Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stworzenie Symulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Umiem podstawy C++ i jestem w trakcie nauki php czyli po ogarnieciu tego trochę powinienem to napisać

Zależy co masz na myśli z "podstawy", bo zgaduję, że nie ogarniasz nawet tablic, a próbujesz pisać już własne programy win32?

8LTfBGw.jpg

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zależy co masz na myśli z "podstawy", bo zgaduję, że nie ogarniasz nawet tablic, a próbujesz pisać już własne programy win32?

nie koniecznie na windowsa może też być na przeglądarke

"Rób co chcesz" - 3 słowa które sprawiają że kompletnie nie wiesz co robić

Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych

Opublikowano

Podstaw c++ uczyłem się głównie dlatego że słyszałem że łatwiej później idzie nauka innych języków

Opublikowano

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "podstawy"

To co ważne do przejścia na inny język chyba

Opublikowano

Beka xD

co takiego smiesznego ja się tylko pytam bo niewiem

Opublikowano

Nie wiem, czy byłbyś w stanie zrobić w game makerze, ale wiem, że powinieneś się uczyć i głównie pisać jakieś programy(może kolko i krzyzyk), inaczej ci sie nie uda zrobić. Powodzenia.

Opublikowano

Zrobisz to w każdym dobrym silniku. Chodzi tu przecież o algorytm(Jeżeli chcesz zrobić tutaj symulacją musisz wykazać się trochę z matematyki). Ustalasz kolejność wykonywanych działań, a później zaplanowany algorytm implementujesz. 

Opublikowano

A mogl bym przerobic troche jakis silnik dostepny w sieci np te na stronie mmocenter.pl

Opublikowano

Z każdym twoim kolejnym postem udowadniasz że jesteś idiotą, i nie umiesz programować. Ale jest nadzieja, bo obejrzałeś coś o c++ anie przeczytałeś z 2-3 wstępy kursów i jak działa cin i cout i masz ambicję napisać coś co powali świat.

Wyżej wymienione osoby napisały w jaki sposób masz to wykonać. Po pierwsze musisz wymyślić algorytm, a potem napisać go w jakimś języku (c++). Ale sam skrypt nic ci nie da bo jeszcze musisz napisać kolejne skrypty które będą pobierać, generować, przetwarzać zapytania z bazy danych (Piłkarze, ich kondycja, ich forma). Samo obejrzenie, turtorialu nawet tak dobrego programisty, nic ci nie da bo sam musisz napisać to co on napisał, a potem postawić sobie zadanie, wracam do tego i tego przykładu i dopisze sam, bez internetu z głowy, albo z lekką ściągą z kartki, notesu kolejne elementy. I tak w kółko.

Co by nie było że się wymądrzam a sam gówno umiem, to ci odpowiem wprost, tak sam gówno umiem, bo co prawda programuje już 3 rok i umiem napisać grę typu kółko i krzyżyk, karciankę, czy jakiś skrypty webowe (Znam c++, c# oraz PHP) to i tak wiem że to co umiem na tą chwilę to jest ledwo jedna setna tego co muszę opanować, bo informatyka ciągle się rozwija. Więc dobrze ci radze, olej tworzenie tej gry, i kup sobie książkę do c++, c#. Dodatkowo polecam coś o algorytmach. Bo uwierz, przekonałem się na sobie że ni ch**a nie nauczysz się programować jak nie zaczniesz skrupulatnie, wytrwale po pierwsze uczyć się danego języka, a po drugie pisać prosty skryptów typu, kalkulator który potęguje daną liczbę, lub skrypt który sprawdza ile jest sylab w wyrazie.

mca.png
Opublikowano

Nie bierz się za programowanie windowsowych gier, bo i tak nic specjalnego nie zrobisz - jeśli w ogóle coś napiszesz. Najszybciej, najprościej mógłbyś stworzyć grę w php na podobieństwo footballteam i jeśli Ci się uda to dopiero wtedy będziesz mógł się pochwalić swoim kolegom dziełem sztuki, które to własnie Ty stworzyłeś. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja chce go w php napisać

Opublikowano

No to napisz. Co jest trudnego w stworzeniu odpowiedniego schematu? Ja zrobiłem to tak.

------

1)

Dwie drużyny grają mecz według planu który jest w bazie danych. Więc po kolei skrypt sprawdza.

