Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tuningujemy starucha...

squah v3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Po uświadomieniu sobie że na moim ok. 6 letnim PC nawet FIFA15 nie pójdzie, postanowiłem zabrać się za niego.

Nie bardzo się jednak na tym znam, więc zwracam się do was o pomoc. 

Co kupić jako pierwsze? Czy dobrze wybrałem?
Komputer ma służyć głównie do gier, chcę aby nowsze produkcje szły płynnie na średnich ustawieniach (raczej nie zamierzam robić oc). 

Budżet to ok. 2000zł (zamieniam wymieniać podzespoły stopniowo). Póki co mam ok. 800 zł, więc za dużo to to nie jest, ale wolę wydać to na modernizację pc niż kolejny niepotrzebny badziew typu nowy telefon, który wcale mi do szczęścia nie jest potrzebny.

Mój aktualny sprzęt:

Procesor: INTEL CORE 2 DUO E7200 2,53 GHz 3MB

Płyta główna: FOXCONN P4.G31MV G31+ICH7 S775

RAM: DDR-2 3,00 GB

Dysk Twardy: 320GB

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8600 GT

Zasilacz: Nie wiem, ale też pewnie do wymiany
Obudowa: FOXCONN TSAA908 450PP PPFC350

Całość to ogólnie jeden, wielki gotowiec, kupiony w Avansie jakieś 6 lat temu za cenę znacznie niższą niż podzespoły które zamierzam wymieniać.

Czytając trochę forum wykminiłem taki zestaw: 

http://www.morele.net/inventory/info/Tq6IOF/

Nada się? Coś trzeba koniecznie dokupić? Co wymienić? A jeśli już to od czego zacząć kupować?

Kupienie całkiem nowego składaka nie wchodzi w grę.

O! Nawet znalazłem ofertę avansa z 2008r. z moim PC! :D

http://www.promoceny.pl/detail/komputer-easy-touch-speed-3327/
Opublikowano

do zestawu wyzej podanego dalbym jakas obudowe zalezna od twego budzetu (czy tam zalmana t4 czy z3 plus)

zestaw ktory podales jest ok oprocz karty, w tej cenie moza juz miec gtx 760, polka wyzej wydajnosc

to tyle

­

Opublikowano

polecam procesor AMD FX 6300 aktualnie posiadam, płacisz tyle ile jest warta :)

Panu dziękujemy. Po co mu polecasz fx'a 6300 który jest gnieciony totalnie przez i5 (zwłaszcza w grach)? Pamiętaj - gówno > Amd

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

polecam procesor AMD FX 6300 aktualnie posiadam, płacisz tyle ile jest warta :)

Do AMD jakoś nie jestem przekonany, wolę zapłacić więcej za Intela i mieć pewność że mnie nie zawiedzie.

do zestawu wyzej podanego dalbym jakas obudowe zalezna od twego budzetu (czy tam zalmana t4 czy z3 plus)

zestaw ktory podales jest ok oprocz karty, w tej cenie moza juz miec gtx 760, polka wyzej wydajnosc

to tyle

Obudowa raczej może zaczekać? Choć jeśli miałbym wybierać to raczej http://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-czarna-matx-atx-okno-usb-3-0-605201/

Nad tą kartą właśnie się jeszcze zastanowię. Niby ludzie piszą że ten Asus Radeon miażdży, jednak ten gtx 760 też kusi.

Czekam jeszcze na odpowiedź od czego zacząć wymianę, żeby wszystko działało jak ta lala i jak najszybciej poczuć różnicę w wydajności.

Opublikowano

Do AMD jakoś nie jestem przekonany, wolę zapłacić więcej za Intela i mieć pewność że mnie nie zawiedzie.

Obudowa raczej może zaczekać? 

Nad tą kartą właśnie się jeszcze zastanowię. Niby ludzie piszą że ten Asus Radeon miażdży, jednak ten gtx 760 też kusi.

Czekam jeszcze na odpowiedź od czego zacząć wymianę, żeby wszystko działało jak ta lala i jak najszybciej poczuć różnicę w wydajności.

zebys szybko odczul roznice w wydajnosci za 800zl to tylko uzywki, z nowek do tego nic nie kupisz 

­

Opublikowano

Obudowa raczej może zaczekać? Choć jeśli miałbym wybierać to raczej http://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-czarna-matx-atx-okno-usb-3-0-605201/

Obudowa może zaczekać. Gtx 760 to karta klasę wyżej od 270x.

Zacznij od zmiany platformy i nowego zasilacza, grafikę zostaw na koniec.

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

Opublikowano

wzialbym na twoim miejscu jakis mocniejszy zasilacz, poza tym widziałem złe opinie o zasilaczach corsair. 

Panu dziękujemy. Po co mu polecasz fx'a 6300 który jest gnieciony totalnie przez i5 (zwłaszcza w grach)? Pamiętaj - gówno > Amd

może twoje gówno > amd jeśli posiada tak dużą moc w stosunku do ceny, ale to nieważne. chodzi o to, że nie mieszkamy w ameryce, a różnica 400zł to dosyć dużo. oczywiście, jęśli autor ma pieniądze, to intel lepszy. 

Kup dysk SSD - z pewnością zobaczysz różnice. 

Opublikowano

Kolejny specjalista informatyk widzę

wzialbym na twoim miejscu jakis mocniejszy zasilacz, poza tym widziałem złe opinie o zasilaczach corsair. 

