Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki sprzęt do gry Counter Strike Global Offensive.

SK OperatoR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jestem nowym graczem w dziedzinie Counter Strike Global Offensive.

I tutaj nakłada się pytanie do dobrze rozwiniętych graczy.

Posiadam budżet w wysokości 1200zł , a dokładniej chodzi mi o zakup profesjonalnego sprzętu pod tą grę.

( Klawiatura , Myszka , Podkładka )

I moim pytaniem jest w jaki sposób mam się wzorować , na co zwracać uwagę żeby być zadowolonym z zakupów oraz

z wydajności. Oczywiście chętnie przyjmę wszystkie propozycje każdego przedmiotu.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

SK OperatoR.

logo.png

Opublikowano

Mysz: Zowie FK1

Klawiatura: Razer Blackwidow

Podkładka: Byle by wierzchnia była z tkaniny, antypoślizgowa.

https://www.youtube.com/watch?v=BZFoC5S_N9c

Jeżeli by była możliwość , prosił bym o bardziej rozwinięta odpowiedź gdyż zależy mi żeby podać cechy dlaczego ten przedmiot a nie inny, z wiadomych przyczyn. 1200zł to nie mała kwota i nie chciał bym jej zmarnować.

logo.png

Legenda
Opublikowano

Co do myszki to musi być płaska. Szczegóły dotyczące myszy masz podesłane w filmiku poniżej. W podkładce najważniejszym założeniem jest by wierzchnia, po której mamy przesuwać myszkę musi być z tkaniny, która nie stawia oporów podczas ruszania szczurem oraz ważną sprawą jest by była antypoślizgowa. Również liczą się wymiary, ponieważ są 3 różne sposoby przemieszczania przez nas myszą i tutaj ważny jest rozmiar. Nie może być ona za mała, ponieważ gdy ruszamy całą dłonią oraz ramieniem braknie nam miejsca. Mała podkładka służy tylko graczom, którzy używają tylko nadgarstka, ale nic tym nie osiągniesz, ponieważ będzie Ci brakowało zawsze paru sekund jeżeli nasz rywal będzie posługiwał się ramieniem oraz dłonią. Jeśli naszą myszkę postawimy na środku to do krawędzi musimy w cs'ie zrobić około 210 stopni. Wiadome, że tutaj czułość myszki, ale lepiej używać całej dłoni niż tylko nadgarstka. Odnośnie klawiatury to przyciski, które nie mogą być twarde dla nas. Musimy w miarę szybko używać klawiszy, a w tańszych klawiaturach można z czasem zauważyć, że część klawiszy po wciśnięciu się blokuje. Ważną sprawą są słuchawki, ale po co to nie muszę chyba tłumaczyć.

exModerator Metin2 | exModerator DOTA

Opublikowano

Co do myszki to musi być płaska. Szczegóły dotyczące myszy masz podesłane w filmiku poniżej. W podkładce najważniejszym założeniem jest by wierzchnia, po której mamy przesuwać myszkę musi być z tkaniny, która nie stawia oporów podczas ruszania szczurem oraz ważną sprawą jest by była antypoślizgowa. Również liczą się wymiary, ponieważ są 3 różne sposoby przemieszczania przez nas myszą i tutaj ważny jest rozmiar. Nie może być ona za mała, ponieważ gdy ruszamy całą dłonią oraz ramieniem braknie nam miejsca. Mała podkładka służy tylko graczom, którzy używają tylko nadgarstka, ale nic tym nie osiągniesz, ponieważ będzie Ci brakowało zawsze paru sekund jeżeli nasz rywal będzie posługiwał się ramieniem oraz dłonią. Jeśli naszą myszkę postawimy na środku to do krawędzi musimy w cs'ie zrobić około 210 stopni. Wiadome, że tutaj czułość myszki, ale lepiej używać całej dłoni niż tylko nadgarstka. Odnośnie klawiatury to przyciski, które nie mogą być twarde dla nas. Musimy w miarę szybko używać klawiszy, a w tańszych klawiaturach można z czasem zauważyć, że część klawiszy po wciśnięciu się blokuje. Ważną sprawą są słuchawki, ale po co to nie muszę chyba tłumaczyć.

