Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie o System 32 BIT

WGA7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że jestem tu niedoświadczony związanym z komputerami , to mam do was pytanie

Jeżeli mam 32BIT System oraz  2GB RAM to mogę , wymienić te 2 GB Ram'u i dokupic dwie kostki 4 GB (8 GB) (mam 2 miejsca na kostki lub więcej nie pamiętam, a jestem taki leniwy że mi się nie chce po prostu teraz tego sprawdzać)

Czy jest wogle taka możliwość ? Koledzy mówili mi coś tam że System 32 BIT Ma Limit związany z Ramem , i można tylko 2GB Mieć? Czy to prawda czy , czas żeby wymienić Swój 32bit na 64Bit choć tego nie chce :c -.-*

Czekam na odpowiedź

PS:Jeżeli to zły dział , a jestem tego pewien proszę o skierowanie te pytanie do właściwego działu :D

Pozdrawiam.

Opublikowano

32 Bitowy system widzi max 3,25 GB RAM. 

Jeżeli chcesz mieć więcej trzeba zmienić Windows. 

Jedna wiara, jeden klub, Real Madryt aż po grób.

Opublikowano

32 Bitowy system widzi max 3,25 GB RAM. 

Jeżeli chcesz mieć więcej trzeba zmienić Windows. 

Czyli pozostaje mi zmienić 32 na 64 Bit ?

A 64Bit jaki że Tak ujme ma limit ?

Gdy podczas zmian (32 na 64) nie będa jakieś błędy? związane z Procesorem czy coś w tym stylu ? :

Procesor:Intel® Core2 Duo CPU E4500 @ 2.20Ghz 2.21GHz

@Jaca777 Poprawione ;)

Opublikowano

17179869184gb

Nie przypadkiem E4500?

@WGA7 Czyli problemu z procesorem nie będzie.

To Dobrze

No to czas zmienić 32 na 64 :)

Warto zaoszczędzić trochę pieniędzy i kupić Windows 7 Ultimate ?

A i co odpowiada za Ram głównie oto chodzi że np chciałbym mieć z DDR2 na DDR3 co za to odpowiada ?

Opublikowano

17179869184gb

kurde skąd takie kosmiczne liczby.

dokładnie 64-bitowa wersja Windows 8 obsługuje maks. 128 GB pamięci RAM, a edycje Windows 8 Pro i Enterprise potrafią obsłużyć aż 512 GB

A i co odpowiada za Ram głównie oto chodzi że np chciałbym mieć z DDR2 na DDR3 co za to odpowiada ?

Płyta główna.

Opublikowano

Kup sobie Windows 7 Home Premium.Ta wersja obsługuje do 16 GB ram, więc spokojnie wystarczy.

Opublikowano

kurde skąd takie kosmiczne liczby.

dokładnie 64-bitowa wersja Windows 8 obsługuje maks. 128 GB pamięci RAM, a edycje Windows 8 Pro i Enterprise potrafią obsłużyć aż 512 GB

Teoretycznie 64-bity mogą zaadresować 18446744073709551616 bajtów, czyli 17179869184gb

708121422388637873334.png

Opublikowano

Teoretycznie 64-bity mogą zaadresować 18446744073709551616 bajtów, czyli 17179869184gb

To co piszesz, jest absurdem, nie wiem skąd masz takie informacje, poczytaj trochę w google na ten temat

Kup sobie Windows 7 Home Premium.Ta wersja obsługuje do 16 GB ram, więc spokojnie wystarczy.

Pod względem funkcjonalności Windows 8 x64 wypada lepiej, szybciej się uruchamia, i jest bardziej kompatybilny.

Opublikowano

skoro nie podoba ci się odpowiedź i uważasz że błędnie podał rozmiar pamięci to polecam kalkulator i sobie przeliczyć ile to jest  264  B , bo podał dobrze. no chyba że u ciebie w Niemczech wychodzi inaczej !

teoretycznie tak ale w praktyce zależy tylko od procesora i płyty głównej , pośrednio  też od zasobów finansowych by tyle pamięci posiadać i połączyć. jest to możliwe

ma starszy sprzęt to Windows 7 w zupełności wystarczy , tak samo Windows XP przy 4 Gb RAM i wcale nie musi zmieniać systemu na x64 jeśli nie potrzebuje

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ja polecam trochę postudiować, bo jest jasno objaśnione przez firmę Microsoft ile pamięci ram obsługuję dany system.

91085409232271159405.jpg

Proszę bardzo: Pisze jasno  " 512-GB RAM Maximum(5) "

http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc758523%28WS.10%29.aspx

W dodatku zachęcam do czytania artykułów takich jak " Komputer Świat czy PC WORLD "

Piszę również jasno:

http://www.pcworld.pl/artykuly/397825/Ile.pamieci.RAM.potrzebujesz.html

75542927409156649526.jpg

Widać u ciebie w Polsce jest inaczej.

Opublikowano

co do tego Ultimate, bro boże nie ! , system w wersji Home premium albo PRO już jest dobry 

Ultimate jest po prostu zbędny i bezsensowny kiedy nie będzie używanych 60% usług zawartych w nim

UP @ chłopie, to są ograniczenia dla  WERSJI SYSTEMU , inne wersje nie posiadają takich ograniczeń, zresztą napisałem co jest głównym ograniczeniem : płyta główna i procesor  czyli więcej niż napisano w specyfikacji nie może obsłuzyć

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

limit ma wersja systemu, ustalił go producent systemu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Ludzie czytajcie poprzednie posty, nawet sam autor napisał że system ma Windows !! i zastanawia się czy zakupić 7 Ultimate.

Więc temat dotyczy systemu Windows.

Opublikowano

@Polish Civil

Raczej nie Linux nie jestem w moim Typie

Kupię Jednak Windows 7 Professional 

Bo Ultimat jest tak jakby wersją Biznesową 

Znajdziecie mi dobrą ale i też nie drogą płyte DDR3 Bo mam zamiar przenieść się z DDR2

No to nieaktualne te pytanie 

@RobeM

Zmieniając Windows 7 Ultimate na Wersje Professional (64BIT)

Oczywiście wszystko zostanie usunięte ? (PROGRAMY ITP)

Opublikowano

jeśli płyta to też i procesor nowy tak samo jak pamięci

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

I kolejny raz się zwracam do was z pytaniem otóż kolega : napisał że Ma 32 BIT windows 7 z 16 GB RAM !!! Napisał że to zależy od płyty 

PRAWDA? 

Opublikowano

I kolejny raz się zwracam do was z pytaniem otóż kolega : napisał że Ma 32 BIT windows 7 z 16 GB RAM !!! Napisał że to zależy od płyty 

PRAWDA? 

Może i ma 16gb ram, ale system widzi tylko 3,25gb.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Może i ma 16gb ram, ale system widzi tylko 3,25gb.

co ma plyta do systemu xD

32 bity max 3.25 i nic tego nie zmieni xD

Czyli nawet mając te 16 Gb to i tak komputer wykorzystuje tylko 3.25 :D ? xDD Haha xD

Polecam ci Windows 7 Pro 64 Bit :)

Ssij Kupkę ciulku <3

Opublikowano

Polecam ci Windows 7 Pro 64 Bit :)

Nie wiem na co mu pro, dla większości ludzi starczy zwykły HP.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...