1)Dokładna data meczu.
2)Sprawdzamy czy istnieją oraz określenie gospodarza meczu, oraz w jakieś lidze ma być rozgrywany.
3)Pobieramy listy zawodników oraz ich statystyki takie jak morale, wartość dryblingu, podania, kondycja oraz kim są (N,ŚN,LS,PS itd)
4)Pobieramy w jakich ustawieniach mają grać, jakie pozycje zajmują.
5)Jeżeli jest opcja rozbudowy stadionu, to na pewno jakieś wartość na korzyść lub nie korzyść gospodarzy (np. zniszczona murawa)
6)Następnie wszystkie pobrane dane przesyłane są do skryptu mecz.

Skrypt mecz, musi pobierać te wszystkie dane i na ich podstawię (można też dodać np. losowy wskaźnik szczęścia) wylicza która drużyna powinna wygrać, a następnie po prostu wywołuje tak zdarzenia podczas meczu aby wynik był sprawiedliwy. 

Przykład.
Drużyna A ma 100% kondycji i 76% morale, oraz murawa stan bardzo dobry (+10%).
Drużyna b ma 90% kondycji i 90% morale, oraz jakis  bonus (+45% do kondycji). // dobry motyw z opcją premium za bonus

To skrypt ma wykonać teraz obliczenia na których podstawie odwołuje się do danych zdarzeń.
Jeżeli a>90% to ma wykonać 3 zdarzenia z zbioru gole(zbiór ten powoduje zdobycie gola. // $zawodnik-strzela bramkę tuż pod poprzeczką. Cała trybuna $nazwa_klubu świętuje.
Jeżeli a=50 i b=50% to ma wykonać x zdarzeń z zbioru remis (drużyny strzelają bramki ale mecz i tak wyjdzie na rezultat remisowy).

!Skrypt meczowy musi dynamicznie aktualizować czas meczu, (pominięte w skrypcie bo nie użyje bazy danych)

-----

Tyle napisałem jak chciałem sprawdzić co jest trudnego w skrypcie, i co prawda na danych stałych (czyli $kondycja=100%) a nie pobranych z bazy danych skrypt działa bardzo dobrze. Pisałem go 6h, i poza tym co napisałem (to jest mój tok myślenia, zawsze piszę tak jak bym miał komuś wytłumaczyć). Uprzedzam nie nie udostępniam skryptu, mogę go odsprzedać jedynie. I tu pojawia się też moje pytanie, co umiesz z PHP skoro ja po +/- 3 latach nauki jestem na tym poziomie że z lekką pomocą internetu napisałem ten skrypt (Zgafa bo strukturalnie a nie obiektowo, ale w drugim przypadku za dużo czasu bym stracił na głupotę bo mi się ten skrypt nigdy nie przyda) to jak wyglądała twoja nauka tego języka? O to jest if to else, teraz zaczynam zarabiać miliony i macie mi mówić programisto? Czekam na odpowiedź.

ps. Co do schematu skryptu to napisałem sobie go od tak przed przystąpieniem do pracy w sumie nie wiem po co dlatego też jest troszeczkę mało logiczny, bo w głowie już miałem wszystko rozplanowane a potem po prostu dopisywałem nowe funkcje do już w jakiejś część sprawnego skryptu.

mca.png
Opublikowano

No to napisz. Co jest trudnego w stworzeniu odpowiedniego schematu? Ja zrobiłem to tak.

------

1)

Dwie drużyny grają mecz według planu który jest w bazie danych. Więc po kolei skrypt sprawdza.

1)Dokładna data meczu.

2)Sprawdzamy czy istnieją oraz określenie gospodarza meczu, oraz w jakieś lidze ma być rozgrywany.

3)Pobieramy listy zawodników oraz ich statystyki takie jak morale, wartość dryblingu, podania, kondycja oraz kim są (N,ŚN,LS,PS itd)

4)Pobieramy w jakich ustawieniach mają grać, jakie pozycje zajmują.

5)Jeżeli jest opcja rozbudowy stadionu, to na pewno jakieś wartość na korzyść lub nie korzyść gospodarzy (np. zniszczona murawa)

6)Następnie wszystkie pobrane dane przesyłane są do skryptu mecz.

Skrypt mecz, musi pobierać te wszystkie dane i na ich podstawię (można też dodać np. losowy wskaźnik szczęścia) wylicza która drużyna powinna wygrać, a następnie po prostu wywołuje tak zdarzenia podczas meczu aby wynik był sprawiedliwy.

Przykład.

Drużyna A ma 100% kondycji i 76% morale, oraz murawa stan bardzo dobry (+10%).

Drużyna b ma 90% kondycji i 90% morale, oraz jakis bonus (+45% do kondycji). // dobry motyw z opcją premium za bonus

To skrypt ma wykonać teraz obliczenia na których podstawie odwołuje się do danych zdarzeń.

