Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy komputer zestaw

Tomkowic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuję zakup nowego komputera. Złożyłem sobie dwa takie same zestawy komputerowe, różniące się tylko procesorem.

http://www.morele.net/inventory/info/oojh7m/ - procesor i5

http://www.morele.net/inventory/info/xAR2Mk/- procesor i7

I tutaj nasuwają się pytania:

Co ewentualnie zmienić w zestawie?

Czy ta grafika jest odpowiednia (wydaję mi się, że jest najlepsza z tej serii kart)?

Czy rzeczywiście, powinienem dopłacić do i7ki?

Czy ta obudowa jest spoko, i nadaję się dla mnie?

Czy chłodzenie w obudowie będzie wystarczające?

Czy pokusić się o chłodzenie wodne? Słyszałem, że jest bardzo dobre, ale czy wejdzie mi do tego zestawu?

Jeżeli wybiorę i7ke, słyszałem, że ma bardzo słabe chłodzenie i lepiej jest dokupić inne, czy to rzeczywiście prawda?

Planuję w przyszłości powiększyć pamięć ram do 32 gb (teraz tnę na tym koszty), dlatego wybrałem te - i bym dokupował takie same. Czy one są dobre?

Czy jeżeli do kupie dodatkowe dyski twarde (teraz szkoda mi kasy na dysk SSD - a planuję zakup jego tylko na system), i kolejne 2x2 TB dyski, to zasilacz i te podzespoły mi to uciągną?

Planuję zakup komputera do gier na kilka lat.

Opublikowano

Gigabayte są awaryjne. Zmień na MSI ewentualnie ASUS jak jest. Mam na myśli grafikę.

Uczeń
Opublikowano

Zasilacz na Coolermaster G550M.
Płyta, po co ci taka? Weź MSI Z97 Gaming 5
Karta na ASUS.
Po co dysk 2TB ? Nagrywasz filmy, czy co?

Tak wgl to bedziesz to podkręcał bo nie widze chłodzenia? Jak nie to mobo na z97 niepotrzebne i procesor z K też niepotrzebny.

32GB ramu nie ma sensu, maksymalnie 16 a i tak tego nie wykorzystasz pewnie

Opublikowano

Napisz lepiej ile masz,do wydania i do czego będzie komp służyć bo się rozpisałeś a konkretów nie ma :)

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

i7 ma tylko sens jak cos powaznie zajmujesz sie grafika/renderowaniem, w grach nie ma zadnego zastosowanie

plyta nie ma sensu

pamieci ok

jakis dysk? 

zasilacz jak wyzej na cma g550m

myslisz w ogole o oc? jesli nie bierz i5 z odblokowanym mnoznikiem

gtx 970 od asusa

­

Opublikowano

Zdecydowanie zestaw z i5tką. Wystarczy Ci na kilka lat jeżeli chodzi o gry. Zasilacz w sumie nie jest potrzebny taki duży.Gtx 980 ciągnie z zasilaczem 650W, jednak karty polecam poszukać innej tak jak ktoś pisał wyżej gigabyty jest awaryjne. A.. płyta główna. Z tej pułki jest Ci zbędna jeżeli chodzi o gry, ta którą wybrałeś bardziej Ci się przyda po podkręcanie itp. :P Polecam coś z serii GAMING od MSI

UP: Ma zastosowanie, ale w ograniczonej liczbie tytułów  :P

Ranger to płyta, gdzie więcej jest marketingu niż hardware'owych zalet. Weź znacznie tańszą Z97-PRO Gamer.

Do Z9 Plus nie zmieścisz Gigabyte GTX 970. Polecam wymienić tę obudowę na Gladiusa X60 od SPC.

Kolejna z zmian odnosi się do zasilacza. Dołożyłbym 50 PLN do G550M od CoolerMastera - lepsza konstrukcja, a moc wystarczająca do zasilenia GTX 970 w zestawie z i7.

Wg mnie te co robią od ROG'a to tylko i wyłącznie do podkręcania i marnowania kasy, tak samo jak ten cały przedni panel który stworzyli z myślą o szybkim podkręcaniu procesora :D

Opublikowano

UP: Ma zastosowanie, ale w ograniczonej liczbie tytułów :P

Ranger to płyta, gdzie więcej jest marketingu niż hardware'owych zalet. Weź znacznie tańszą Z97-PRO Gamer.