Bardzo fajnie napisałeś o myszce , z czego się bardzo ciesze że jesteś tak aktywny.

Na pewno będę się kierował twoim komentarzem.

Dziękuje serdecznie za opinię.

Co do słuchawek aktualnie posiadam Razer Kraken Green , co myślę że powinno wystarczyć gdyż mają bardzo dobrą czułość.

Poczekam jeszcze na inne komentarze.

logo.png

Opublikowano

myszka: zowie fk1/fk2, będzie najlepszym wyborem, ponieważ, bo: ma teraz chyba najlepszy dostępny na rynku sensor pixart 3310, ma moim zdaniem bardzo fajne przyciski huano, które są sztywne, dobrze czuć pod palcem klik i co mówić więcej jest to typowa myszka, która teraz jest jedną z najlepszych do cs go. Klawiatura na pewno nie jakiś chiński razer blackwidów, który poleca kolega u góry.  Po pierwsze co do klawiatury http://www.test-gear.pl/dobor-klawiatury/zapoznaj się z przyciskami mechanicznymi i ich kolorami. Każdy z nich ma inny nacisk i nadaje się do czego innego, do fpsów będą najlepsze red switche lub black switche, red są bardzo  miękkie(łatwo wcisnąć)  natomiast black te same róznią się tylko naciskiem, który jest w nich największy z tych 4. Blue to typowo do pisania, brown uniwersalne obydwoje cechują się charakterystycznym klikiem w połowie nacisku. Jeśli nie chcesz oszczędzać to możesz wziąć tesoro colada saint/evil(mam saint na blackswitcach, polecam ;-) ) lub może corsair k70 na red switcach. Jeśli nie chcesz przesadzać z ceną klawiatury to tesoro durandal ultimate lub coś z cm storm tk/ultimate(zależy na jakie switche się zdecydujesz) tk to klawiatura, która jest  sporo mniejsza od typowej. Ma połączony blok numeryczny z klawiszami typu ins, home, co jest bardzo fajnie zrobione, a zajmuje mniej miejsca na biurku, co jest fajne dla lowsensów. Co do podkładki, jeśli preferujesz szybki ślizg to razer goliathus speed, nie bierz qck, który po 3 miesiącach będzie śmieciem, chyba, że lubisz często wymieniać sprzęt. No chyba, że ten grubszy qck+ jeśli się nie mylę. Jeśli preferujesz wolniejszy ślizg to tesoro aegis X4/X3 z naciskiem na tą raczej pierwszą. Co do słuchawek te, które masz nie są zbyt dobrymi, widocznie nie miałeś wiele słuchawek na głowie :P. Jeśli też chciałbyś wymienić to z headsetów tylko superlux hmc631. Jeśli z mikrofonem oddzielnym to może superlux hd681, lub jakieś inne studyjne.(sprawdzą się o wiele lepiej niż słuchawki gejmingowe, a hmc631 to jedyny headset, który można śmiało polecać. Do tego, myślę, że starczy w budżecie jakaś karta dźwiękowa typu xonar dx  i  masz profesjonalny, bardzo dobry sprzęt.

Tutaj masz recenzje wspomnianej przeze mnie colady http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje/klawiatury/tesoro-colada/. Ogólnie polecam przestudiować całą tą stronę, bo recenzje tworzą na prawdę solidni ludzie, którzy fajnie i konkretnie piszą o ważnych rzeczach, bez zbędnego zanudzania, doradzają  też co do zakupu na mailu ;-) Masz tam też recenzje zowie.

Co do zowie są FK1 i FK2, róznią się one wyłącznie rozmiarami, fk2 jest mniejsza(nie jest to kolosalna różnica).