Jeżeli a>90% to ma wykonać 3 zdarzenia z zbioru gole(zbiór ten powoduje zdobycie gola. // $zawodnik-strzela bramkę tuż pod poprzeczką. Cała trybuna $nazwa_klubu świętuje.

Jeżeli a=50 i b=50% to ma wykonać x zdarzeń z zbioru remis (drużyny strzelają bramki ale mecz i tak wyjdzie na rezultat remisowy).

!Skrypt meczowy musi dynamicznie aktualizować czas meczu, (pominięte w skrypcie bo nie użyje bazy danych)

-----

Tyle napisałem jak chciałem sprawdzić co jest trudnego w skrypcie, i co prawda na danych stałych (czyli $kondycja=100%) a nie pobranych z bazy danych skrypt działa bardzo dobrze. Pisałem go 6h, i poza tym co napisałem (to jest mój tok myślenia, zawsze piszę tak jak bym miał komuś wytłumaczyć). Uprzedzam nie nie udostępniam skryptu, mogę go odsprzedać jedynie. I tu pojawia się też moje pytanie, co umiesz z PHP skoro ja po +/- 3 latach nauki jestem na tym poziomie że z lekką pomocą internetu napisałem ten skrypt (Zgafa bo strukturalnie a nie obiektowo, ale w drugim przypadku za dużo czasu bym stracił na głupotę bo mi się ten skrypt nigdy nie przyda) to jak wyglądała twoja nauka tego języka? O to jest if to else, teraz zaczynam zarabiać miliony i macie mi mówić programisto? Czekam na odpowiedź.

ps. Co do schematu skryptu to napisałem sobie go od tak przed przystąpieniem do pracy w sumie nie wiem po co dlatego też jest troszeczkę mało logiczny, bo w głowie już miałem wszystko rozplanowane a potem po prostu dopisywałem nowe funkcje do już w jakiejś część sprawnego skryptu.

Sam bez pomocy internetu też go pewnie nie napisze też będę zaglądał do internetu ale zacznę go chyba zaplanowywac i po troszkę pisać nie odrazu wszystko naraz bo nie podołam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A mam pytanie czy będzie jakaś różnica w pisaniu jeżeli chciałbym napisać np. Na 7 graczy a nie 11 graczy

Opublikowano

A mam pytanie czy będzie jakaś różnica w pisaniu jeżeli chciałbym napisać np. Na 7 graczy a nie 11 graczy

W zależności od tego jak napiszesz liczenie tej szansy na wygraną/symulatora różnica może wahać się od podania innej liczby w danych do wymyślenia i napisania dużej części programu od nowa.

Opublikowano

W pisaniu żadna różnica, bo pisze się przeważnie tak że jest x graczy. Zakładasz że ma być 7 więc tak czy tak jest 14 bo jeszcze zawodnicy przeciwnik.

A jeżeli chodzi o szybkość wykonywania skryptu to mniej graczy na boisku = mniej zdarzeń do wykonania = mniej zapytań = mniejsze obciążenie serwera (Możliwe że moja logika zawodzi bo jest już późno i w sumie to więcej zależy od optymalizacji kodu aniżeli do tego ale). 

mca.png
Opublikowano

W pisaniu żadna różnica, bo pisze się przeważnie tak że jest x graczy. Zakładasz że ma być 7 więc tak czy tak jest 14 bo jeszcze zawodnicy przeciwnik.

A jeżeli chodzi o szybkość wykonywania skryptu to mniej graczy na boisku = mniej zdarzeń do wykonania = mniej zapytań = mniejsze obciążenie serwera (Możliwe że moja logika zawodzi bo jest już późno i w sumie to więcej zależy od optymalizacji kodu aniżeli do tego ale).

A niewiem ale wydaje mi się że mniejsza ilość nie ma przełożenia na ilość zdażeń gdy poszczególny gracz wykonana więcej zdarzeń niż wykonało by to 11 graczy ktoś podzieli się swoim stwierdzeniem

Opublikowano

A niewiem ale wydaje mi się że mniejsza ilość nie ma przełożenia na ilość zdażeń gdy poszczególny gracz wykonana więcej zdarzeń niż wykonało by to 11 graczy ktoś podzieli się swoim stwierdzeniem

Nie powinno. Chyba że bardzo źle napiszesz sam skrypt, tak że np. nie będzie działał przy innej ilości graczy.

Opublikowano

A jak by miał wyglądać skrypt na nieograniczoną liczbę graczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...