Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ram

MorN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc. Kupilem sobie laptopa, ktoru ma 8gb ram. Jednak komputer wykrywa tylko 3.4gb, a okolo 4gb jest przeznaczone na bios i inne urzadzenia. Da rade jakos zwiekszyc ten ram? Laptop mial niby odpalac najnowsze gry, a zwykly LoL chodzi na 70fps. Laptop to lenovo z50-75. On ma 2 karty graficzne, radeon r7 chyba 255 i integre. System to windows 8.1 oryginalny. Patrzalem w biosie i tam wyswietla 8gb ram ale nie wiem czwmu tylko 3.4gb uzywa lapek. Pomocy

Opublikowano

Może masz Windowsa 32 bit?

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Albo system jest 32 bitowy, albo pełna ilość ramu włącza się tylko przy wymagających grach, albo w Biosie dla zintegrowanej karty graficznej przeznaczone jest aż 4 gb ramu.

Napisałem, ale nie dokończyłem rozwiązywania problemu? Napisz do mnie PW z linkiem do tematu.

Opublikowano

Przejdź do biosu i poszukaj czegoś takiego jak onboard video memory, memory sharing, vga ram size lub czegoś podobnego. Pewnie jest to gdzieś w zakładce Advanced.

Napisałem, ale nie dokończyłem rozwiązywania problemu? Napisz do mnie PW z linkiem do tematu.

Opublikowano

@1361622928-U485574.png_exe Teraz pobrałem BF3 i są mega lagi, chociaż na yt na tym lapku każdy pokazuje najnowsze gry na najwyższych wymaganiach ( ale na W7 ).

Idę do biosa, zobaczę co da się zrobić i zaraz napisze.

@Edit Nie mam zakładki Advanced wgl o.O Tych opcji też nie mam, szukałem i nic ;/

Wstawiam SS zakładek z BIOSU, żeby Ci pokazać.

http://iv.pl/images/42301101512267479047.jpg
http://iv.pl/images/39272168653106909401.jpg
Opublikowano

Nie jestem pewien, czy ta karta graficzna odpali rzeczywiście wszystkie najnowsze gry na najwyższych ustawieniach. W Catalyst Control Center poszukaj opcji o przestawianiu karty graficznej ze zintegrowanej na dedykowaną.

Opublikowano

Nie wiem, ale wystarczy przeczytać komentarz:

I have this graphics card with an amd fx-8300 and 12gb ram and I can only play battlefield at medium 720p at around 40-50 fps.

To jest R9 255, tak? 

Opublikowano

Może jest świetny... ale do biura.

Opublikowano
FPS:

While recording: 15-25

Without recording: 32-55

with OC : 40+

Szału nie ma.

+ on ma 8GB ramu, możliwe, że jak naprawimy u Ciebie zbyt małą ilość ramu to gry zaczną chodzić dużo lepiej.

Opublikowano

Jeszcze jedna sprawa. Laptopa od razu kupiłeś z 8Gb ramu, czy sam dokładałeś? Z tego co widzę, to ten laptop na sferisie ma 4GB ramu. Dodatkowo jaki masz dokładnie system, Windows 8.1...?

//jak za godzinę nie odpiszę w tym temacie to mnie oznacz lub napisz PW

Opublikowano

Pobierz CPU-Z, przejdź do zakładki SPD i zobacz, czy wszystkie kości są widoczne dla systemu (Slot 1, 2 itd.).

Opublikowano

Jeżeli masz 64bitowy system to raczej nie jest jego wina. Znalazłeś opcje przydzielania RAMu do zintegrowanej karty graf. w biosie?

Opublikowano

@1361622928-U485574.png_exe no wlasnie nic nie ma o pamieci ram. Nawet ss ci pokazalem. Update biosa zrobilem jak cos ze strony producenta.

Opublikowano

Co masz w zakładce Graphic Device?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...