450w spokojnie starczy, nie wiem po co mu więcej. Taki zasilacz by nawet pociągnął z palcem w d***e gtx'a 970, więc nie rozumiem w czym tu problem... A to, że widziałeś opinie nikogo nie obchodzi, też sobie wiele rzeczy mogę widzieć. Miałem styczność z zasilaczami od Corsaira, są świetne i nie ma z nimi żadnych problemów, nigdy nie spotkałem się z negatywną opinią na ich temat.

może twoje gówno > amd jeśli posiada tak dużą moc w stosunku do ceny, ale to nieważne. chodzi o to, że nie mieszkamy w ameryce, a różnica 400zł to dosyć dużo. oczywiście, jęśli autor ma pieniądze, to intel lepszy. 

Może i procki od Amd dysponują sporą mocą obliczeniową, tylko szkoda, że gry jej nie wykorzystują. Przypominam, że autor oczekuje pc'ta do gier, więc automatycznie Amd odpada :)

Jeśli kupno dysku ssd umożliwi mu komfortową grę w Fife to pozdrawiam serdecznie.

KLIK!

Opublikowano

Z tymi pieniędzmi to bym tak nie przesadzał :D Chociaż i tak wolę dozbierać więcej na Intela. Po prostu mam złe doświadczenia z AMD (i nie tylko ja).

Dysk SSD też w przyszłości zakupię, ale to nie jest dla mnie priorytetem. Poza tym używałbym go głównie pod system i najważniejsze programy.

No może z tym aby poczuć od razu różnicę przesadziłem, ważne żeby jedno działało dobrze bez drugiego, bo zanim złożę całość to minie może rok (przez ten czas pewnie wymagania kolejnych gier wzrosną dwukrotnie, ale ciii xD).

Podsumowując:

http://www.morele.net/inventory/info/aWbl5/

+Zacząć od zasilacza i procka?

Opublikowano

Podsumowując:

Jak chcesz 8gb ramu to bierz takie: http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

Kartę możesz brać od Asusa - będzie taniej.

Zacznij od zasilacza. Potem zmiana platformy (płyta, procek, ramy), chcąc zmienić procesor automatycznie musisz też zmienić ramy i płytę. 

KLIK!

Opublikowano

Z tymi pieniędzmi to bym tak nie przesadzał :D Chociaż i tak wolę dozbierać więcej na Intela. Po prostu mam złe doświadczenia z AMD (i nie tylko ja).

Dysk SSD też w przyszłości zakupię, ale to nie jest dla mnie priorytetem. Poza tym używałbym go głównie pod system i najważniejsze programy.

No może z tym aby poczuć od razu różnicę przesadziłem, ważne żeby jedno działało dobrze bez drugiego, bo zanim złożę całość to minie może rok (przez ten czas pewnie wymagania kolejnych gier wzrosną dwukrotnie, ale ciii xD).

Podsumowując:

zasilacza+procka+plyty+ramow jesli juz 

­

Opublikowano

Kolejny specjalista informatyk widzę

450w spokojnie starczy, nie wiem po co mu więcej. Taki zasilacz by nawet pociągnął z palcem w d***e gtx'a 970, więc nie rozumiem w czym tu problem... A to, że widziałeś opinie nikogo nie obchodzi, też sobie wiele rzeczy mogę widzieć. Miałem styczność z zasilaczami od Corsaira, są świetne i nie ma z nimi żadnych problemów, nigdy nie spotkałem się z negatywną opinią na ich temat.

Może i procki od Amd dysponują sporą mocą obliczeniową, tylko szkoda, że gry jej nie wykorzystują. Przypominam, że autor oczekuje pc'ta do gier, więc automatycznie Amd odpada :)

Jeśli kupno dysku ssd umożliwi mu komfortową grę w Fife to pozdrawiam serdecznie.

kidmod? żałosny gościu, ogarnij ego 

poza tym na kompie nie tylko się gra, ssd przyspiesza ładowanie gier itd. 

nikogo również k***a nie obchodzi, że nie masz co innego robić tylko walić konia do tego, że znasz się na rzeczy lepiej od innych. nie chciałem nikomu tu zaszkodzić, a to że znasz się lepiej nie jest czymś, czego nie mógłbym przyznać. 

Opublikowano

Jak chcesz 8gb ramu to bierz takie: http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

Kartę możesz brać od Asusa - będzie taniej.

Zacznij od zasilacza. Potem zmiana platformy (płyta, procek, ramy), chcąc zmienić procesor automatycznie musisz też zmienić ramy i płytę. 

20 zł w przypadku karty graficznej wielkiej różnicy mi nie robi, zwłaszcza jeśli gtx ma być bardziej wydajny. 

Ok, w takim razie zasilacz zamówię jeszcze może w tym roku, a Płytę z prockiem i RAM'em za jakieś 2 miechy jak dojdzie wypłata za ulotki :P

Dzięki za pomoc, temat póki co niech zostanie otwarty bo może jeszcze coś mi się przypomni.

Opublikowano

20 zł w przypadku karty graficznej wielkiej różnicy mi nie robi, zwłaszcza jeśli gtx ma być bardziej wydajny. 

Chodziło mi o gtx'a 760 od Asusa, jest taniej a wydajność taka sama, zawsze parę złoty w kieszeni się ma ;) http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-760-2gb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-overclock-gtx760-dc2oc-2gd5-585996/

KLIK!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...