Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy w domu

Daffodil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Moi rodzice kupili psa :D Owczarek niemiecki długowłosy :p, który ma nie cały miesiąc ;p z*********e wygląda ;) Kilka pytań:

Jaki duży urośnie?

Czym go karmić, aby wyrósł na dużego i zdrowego (czy oprócz karmy coś polecacie? :P )

Sposób na dobre wytresowanie ( nie żeby chodził jak w zegarku, aby się słuchał :p )

Mam nadzieje, że mi pomożecie ;p

Opublikowano
60 – 65 cm (psy)

55 – 60 cm (suki)

Ja karmię swoją takimi batonami "duda" (można kupić w tesco, w takiej lodówce są - mają najwięcej mięsa), dostaje codziennie 1 kg + żarcie, które zostało(to dorosły pies). Wygląda tak, że można tylko ją brać na wystawę. Nie kupuj mu suchej karmy i puszek! To jest beznadziejne, pies po tym wygląda strasznie. Nie dość, że sierść jest brzydka to jeszcze jest chudy. Jak moja była mała to pamiętam miała jeszcze takie witaminy od weterynarza, nie pamiętam co to było.

Jeżeli pies jest do domu to nigdy go w zimę nie zostawiaj na noc na dworze! Jak pies śpi na dworze to mu się wytwarza taki puch w sierści i trzyma on ciepło. Jeżeli trzymasz go w domu(mieszka tam) i wywalisz na dwór w zimę to może mu być bardzo zimno. W drugą stronę to samo, jeżeli pies mieszka na dworze to na noc do domu nie wejdzie, bo jest mu tam za gorąco, będzie chciał iść na dwór.

Do tresowania polecam kupić książki w księgarni, trochę to trwa. Moja zna tam podstawowe komendy. Nie chodzi jak w zegarku, podoba mi się taka jaka jest.

Opublikowano

Najlepiej bedzie gdy poczytasz najpierw o tym czego pies jesc nie moze. Czytalam ze tresure najlepiej rozpoczac jak najszybciej i dobrze jest przyjac zasady, z ktorymi trzeba psa zapoznac. Np. jesli pies nie moze wskakiwac na lozko to ucz go tego i nie rob mu kolowrotka z glowy ze raz wskoczyc moze a raz nie. Najlepiej gdy tresowac go bedziesz wtedy gdy nie bedzie zbytnio przemeczony lub rozbawiony, poniewaz czesto pies w takich chwilach olewa tresure.

A no i chwal go za dobre zachowanie i sluchanie sie komend.

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

W internecie jest masa poradników dotyczących tej rasy. Z nich jesteś w stanie wszystkiego się dowiedzieć. 

Pamiętaj jednak, że te psy wymagają sporej pielęgnacji, opieka nie kończy się jedynie na żywieniu i tresurze. 

Odsyłam Cie do trzech " poradników " o tych psiakach. Naprawdę warto się do nich zastosować. 

1. http://psiahodowla.com/poradnikowczarek.html

2. http://www.owczarek.pl/artykul/20043-Potrzeby.pokarmowe.owczarka.niemieckiego.html

3. http://www.owczarki.webd.pl/pl.php?s=32

~ ~

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...