Opublikowano

myszka: zowie fk1/fk2, będzie najlepszym wyborem, ponieważ, bo: ma teraz chyba najlepszy dostępny na rynku sensor pixart 3310, ma moim zdaniem bardzo fajne przyciski huano, które są sztywne, dobrze czuć pod palcem klik i co mówić więcej jest to typowa myszka, która teraz jest jedną z najlepszych do cs go. Klawiatura na pewno nie jakiś chiński razer blackwidów, który poleca kolega u góry.  Po pierwsze co do klawiatury http://www.test-gear.pl/dobor-klawiatury/zapoznaj się z przyciskami mechanicznymi i ich kolorami. Każdy z nich ma inny nacisk i nadaje się do czego innego, do fpsów będą najlepsze red switche lub black switche, red są bardzo  miękkie(łatwo wcisnąć)  natomiast black te same róznią się tylko naciskiem, który jest w nich największy z tych 4. Blue to typowo do pisania, brown uniwersalne obydwoje cechują się charakterystycznym klikiem w połowie nacisku. Jeśli nie chcesz oszczędzać to możesz wziąć tesoro colada saint/evil(mam saint na blackswitcach, polecam ;-) ) lub może corsair k70 na red switcach. Jeśli nie chcesz przesadzać z ceną klawiatury to tesoro durandal ultimate lub coś z cm storm tk/ultimate(zależy na jakie switche się zdecydujesz) tk to klawiatura, która jest  sporo mniejsza od typowej. Ma połączony blok numeryczny z klawiszami typu ins, home, co jest bardzo fajnie zrobione, a zajmuje mniej miejsca na biurku, co jest fajne dla lowsensów. Co do podkładki, jeśli preferujesz szybki ślizg to razer goliathus speed, nie bierz qck, który po 3 miesiącach będzie śmieciem, chyba, że lubisz często wymieniać sprzęt. No chyba, że ten grubszy qck+ jeśli się nie mylę. Jeśli preferujesz wolniejszy ślizg to tesoro aegis X4/X3 z naciskiem na tą raczej pierwszą. Co do słuchawek te, które masz nie są zbyt dobrymi, widocznie nie miałeś wiele słuchawek na głowie :P. Jeśli też chciałbyś wymienić to z headsetów tylko superlux hmc631. Jeśli z mikrofonem oddzielnym to może superlux hd681, lub jakieś inne studyjne.(sprawdzą się o wiele lepiej niż słuchawki gejmingowe, a hmc631 to jedyny headset, który można śmiało polecać. Do tego, myślę, że starczy w budżecie jakaś karta dźwiękowa typu xonar dx  i  masz profesjonalny, bardzo dobry sprzęt.

Witaj , dziękuje za taką aktywność.

Mam jedno pytanie odnośnie klawiatury.

Przeczytałem cały ten spis który podałeś o klawiaturach mechanicznych , jednak zasmuca mnie to że są bardzo głośnie , a z powodu takiego że mam współlokatora szukał bym bardziej cichych chyba że nie ma takiej możliwości jeżeli chodzi o grę Cs:Go.

logo.png

Opublikowano

Witaj , dziękuje za taką aktywność.

Mam jedno pytanie odnośnie klawiatury.

Przeczytałem cały ten spis który podałeś o klawiaturach mechanicznych , jednak zasmuca mnie to że są bardzo głośnie , a z powodu takiego że mam współlokatora szukał bym bardziej cichych chyba że nie ma takiej możliwości jeżeli chodzi o grę Cs:Go.

no niestety, żadna z tych klawiatur nie jest cicha. Choć są raczej do wytrzymania. Co do tego to musisz zajrzeć na youtube. Jest opcja wyciszenia klawiatury mechanicznej za pomocą gumek, która nakładasz na przycisk(pod spodem)., ale nie wiem jak to się sprawdza w praktyce. Co do csgo, klawiatura mechaniczna nie jest wymagana do csgo, możesz rozejrzeć się za zwykłą membranową ;-)

Opublikowano

Rozumiem , zawsze jest coś za coś.

W tym wypadku wydajność za hałas.

Ok rozumiem , dzięki wielkie za pomoc , na pewno będę się wzorował twoim komentarzem przy zakupie klawiatury

Pozostaje pytanie jakiego rodzaju mam wybrać podkładkę + jakiej wielkości.

logo.png

Opublikowano

to nie dobrze :/ nie ma żadnego profesjonalnego gracza high sens, idzie to za sprawą tego, że liczy się precyzja, a na high sensie jest to praktycznie niemożliwe, radziłbym się przestawić;

Opublikowano

Postaram się to zrobić , dużo to będzie kosztowało mnie wysiłku lecz to nie problem :D

Dzięki za pomoc jeszcze raz.

Poczekam na inne propozycje sprzętu.

logo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...