Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jednostki miary i czasu w minecraft

Gość MaciekGplay

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mały wykład z matematyki w Minecraft xD

JEDNOSTKI MIARY

Jeden blok w grze ma wymiary 1x1 metr.

Steve ma wysokość 2 bloków. Czyli ok. 1.26 albo 1.08 metra (może się pomyliłem :{ )

Nasza mapa ma wymiary 69000000000000 klocków. Czyli razem metrów jest tyle samo co klocków - 690 bilionów metrów.

Poniżej pokazuje stackowanie i różne ilości itemów. Podkreśliłem na biało tło i na niebiesko ważne rzeczy.

• 1 stack to 64 przedmioty (tyczy się to również przedmiotów stackujących się w mniejszej ilości lub nie stackujących się wcale).
  • 1 pełna skrzynia = 27 stacków = 1728 przedmiotów
  • zapełniony ekwipunek = 4/3 pełnej skrzyni = 36 stacków = 2304 przedmiotów
  • 1 pełna podwójna skrzynia = 2 skrzynie = 54 stacki = 3456 przedmiotów

JEDNOSTKI CZASU

Dzień jak i noc w naszej grze trwa po 10 minut, więc doba trwa 20 minut. 

Ciekawe że 1 minuta w grze to tylko 0.8 sekudny! Tylko osiem setnych sekundy!

1 godzina w grze to w naszym świecie tylko 50 sekund.

1 tydzień w grze to 2 godziny i 3 minuty grania.

1 miesiąc w grze to 10 godzin grania

Natomiast jeden minecraftowy rok to 5 dni grania (120 godzin).

Czyli widać że Minecraft to też jakaś matematyka. Możemy uczyć się o metrach w temacie minecrafta. Np. 1 metr to 100 cm czyli blok w Minecraft ma 100 cm

Uczeń
Opublikowano

Steave ma nieco mniej niż 2 metry... Nie wiem jakim cudem wyszło ci nieco ponad 1 metr, skoro jeden blok ma 1 metr, a Steave ma trochę mniej niż 2 bloki! ... Widać kto gra w tą grę ;C nawet tak prostych obliczeń przedszkolaki nie potrafią wykonać. 

1792069e00b756d8gen.png

"insanity is doing the same thing over and over and expecting different results"

"głupim jest robienie w kółko tego samego i oczekiwanie innych rezultatów"

Kliknij mnie!

Opublikowano

Prawdę mówiąc to wątpię aby mi się to przydało... lecz zawsze jakaś informacja. Od teraz zamiast: "Czy ma ktoś na sprzedaż skrzynkę złota?", będę pisał: "Czy ma ktoś na sprzedaż 1728 sztuk złota?". Tak... To na pewno przyciągnie do mnie klientów :D

Znalazłeś nasz post. Brawo. Gratulujemy. 

Masz jakieś zażalenie? Napisałyśmy coś z czym Ty się nie zgadzasz? Wytknij nam to. Kulturalnie. Lubimy miłe i sensowne dyskusje. 

Pozdrawiamy:

Głębinowe Pszczoły

Opublikowano

Masz 2 błedy

1 : Steve ma troche mniej niz 2 metry

2 : "1 minuta w grze to tylko 0.8 sekudny! Tylko osiem setnych sekundy!" napisales osiem setnych a to jest 8 dziesiętnych

up

naprzykład mi sie sprzyda jak jestem w domku i jest noc a ja niemam eq i sie boje wyjsc bo zombie to wiem ze noc w minecraftcie ma 10 min wiec ide na 10 min z/w (wtymczasie robie np kanapki :D)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Steave ma nieco mniej niż 2 metry... Nie wiem jakim cudem wyszło ci nieco ponad 1 metr, skoro jeden blok ma 1 metr, a Steave ma trochę mniej niż 2 bloki! ... Widać kto gra w tą grę ;C nawet tak prostych obliczeń przedszkolaki nie potrafią wykonać. 

Ej ja nie jestem przedszkolakiem -_-

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawe! Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Mam tylko jedną uwagę. Czy to czasem nie jest tak, że jak zwiększymy poziom trudności, to noc trwa dłużej?

gvpW1Ob.png

Opublikowano

JEDNOSTKI CZASU

Dzień jak i noc w naszej grze trwa po 10 minut, więc doba trwa 20 minut. 