Do Z9 Plus nie zmieścisz Gigabyte GTX 970. Polecam wymienić tę obudowę na Gladiusa X60 od SPC.

Kolejna z zmian odnosi się do zasilacza. Dołożyłbym 50 PLN do G550M od CoolerMastera - lepsza konstrukcja, a moc wystarczająca do zasilenia GTX 970 w zestawie z i7.

Uczeń
Opublikowano

Zdecydowanie zestaw z i5tką. Wystarczy Ci na kilka lat jeżeli chodzi o gry. Zasilacz w sumie nie jest potrzebny taki duży. U mnie gtx 980 ciągnie z zasilaczem 650W, jednak karty polecam poszukać innej tak jak ktoś pisał wyżej gigabyty jest awaryjne. A.. płyta główna. Z tej pułki jest Ci zbędna jeżeli chodzi o gry, ta którą wybrałeś bardziej Ci się przyda po podkręcanie itp. :P Polecam coś z serii GAMING od MSI

Jak sam autor napisal komputer jest na kilka lat, więc już warto dolozyc do tej i7.

Tutaj zostaje pytanie czy bedzie robione OC?

Opublikowano

Jak sam autor napisal komputer jest na kilka lat, więc już warto dolozyc do tej i7.

Tutaj zostaje pytanie czy bedzie robione OC?

I7 jest przydatna tylko i wyłącznie do renderowania itp... Serio nie przyda się w grach, różnica nie jest wcale widoczna ! :) Można to zaobserwować na wielu benchmarkach jak i filmikach YouTube'owych. 

Zamiast tej i7ki lepiej jakby dokupił sobie RAMu czy tam SSD

Opublikowano

I7 jest przydatna tylko i wyłącznie do renderowania itp... Serio nie przyda się w grach, różnica nie jest wcale widoczna ! :) Można to zaobserwować na wielu benchmarkach jak i filmikach YouTube'owych. 

poki co, ale nie wiesz ile watkow beda wykorzystywac gry za 2 lata czy rok

­

Uczeń
Opublikowano

Teraz nie jest widoczna. Pytanie co za kilka lat jak juz gry beda wykorzystywaly 8 watkow?

Opublikowano

Teraz nie jest widoczna. Pytanie co za kilka lat jak juz gry beda wykorzystywaly 8 watkow?

Możliwe możliwe, jednakże nie widzę na chwile obecną sensu wydawania tych 600 czy tam ile zł więcej, skoro te kilka lat wytrzyma i wtedy można będzie kupić i7 z serii 5xxx za cene obecną i7 4790k  :)

Opublikowano

Komputer na minimum 4 lata grania. Dopiero za 5/6 lat będę myślał o nowym sprzęcie :) Mogę wydać na jednostkę około 4500 zł.

Jak pisałem wyżej, co do ramów, na nich mogę zaoszczędzić i dokupić sobie za pół roku, dlatego tylko 1 kość 8 GB wybrałem z większą częstotliwościowa taktowania.

Procesor jak najbardziej będę w przyszłości podkręcać, wtedy mogę dokupić chłodzenie (myślałem, nad tym wodnym od zalmana).

Po prostu nie stać mnie wywalić na części od razu 7 tysięcy, a wolę dokupować niż zmieniać :)

Opublikowano

Komputer na minimum 4 lata grania. Dopiero za 5/6 lat będę myślał o nowym sprzęcie :) Mogę wydać na jednostkę około 4500 zł.

Jak pisałem wyżej, co do ramów, na nich mogę zaoszczędzić i dokupić sobie za pół roku, dlatego tylko 1 kość 8 GB wybrałem z większą częstotliwościowa taktowania.

Procesor jak najbardziej będę w przyszłości podkręcać, wtedy mogę dokupić chłodzenie (myślałem, nad tym wodnym od zalmana).

Po prostu nie stać mnie wywalić na części od razu 7 tysięcy, a wolę dokupować niż zmieniać :)

poki co 8gb jest okej, do grania nie trzeba wiecej, chwile poczekamy az 12gb czy 16 bedzie sensowne

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...