41-pc-mate-b85-sata3-usb3-pcie3-0-s-1150-atx-b85-g41-pc-mate-581505/

wrzuc sobie skoro cie stac

­

Opublikowano

poki co w grach amd<intel i to znacznie wiec nawet nie myslmy o tym

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g41-pc-mate-b85-sata3-usb3-pcie3-0-s-1150-atx-b85-g41-pc-mate-581505/

wrzuc sobie skoro cie stac

Odpowiedz mi jeszcze czy 4590 będzie dużo wydajniejszy od 4460?

No i ten zestaw jest już złożony "po najniższej linii oporu"? Czy można np. wrzucić tam ram tańszej firmy lub jakiś inny zasilacz(jeśli mam stracić na wydajności czy coś to nie ruszam)? Tzn. jeśli można to żeby zaoszczędzić maxymalnie nie tracąc wydajności i np. zaoszczędzone pieniądze zainwestować w lepszy procesor :) 

Przy tym obecnym zasilaczu będę mógł później do zestawu wrzucić np. R9 270x? No i jakbym miał wymieniać obecną kartę graficzną na lepszą, to na co już opłacało by się wymieniać obecną jednostkę? 

Co powiesz o tym zasilaczu: http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-series-450w-80plus-120mm-fan-cp-9020096-eu-649091/

Jeszcze np. chciałbym włożyć sobie pamięci GoodRam, bo obecnie takie mam i nie narzekam, wypowiesz się na temat nich?

Są jakieś porównywalne płyty do tych MSI, które podałeś, tylko, że od innych producentów?

Przepraszam, że tyle zbędnych pytań zadaję, ale chciałbym złożyć ten pc rzetelnie.

Bardzo dziękuję za pomoc :) Może jeszcze ktoś wypowie się na temat tego zestawu (z 2 postu), może ma jakieś sugestie?

Opublikowano

no i5 4590 zauwazysz roznice, a skoro cie stac (1700zl) to bierz

ramy cruciale to najlepszy wybor, good ramy sa drozsze jesli chcesz miec takie same jak te (taktowanie i timingi)

zasilacz dobry, ale moj bardziej przyszlosciowy, chodz do r9 270x ten jak i moj podany starczy i jeszcze ma zapas

goodramy zalezy, ramy dobre, nic specjalnego (chodz w tej cenie lepsze sa cruciale i tansze)

sa jeszcze asrocka i gigabyte, odpowiedniki drozsza a ta jest na prawde dobra 

­

Opublikowano

no i5 4590 zauwazysz roznice, a skoro cie stac (1700zl) to bierz

ramy cruciale to najlepszy wybor, good ramy sa drozsze jesli chcesz miec takie same jak te (taktowanie i timingi)

zasilacz dobry, ale moj bardziej przyszlosciowy, chodz do r9 270x ten jak i moj podany starczy i jeszcze ma zapas

goodramy zalezy, ramy dobre, nic specjalnego (chodz w tej cenie lepsze sa cruciale i tansze)

sa jeszcze asrocka i gigabyte, odpowiedniki drozsza a ta jest na prawde dobra 

No to teraz nie wiem co z tym zasilaczem :/ Bo mogę zaoszczędzić te 50zł i dorzucić do procesora. No ale zasilacz ważna rzecz i nie chcę fajerwerków czy coś. Może są jeszcze jakieś inne dobre zasilacze to coś wybierzemy?

Opublikowano

antec vp 500/corsair vs 450 to najlepsze w cenie 150zl

potem nie ma nic lepszego jak tt smart 530, nastepnie jest cm G550M, wiece do pojedynczej GPU nie trzeba poki co

­

Opublikowano

antec vp 500/corsair vs 450 to najlepsze w cenie 150zl

potem nie ma nic lepszego jak tt smart 530, nastepnie jest cm G550M, wiece do pojedynczej GPU nie trzeba poki co

No to jaki ten zasilacz brać? Bo myślę, że w przyszłości do tego pc włożę jakiegoś r9 270x/280x oczywiście jeśli są to dobre karty graficzne do gier, ale myślę, że te są ok.

Wypowie się jeszcze ktoś na temat tego zestawu? Będę wdzięczny :)

Opublikowano

No to jaki ten zasilacz brać? Bo myślę, że w przyszłości do tego pc włożę jakiegoś r9 270x/280x oczywiście jeśli są to dobre karty graficzne do gier, ale myślę, że te są ok.

Wypowie się jeszcze ktoś na temat tego zestawu? Będę wdzięczny :)

skoro masz zamiar wrzucic r9 280x to bierz tt smart 530, starczy spokojnie

do corsaira czy anteca bym nie ryzykowal

­

Opublikowano

skoro masz zamiar wrzucic r9 280x to bierz tt smart 530, starczy spokojnie

do corsaira czy anteca bym nie ryzykowal

Powiedz mi jeszcze jak jest z gwarancją na morele? Np.jakby mi płyta padła to normalnie zanoszę do sklepu i przyjmują, czy jak? 1732zł wyszło mi z 4590 i płytą ATX więc nie jest źle :)

No a jakieś procesory i7 z podobną wydajnością po ile chodzą? Czy raczej to jest najszybszy procesor w tej cenie? Brać 4460 czy 4590?

Opublikowano

Co myślicie o takim zestawie:

i5 4460/4590/4440

MSI H81-P33

GOOD RAM DDR3 PLAY 8GB

THERMALTAKE SMART SE MODULAR 530W

ZALMAN Z3 PLUS

Na jakich ustawieniach graficznych i w ok. ilu fps'ach dam radę pograć na multi BF4 z moją HD7770?

Opublikowano

Ja na i5 4440 + r7 260x w Battlefieldzie 3 mam płynną grę na ultra. Jako że posiadam aktualnie jedynie 4gb ram, (BF4 ma rekomendowane 8, nie 4 jak w przypadku BFa 3) mogę rzec że gdybyś miał taką samą kartę graficzną, wyciągnąłbyś najwyższe ustawienia graficzne. Z twoją kartą, myślę że wysokie.

Opublikowano

Ja na i5 4440 + r7 260x w Battlefieldzie 3 mam płynną grę na ultra. Jako że posiadam aktualnie jedynie 4gb ram, (BF4 ma rekomendowane 8, nie 4 jak w przypadku BFa 3) mogę rzec że gdybyś miał taką samą kartę graficzną, wyciągnąłbyś najwyższe ustawienia graficzne. Z twoją kartą, myślę że wysokie.

Oczywiscie w bf4?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...