Ciekawe że 1 minuta w grze to tylko 0.8 sekudny! Tylko osiem setnych sekundy!

1 godzina w grze to w naszym świecie tylko 50 sekund.

1 tydzień w grze to 2 godziny i 3 minuty grania.

1 miesiąc w grze to 10 godzin grania

Natomiast jeden minecraftowy rok to 5 dni grania (120 godzin).

Zawsze się nad tym zastanawiałem, ale nie chciało mi się tego liczyć ^^

Opublikowano

Mały wykład z matematyki w Minecraft xD

JEDNOSTKI MIARY

Jeden blok w grze ma wymiary 1x1 metr.

Steve ma wysokość 2 bloków. Czyli ok. 1.26 albo 1.08 metra (może się pomyliłem :{ ) Tak pomyliłeś się

Nasza mapa ma wymiary 69000000000000 klocków. Zdanie tak samo sformułowane jak to: "kartka ma 420cm" ale czego szerokości, długości, wysokości? A może to pole? No i chyba powinieneś wiedzieć że mapa na javie 64 bitowej jest większa od tej 32bitowej więc dla której javy są te wymiary?

Czyli razem metrów jest tyle samo co klocków - 690 bilionów metrów. Kwadratowych czy sześciennych? Wkońcu minecraft jest w trzech wymiarach: długość, szerokość, wysokość.

Poniżej pokazuje stackowanie i różne ilości itemów. Podkreśliłem na biało tło i na niebiesko ważne rzeczy.

• 1 stack to 64 przedmioty (tyczy się to również przedmiotów stackujących się w mniejszej ilości lub nie stackujących się wcale). Czyli 1 stack śnieżek to 64 przedmioty?
  • 1 pełna skrzynia = 27 stacków = 1728 przedmiotów A czy pełna skrzynia pereł enedermana to nie 1/4 z tego?
  • zapełniony ekwipunek = 4/3 pełnej skrzyni = 36 stacków = 2304 przedmiotów A pełne eq kilofów to nie przypadkiem 36 przedmiotów ? Czyli niecałe pół stacka?
  • 1 pełna podwójna skrzynia = 2 skrzynie = 54 stacki = 3456 przedmiotów

Ja myślałem że stack to pojęcie że coś się stackuje czyli składa, stack jako sterta/stos a nie że stack to 64 przedmioty. Bo stack śnieżek to 16.

Czyli widać że Minecraft to też jakaś matematyka. Możemy uczyć się o metrach w temacie minecrafta. Np. 1 metr to 100 cm czyli blok w Minecraft ma 100 cm. No co ty nie gadasz? Czyli 10 bloków to 10 metrów? Szkoda że w szkole nie miałem matematyki tylko 30 godzin polskiego tygodniowo :( ale na szczęście mogę to nadrobić z Minecraftem! :)

Opublikowano

Pozdrawiam matematyków :)

Nie wpadłbym na pomysł przeliczania klocków w minecrafcie na prawdziwe jednostki miary. Moje życie już nie będzie takie samo jak dawniej :D

Serwer WarRush - survival + frakcje

warrush.csrv.pl

2.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Błąd z wysokością steve każdy wykrył. Steve ma 1.68 m wysokości, a mapa ma wielkość 60 mln klocków.

Czyli jest 7 razy większa od naszej planety.

I ciekawostka odemnie:

Najcięższym przedmiotem występującym w minecraft, jak i realnym świecie jest złoto. Gdy nasza postać założy całą złotą zbroję i włoży do ekwipunku bloki złota, niesie teraz na swoich barkach równowartość wagi Tytanika. Ależ z niego strongmem :D

IP: mcity.com.pl | 1.16.3

https://mcity.com.pl > Strona serwera MCity

logo.png

Opublikowano

Moim zdaniem poradnik bardzo ciekawy. Co najważniejsze autor wpadł na autorski pomysł, a nie wałkuje to samo od 5 lat. Wszystko estetycznie wykonane.

Jak najbardziej zasługuje na Like.

sseekj.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...